Realitatea augmentată va înlocui smartphone-urile?

La conferința anuală a dezvoltatorilor Facebook, cercetătorii din cadrul Oculus Research au prezis că ochelarii pentru realitatea augmentată vor înlocui smartphone-urile în viitorul apropiat.

Oculus Research este o companie deţinută de Facebook care are ca obiect principal de activitate cercetarea în domeniul realităţii virtuale.

Realitatea augmentată constă în suprapunerea unei realităţi virtuale, creată de un computer sau un dispozitiv mobil, peste realitatea fizică, reală, prin intermediul unor ochelari speciali şi a unor căşti. Din acest motiv, realitatea augmentată este considerată o extensie a realităţii virtuale.

Realitatea augmentată este însă doar una dintre tehnologiile futuriste la care Facebook lucrează în prezent.

Ochelari pentru realitatea augmentatăOchelari pentru realitatea augmentată. Credit: Shutterstock

Conferința anuală a dezvoltatorilor Facebook (FB8) ne-a mai oferit un indiciu asupra viitorului tehnologiei informaţiei. Chiar dacă majoritatea anunțurilor din timpul evenimentului au fost destinate dezvoltatorilor, chiar și un nespecialist poate înțelege impactul noilor tehnologii asupra societăţii în ansamblu.

Unul dintre cele mai importante anunţuri a vizat activitatea departamentului Building 8 din cadrul companiei Facebook care în perioada următoare va dezvolta o interfață creier-computer prin intermediul căreia vom putea comunica doar cu ajutorul gândurilor. Acest proiect este similar celui propus de Elon Musk, care a anunţat că a creat compania Neuralink pentru a realiza o interfaţă creier-computer.

Potrivit lui Michael Abrash, care este cercetător şef în cadrul companiei Oculus Research, ochelarii pentru realitatea augmentată ar putea înlocui smartphone-urile în următorii 5 ani.

Realitatea augmentată

Declaraţia lui Michael Abrash nu ar trebui să ne surprindă. De altfel, Abrash a explicat că tehnologia realităţii augmentate nu şi-a atins potenţialul maxim și că dispozitivele pentru realitatea augmentată nu s-au răspândit în rândul publicului larg conform așteptărilor.

„Probabil că abia peste 5 ani vom putea vorbi despre o răspăndire pe scară largă a ochelarilor pentru realitatea augmentată”.

„Eu prezic că peste 20 sau 30 de ani în loc de smartphone-uri vom folosi ochelari eleganți destinaţi realităţii augmentate pe care îi vom folosi în permanenţă”, a declarat Abrash în a doua zi a conferinţei FB8.

Conferința dezvoltatorilor FacebookConferinţa dezvoltatorilor Facebook. Credit: Facebook

Cercetătorii din cadrul Oculus Research se aşteaptă ca aceşti ochelari speciali să ofere chiar mai mult decât realitate augmentată. Aceștia le-ar putea furniza utilizatorilor informaţii şi date care sunt stocate în memoria lor internă, ar putea oferi traduceri instantanee şi, de asemenea, i-ar putea izola pe utilizatori de sunetele și zgomotele care le distrag atenția.

Facebook nu este singura companie care a investit în realitatea augmentată. În momentul de faţă printre companiile care dezvoltă echipamente destinate realităţii augmentate se numără Samsung, HTC, Sony, Google, Microsoft şi Apple.

Sursă: Futurism

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.