Iluzia optică care ne arată vârsta pe care o avem

„Soţia mea şi soacra mea” (My Wife and My Mother-in-Law) este una dintre cele mai cunoscute iluzii optice din lume.

Această iluzie optică constă în modul de percepție a feței din desenul de mai jos. Astfel, putem vedea fie o femeie tânără cu faţa întoarsă, fie profilul unei femei în vârstă, care priveşte solemn spre partea stângă a desenului.

Totuși, ambele femei pot fi observate, pe rând, la o analiză mai atentă.

Iluzia optică care depinde de vârsta pe care o ai

Credit: Wikimedia Commons

Iată un indiciu: colierul tinerei femei este gura bătrânei.

Observaţi? Bărbia femeii tinere este nasul femeii în vârstă, iar bărbia bătrânei este, de asemenea, pieptul tinerei femei.

Dacă vă întrebați de ce vedem mai întâi una din cele două femei, atunci trebuie să ştiţi că un studiu realizat în Australia de doi profesori de psihologie a concluzionat că percepţia iluziei optice din desenul de mai sus depinde de vârsta pe care o avem.

Potrivit studiului, o persoană tânără va vedea mai întâi femeia tânără, în timp ce persoanele în vârstă vor vedea mai întâi femeia în vârstă.

Studiul a inclus 393 de participanți cu vârste cuprinse între 18 și 68 de ani, vârsta medie fiind de 32 de ani.

Toate aceste persoane au văzut timp de o jumătate de secundă desenul de mai sus şi apoi au fost întrebate despre sexul și vârsta persoanei pe care au observat-o.

Majoritatea participanților la studiu au văzut mai întâi femeia tânără, ceea ce nu este surprinzător având în vedere că majoritatea participanților erau tineri.

Atunci când cercetătorii au separat participanţii la studiu în funcţie de vârstă, ei au descoperit că persoanele în vârstă au observat mai întâi femeia în vârstă, în timp ce persoanele tinere au observat mai întâi femeia tânără.

Scopul studiului a fost acela de a determina dacă „vârsta afectează interpretarea inițială a unei imagini la nivel subconștient”.

Chiar dacă aţi văzut mai întâi persoana în vârstă, este important să vă amintiți că sunteți atât de tânăr pe cât vă simțiți.

Sursă: Science Alert

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.