NASA vrea să refacă atmosfera planetei Marte cu ajutorul unui scut magnetic uriaș

Oamenii de ştiinţă de la NASA au propus un plan îndrăzneț prin care să refacă atmosfera planetei Marte, astfel încât Marte să devină o planetă locuibilă pentru generațiile viitoare de coloniști umani.

Un uriaş scut magnetic, care ar urma să protejeze planeta Marte de vânturile solare, ar putea reface atmosfera Planetei Roșii și ar terraforma mediul marțian, astfel încât Marte ar putea avea din nou apă sub formă lichidă la suprafață.

Terraformarea planetei MarteCredit: NASA Goddard Space Flight Centre

În prezent Marte este o planetă rece şi aridă, dar oamenii de ştiinţă cred că în trecut planeta a avut o atmosferă groasă care ar fi putut menţine condiţiile necesare existenţei unor oceane adânci și unui climat mai cald. Din acest motiv cercetătorii cred că Marte ar fi fost odată o planetă potențial locuibilă.

Cercetătorii cred că în urmă cu miliarde de ani planeta Marte şi-a pierdut câmpul magnetic protector, iar vântul solar, care este format din particule de mare energie provenite de la Soare, a împrăştiat atmosfera planetei în spaţiul cosmic.

Noile simulări realizate de cercetătorii de la NASA sugerează că atmosfera planetei Marte ar putea fi refăcută cu ajutorul unui scut magnetic suficient de puternic, care ar fi lansat în spaţiu pentru a servi ca un înlocuitor pentru magnetosfera planetei. În acest fel atmosfera planetei Marte s-ar putea reface în mod natural.

Directorul Planetary Science Division al NASA, Jim Green, a declarat în cadrul seminarului Planetary Science Vision 2050 că un scut magnetic artificial amplasat între Marte și Soare ar putea elimina, în mare parte, efectele negative provocate de vântul solar în ionosfera şi în atmosfera superioară a planetei, ceea ce ar contribui la creşterea presiunii şi temperaturii în atmosfera planetei Marte.

Deşi cercetătorii NASA recunosc că acest concept ar putea părea puţin „fantezist”, ei ne reamintesc că există deja cercetări privind realizarea unor magnetosfere în miniatură pentru protejarea astronauților și navelor spațiale de radiațiile cosmice și că aceeași tehnologie ar putea fi folosită pentru a proteja planeta Marte.

„Pentru o bună ecranare trebuie să ne asigurăm că putem genera un câmp magnetic artificial suficient de intens şi că putem modifica, de asemenea, direcția câmpului magnetic, astfel încât acesta să devieze suficient de mult vântul solar”, a declarat Green.

Simulările realizate de cercetătorii NASA au arătat că dacă planeta Marte poate fi protejată de vântul solar, atunci atmosfera acesteia s-ar putea reface. Presiunea atmosferei planetei Marte ar creşte până la jumătate din presiunea atmosferică a Pământului într-o perioadă de ordinul anilor.

Pe măsură ce atmosfera marţiană devine mai groasă, cercetătorii NASA estimează că temperatura de la suprafaţa planetei va creşte cu aproximativ 4 grade Celsius, ceea ce ar fi suficient pentru ca gheața de dioxid de carbon de la polul nord al planetei să se topească.

Dacă acest lucru se va întâmpla, atunci carbonul din atmosferă va declanşa un efect de seră, așa cum s-a întâmplat pe Pământ. Astfel, gheţarii de pe Marte s-ar putea topi şi Planeta Roșie ar putea avea din nou apă sub formă lichidă la suprafaţă.

Dacă toate aceste procese se vor produce aşa cum anticipează cercetătorii NASA, atunci Marte ar putea deveni o planetă potenţial locuibilă în decurs de câteva generaţii.

Cercetătorii recunosc că acest plan este, în mare parte, ipotetic în acest moment, dar în anii următori ar putea fi realizabil.

„Deocamdată nu vorbim despre o terraformare a planetei Marte, ci mai degrabă de o încercare de modificare a climei planetei”, a declarat Green.

Dacă acest concept se va dovedi viabil, atunci perspectivele privind colonizarea planetei Marte vor fi mult mai bune.

„O atmosferă îmbunătățită ar permite aterizarea unor echipamente având o masă mai mare pe suprafața planetei, ar furniza un scut protector împotriva radiațiilor cosmice și a celor solare, ar permite extragerea oxigenului și  construcţia unor sere pentru cultivarea plantelor, acestea fiind doar câteva dintre avantaje”, au explicat cercetătorii.

Concluziile cercetătorilor NASA au fost prezentate în cadrul seminarului Planetary Science Vision 2050.

Sursă: Science Alert

One thought on “NASA vrea să refacă atmosfera planetei Marte cu ajutorul unui scut magnetic uriaș

  • 20 octombrie 2019 la 8:24
    Legătură permanentă

    NASA o fi văzut filmul Total Recall cu Arnold Schwarzenegger. În film un sistem construit de extratereștri este pornit ca barele înroșite să străpungă solul marțian și să elibereze oxigenul din gheață.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *