Cultură

Avantajele unei vieţi fără social media

Cei mai mulți dintre noi petrecem ore întregi, în fiecare zi, în faţa dispozitivelor noastre electronice, privind la ecranele acestora pentru a vedea dacă am mai primit like-uri sau e-mailuri, urmărind ce au mai făcut prietenii noştri sau străduindu-ne să ne îmbunătăţim prezența online.

Platformele de socializare, cum ar fi Whatsapp, Snapchat, Instagram, Facebook și Twitter, ar trebui să ne facă să ne simțim mai conectați cu lumea din jurul nostru. Cu toate acestea, dependența noastră de tehnologia care ne ajută să „vedem” lumea socială din jurul nostru poate fi adeseori o povară grea.

Pew Research Center a anunţat recent că aproximativ un sfert dintre adulții americani au declarat că sunt „aproape în mod constant“ online. Din păcate, stresul, dependența, depresia și anxietatea par să fie consecințele nedorite ale utilizării unor platforme sociale care adeseori au fost concepute special pentru a ne face să repetăm aceleași acțiuni de nenumărate ori.

Beneficiile unei vieți fără social media

Credit: Shutterstock.

Chiar și așa, mulți utilizatori de Internet consideră perspectiva de a trăi offline îngrijorătoare sau, pur și simplu, de neacceptat.

Din acest motiv am întreprins un mic studiu la care au participat 50 de persoane care au ales să nu utilizeze deloc mediul online. Participanții la sondajul nostru nu au folosit vreodată social media, nu au avut „telefon inteligent” și de cele mai multe ori au refuzat să trimită vreun e-mail.

Am vrut să înțelegem de ce au ales acești oameni să nu utilizeze social media și cum au reușit să facă acest lucru. Am explorat principiile și valorile care i-au determinat pe participanții noștri să trăiască așa cum au ales s-o facă.

Deşi există suficiente informaţii privind modul cum putem să renunţăm la social media, nu vom face acest lucru dacă nu simțim cu adevărat beneficiile acestei schimbări.

Iată ce au spus respondenții noștri că au câştigat/învăţat după ce au ales să-şi trăiască viaţa departe de social media.

1. Petrecerea timpului liber alături de persoanele dragi

Unul dintre dezavantajele platformelor de social media este acela că nu le folosim pentru o comunicare reală, deoarece ele promovează o modalitate particulară de a ne conecta cu alte persoane din mediul online prin intermediul unor interacțiuni specifice care sunt direcționate prin intermediul platformei online pentru a genera date. Aceste date pot fi ulterior prelucrate de diferite companii care studiază comportamentul social sau care desfăşoară afaceri în mediul online.

Participanții noștri şi-au exprimat încrederea profundă și atașamentul față de o altă modalitate de socializare care se concentrează pe prezenţa şi exprimarea într-un spațiu fizic comun. Acest lucru i-a ajutat să-şi dezvolte şi să-şi păstreze un sentiment real de legătură cu persoanele dragi.

Îmbrățișare

Nimic nu se compară cu o îmbrățișare. Credit: Shutterstock.

Pentru cei mai mulţi dintre noi prezenţa în mediul online provine din dorinţa de regăsire a echilibrului interior prin detaşarea de lucrurile care ne provoacă stres.

Pentru participanții noștri, care nu au folosit smartphone-uri și platforme de socializare online, timpul petrecut alături de persoanele dragi a fost asociat cu un sentiment de calm și cu înţelegerea scopului vieții.

2. Renunţarea la social media nu presupune lipsa vieţii sociale

Participanții noștri s-au interesat ce înseamnă exact termenul „social” din numele platformelor de social media, mai exact în ce constă comunicarea oferită de aceste platforme online și cum dezvoltă acestea valorile sociale, indiferent că este vorba despre prietenie sau ajutor reciproc.

În loc să aibă sute de „prieteni” virtuali, respondenţii noştri au ales să-şi cunoască prietenii față în față și să-și dezvolte relații care să le fie într-adevăr un sprijin în vremurile grele.

Poate că deconectarea de la mediul online va genera, la început, o anumită anxietate. Dar foarte curând vom constata că avem mai mult timp pentru noi şi vom înţelege cât de obositoare poate fi menţinerea tuturor legăturilor online și cât de superficial este să fim blocaţi în schimburi nesfârșite de informații triviale.

Cei care au ales să renunţe la social media nu se simt nici trişti şi nici excluși din viaţa socială.

Dimpotrivă, eliberați de ecranele dispozitivelor electronice ei au scăpat de fluxurile copleșitoare de informații și sarcini, iar sentimentul profund de legătură cu lumea înconjurătoare și cu cei dragi a devenit în aceste condiţii mult mai intens.

3. O nouă vitalitate

Mulți dintre cei care au renunţat la social media s-au bucurat de o nouă vitalitate, pentru că au găsit mai mult timp pentru ei şi pentru persoanele cu adevărat importante din viaţa lor. Acest lucru este esențial pentru a fi pregătiți să facem faţă unor momente mai stresante.

Timpul petrecut navigând prin mulţimea de informaţii transmise prin social media are consecinţe nedorite asupra corpului și a minții.

Utilizarea telefonului înainte de culcare ne afectează somnul

Credit: Shutterstock.

Orele întregi petrecute în faţa unui ecran luminos nu oferă relaxare şi, cel mai probabil, nu vom avea un somn odihnitor dacă folosim telefonul înainte de culcare.

Participanţii la studiul nostru ne-au recomandat să încercăm să renunţăm, pe cât posibil, la utilizarea platformelor de socializare pe telefonul mobil şi să alegem, de exemplu, meditaţia mindfulness, o tehnică prin care ne putem concentra asupra prezentului, fiind atenţi la gândurile, sentimentele și senzațiile noastre.

Conectarea permanentă la social media ne consumă din timpul liber, în schimb posibilitatea de a medita fără să fim întrerupţi ne oferă posibilitatea de a ne găsi liniştea sufletească în agitaţia vieţii.

Toţi aceşti oameni care au ales să nu utilizeze social media nu au urmărit să fie „antisociali”. Ei au făcut acest lucru pentru a se bucura de momentul și locul întâlnirii cu alţi oameni. Poate că ei vor deschide o nouă perspectivă privind ce înseamnă a fi mai fericit, mai odihnit și chiar mai social.

Peste zece ani poate că ne vom gândi la apariția social media ca la o etapă în evoluţia omenirii care a creat diviziuni sociale, anxietate și agitație și care a afectat sănătatea și bunăstarea multora.

Traducere şi adaptare după Three things we can all learn from people who don’t use smartphones or social media

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *