Tehnologie

Silicon Valley vrea să ne citească gândurile. Iată de ce ar trebui să ne îngrijoreze acest lucru

Facebook nu se mulțumește să monitorizeze aproape tot ceea ce facem online şi acum vrea să ne citească şi gândurile. Gigantul din social media a anunțat recent un nou progres în ceea ce privește crearea unui dispozitiv care să citească undele cerebrale ale oamenilor pentru a le permite să tasteze doar gândindu-se.

Elon Musk vrea chiar mai mult. Una dintre companiile șefului Tesla, Neuralink, dezvoltă un implant cerebral destinat conectării creierului uman direct la un computer.

Musk admite că s-a inspirat din literatura științifico-fantastică și vrea să se asigure că oamenii pot „ține pasul” cu inteligența artificială. Se pare că a trecut cu vederea avertismentele oamenilor de știință cu privire la implicațiile periculoase ale acestei tehnologii.

Toate aceste sisteme de citire a gândurilor ne pot afecta confidențialitatea, securitatea, identitatea, egalitatea și chiar siguranța personală.

Deși sună futurist, tehnologiile necesare pentru realizarea unor dispozitive de citire a undelor cerebrale nu sunt cu mult diferite faţă de instrumentele pentru imagistica prin rezonanță magnetică (IRM) sau electroencefalogramă (EEG) care sunt utilizate în spitalele din întreaga lume.

În prezent se găsesc de cumpărat dispozitive de control a dronelor cu ajutorul minţii, astfel încât utilizarea unui astfel de dispozitiv pentru a scrie cuvinte nu este, dintr-un anumit punct de vedere, o realizare atât de surprinzătoare.

Progresul în acest domeniu se va datora, probabil, utilizării învățării automate pentru a prelucra volumul uriaş de date care sunt colectate din creierul uman și pentru a identifica din activitatea cerebrală anumite modele neuronale pe baza cărora se poate deduce legătura dintre gânduri şi unele cuvinte specifice.

Realizarea unui implant cerebral necesită un timp mai lung şi este important să delimităm progresele actuale ale tehnologiei Neuralink de publicitatea și promovarea media exagerată pe această temă.

Neuralink şi-a îmbunătăţit tehnologia materialelor pentru electrozi și chirurgia asistată de roboţi destinată implantării acestora, astfel încât innformatia obţinută prin intermediul senzorilor să poată fi citită printr-un port USB.

Chiar dacă planurile Facebook și Neuralink se bazează pe o practică medicală consacrată, atunci când companiile colectează gânduri direct din creierul uman rezultă unele probleme de natură etică care nu pot fi trecute cu vederea.

Printre acestea se numără confidențialitatea, iar aceasta înseamnă consimțământ. Cu toate acestea, este foarte dificil să ne exprimăm acordul, în mod corespunzător, dacă cineva are acces direct la gândurile noastre.

Companiile din Silicon Valley adună deja, în mod sigur, tot mai multe date despre noi pe care le pot folosi într-un mod pe care nu-l dorim.

Cât de siguri putem fi de faptul că gândurile noastre aleatorii și personale nu vor fi surprinse și studiate împreună cu instrucțiunile pe care transmitem, cu intenţie, acestei tehnologii?

Discriminare și manipulare

Una dintre problemele etice cu privire la culegerea de date personale o reprezintă discriminarea bazată pe atribute precum sexul sau rasa. O interfață cu mintea oamenilor poate fi o sursă de noi prejudecăți, cum ar fi sexualitatea, ideologia politică sau chiar modul de gândire.

Un astfel de dispozitiv conectat direct la creierul unei persoane permite citirea şi manipularea neautorizată a gândurilor acelei persoane.

Stimularea creierului a fost deja dezvoltată pentru a trata tulburarea de stres post-traumatic PTSD și pentru a reduce violența. Există chiar și afirmații senzaționale că această tehnologie poate fi folosită pentru a încărca cunoștințe direct în creier, precum în filmul The Matrix.

Un pas previzibil ar fi utilizarea tehnologiilor „in” și „out” pentru a realiza o interfață bidirecțională creier-calculator. Cu ajutorul acesteia guvernele ne-ar putea face mai ascultători, angajatorii ne-ar putea forţa să muncim mai mult sau companiile ne-ar putea face să ne dorim mai mult să le cumpărăm produsele, ceea ce subliniază cât de serios ar trebui să luăm în considerare această tehnologie.

Prototipul dispozitivului de citire a undelor cerebrale dezvoltat de Facebook

Prototipul dispozitivului de citire a undelor cerebrale dezvoltat de Facebook. Credit: Facebook

Dacă dispozitivele de citire a gândurilor vor deveni modalitatea obişnuită prin care vom interacționa cu computerele, atunci s-ar putea să fim nevoiţi să le utilizăm în condiţiile în care colegii noştri sunt mai productivi la locul de muncă cu ajutorul acestora.

Mai mult, dacă implanturile Neuralink vor deveni ceva obişnuit, atunci acest lucru ar putea conduce la o inegalitate mai mare între oameni, determinată de performanţa implantului pe care şi-l poate permite cineva.

Elon Musk a declarat că operația pentru montarea unui implant Neuralink va fi costisitoare, dar că vor exista câştiguri potenţiale care vor compensa cheltuielile iniţiale.

Ideea că oamenii s-ar putea simţi obligaţi să-și asume cheltuieli uriașe pentru o intervenție chirurgicală care să le asigure păstrarea locului de muncă nu poate fi decât o distopie științifico-fantastică.

Aceste dispozitive reprezintă o amenințare fizică directă deoarece se montează chiar în creier. Chiar dacă vor exista oameni dornici să-și modifice creierul cu o interfață de computer, pentru a derula acest lucru pe scară mare sunt necesare numeroase teste amănunţite.

Toate aceste sisteme necesită o reglementare atentă și o analiză din punct de vedere etic chiar înainte de începerea testării lor. În caz contrar, există riscul ca ele să creeze cobai umani mutilați.

Cu toate acestea, ar putea exista avantaje importante prin continuarea cercetărilor în acest domeniu, în special pentru cei care suferă de paralizie sau deficiență senzorială.

Silicon Valley nu ar trebui să dicteze modul cum sunt dezvoltate și utilizate aceste tehnologii. Dacă o fac, atunci s-ar putea schimba radical modul cum ne identificăm ca fiind umani.

Traducere după Silicon Valley wants to read your mind – here’s why you should be worried

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *