Cum a schimbat compania Tesla lumea în care trăim

În cea mai mare parte a secolului 20, Tesla a reprezentat doar numele de familie al unui om strălucit care a murit sărac după ce a trăit o mare parte din viața sa în umbra rivalului său de succes Thomas Edison. Este vorba despre Nikola Tesla.

În prezent, numele Tesla este sinonim cu inovația şi progresul tehnologic, datorită eforturilor depuse de un alt om genial: Elon Musk.

Compania Tesla a fost înfiinţată în anul 2003 de către Elon Musk şi un grup de ingineri din Silicon Valley care şi-au dorit să demonstreze lumii întregi beneficiile automobilelor electrice. Cinci ani mai târziu, ei au lansat primul lor automobil electric şi de atunci compania Tesla a devenit un simbol pentru sustenabilitate.

Cu Elon Musk la cârmă, compania Tesla și-a extins în permanență domeniul de activitate, de la automobilele electrice către vehiculele autonome, valorificarea energiei solare, etc.

Iată în continuare 7 moduri prin care compania Tesla a schimbat lumea.

1. Construcţia celor mai performante automobile electrice

Nu putem vorbi despre compania Tesla fără a aminti despre automobilele electrice. Primul model al companiei, Tesla Roadster, a fost prima maşină sport complet electrică, produsă în serie, care putea parcurge mai mult de 320 de kilometri la o singură încărcare a bateriei sale Li-Ion.

Tesla Model S a fost primul sedan complet electric și acesta a câștigat distincția pentru cea mai bună maşină electrică din lume în anii 2015 și 2016. Este de așteptat ca numărul maşinilor electrice produse de compania Tesla să se mărească odată cu viitorul Tesla Model 3, pentru care compania a primit sute de mii de precomenzi la scurt timp după ce a fost anunțată.

Stațiile de reîncărcare rapidă Tesla Supercharger sunt în prezent mai bune decât ale concurenței, rețeaua Supercharger dezvoltată de Tesla numărând în prezent mai mult de 5.000 de stații de încărcare.

Autonomia automobilelor electrice Tesla poate fi de aproximativ 270 de km după o încărcare de 30 de minute, ceea le oferă şoferilor care deţin vehicule electrice Tesla posibilitatea să-şi continue drumul mult mai repede decât posesorii altor maşini electrice.

Automobilele electrice Tesla depăşesc performanţele maşinilor electrice produse de alte companii, dar şi performanţele unor automobile de top pe benzină.

Recent, Model S P100D a câștigat distincția pentru cea mai rapidă maşină disponibilă pe piaţă, deoarece aceasta poate accelera de la 0 la 97 km/h în doar 2,28 secunde. Aceasta este cea mai rapidă mașină din lume aflată în producţie şi nu doar cel mai rapid automobil electric.

Compania Tesla a construit unele dintre cele mai performante automobile, obţinând cele mai bune punctaje în testele de siguranţă pentru maşinile sale şi a propus unele soluţii constructive inovatoare, cum ar fi ușile spate în formă de aripi de şoim de pe Tesla Model X, primul SUV electric din lume.

Uşile spate la maşina Tesla Model X se ridică și se pliază asemenea unor aripi, ceea ce permite un acces facil la locurile din spate ale maşinii.

Tesla Model XTesla Model X. Credit: Tesla.

2. Dezvoltarea sistemelor de conducere autonomă pentru autovehicule

Datele statistice arată că 94% dintre accidentele rutiere sunt cauzate de erori umane, în urma cărora mii de oameni îşi pierd viaţa în fiecare an. Nicio companie nu a contribuit mai mult la promovarea automobilelor autonome decât compania Tesla.

Din anul 2014 şi până în prezent, componenta hardware a sistemului de conducere autonomă Autopilot, dezvoltat de compania Tesla, a fost inclusă ca o caracteristică standard în toate maşinile electrice Tesla, iar compania Tesla şi-a întrecut frecvent rivalii în ceea ce privește capacitățile de conducere autonomă ale maşinilor sale.

National Highway Transportation Safety Administration (NHTSA) din SUA a certificat că software-ul de conducere Autopilot al companiei Tesla respectă cerinţele unui sistem autonom de nivel 2. Cu toate acestea, compania testează deja diferite versiuni ale acestui software, de nivelul 3 şi chiar 4, având planuri să ajungă la nivelul 5 (autonomie completă) până la sfârșitul anului 2017.

3. Serviciul de ridesharing

Serviciile de ridesharing, prin care se poate rezerva un loc într-o maşină alături de alte persoane care merg în aceeaşi direcţie, pentru a reduce costurile cu transportul, reprezintă o afacere de miliarde de dolari şi probabil că șoferii de taxi nu au fost prea fericiți să afle că Tesla intenționează să intre pe această piață cu maşini electrice autonome.

Desigur, Lyft și Uber testează deja vehicule autonome pentru serviciilor lor de ridesharing. Cu toate acestea, încercările lor privind introducerea automobilelor autonomie în oraşe nu pot concura cu abilităţile companiei Tesla, care poate modifica frecvent software-ul Autopilot de pe numeroasele vehicule Tesla care sunt deja în circulaţie.

Compania Tesla se aşteaptă ca sistemul său de conducere Autopilot să atingă nivelul 5 de autonomie până la sfârșitul anului 2017 și atunci va lansa, probabil, rețeaua Tesla care va furniza servicii de ridesharing.

4. Valorificarea energiei solare

Compania Tesla a achiziţionat în cursul anului trecut SolarCity, un producător de echipamente pentru energie solară.

Potrivit Department of Energy al SUA, Soarele reprezintă cea mai abundentă sursă de energie pentru Pământ, iar cererea pentru energia solară în SUA nu a fost niciodată prea mare.

Pe măsură ce costurile continuă să scadă și tehnologia aferentă devine tot mai eficientă, unul dintre puținele obstacole rămase în calea utilizării pe scară largă a energiei solare îl reprezintă faptul că multor oameni nu le place, pur și simplu cum arată panourile solare.

În comparație cu panourile solare tradiţionale, cele realizate de Tesla şi SolarCity sunt atractive şi se integrează perfect în arhitectura existentă. Pentru cei care nu vor să-şi facă griji cu privire la amplasarea panourilor solare pe casă, compania Tesla le poate oferi un întreg acoperiș solar.

Ţiglele cu panouri solare pe care le va produce compania Tesla pot înlocui acoperișurilor clasice, iar acoperișul solar propus de Tesla poate fi realizat în diferite stiluri, în funcţie de preferinţele clientului.

5. Proiectarea şi realizarea unor baterii performante

Bateriile Tesla Powerwall stochează energia electrică produsă de panourile solare şi elimină necesitatea utilizării unei reţele electrice. Astfel, bateria Li-Ion Powerwall 2 de 14 kWh poate fi montată pe un perete sau pe sol, în interiorul sau în exteriorul unei locuinţe.

O singură baterie Powerwall poate stoca suficientă energie electrică pentru a alimenta o casă cu două camere timp o zi și această baterie poate fi utilizată inclusiv în casele care nu au panouri solare. Ea poate stoca energie din rețeaua electrică, atunci când tarifele sunt mai mici, pentru ca aceasta să fie consumată în timpul perioadelor în care preţul energiei electrice este mai mare sau în timpul unor pene de curent.

6. Crearea unor noi locuri de muncă

Compania Tesla contribuie la crearea de locuri de muncă, atât în SUA cât şi în străinătate.

În fabrica Gigafactory din Nevada, Tesla angajează sute de muncitori şi compania a anunţat că va mai crea încă 550 de locuri de muncă pentru producerea de baterii pentru noul Tesla Model 3. Investiţia estimată în complexul industrial Gigafactory din Nevada este de aproximativ 5 miliarde de dolari şi din acest motiv nu este greu de înţeles de ce multe țări europene încearcă să găzduiască următorul complex Gigafactory al companiei Tesla.

Anul trecut Tesla avea 14.000 de angajați în întreaga lume, iar Elon Musk crede că doar în fabrica Gigafactory din Nevada ar putea lucra în viitor 10.000 de oameni.

7. Puterea exemplului

Poate că cel mai mare merit al companiei Tesla este acela că ne-a arătat că este posibil să schimbăm în bine lumea în care trăim.

Printre ideile inovatoare ale lui Elon Musk se numără proiectul unui tunel sub străzile oraşului Los Angeles, care ar urma să descongestioneze traficul rutier, călătoriile în spaţiul cosmic prin intermediul SpaceX şi proiectul unui tren super-rapid, hyperloop, care ar putea revoluţiona transportul în comun.

Elon Musk a dovedit că un singur om poate avea o influenţă enormă asupra lumii din jurul lui şi că compania pe care o conduce este interesată cu adevărat de construirea unui viitor mai bun.

Traducere și adaptare după 7 Ways Tesla Is Changing Everything

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *