Medicină-Sănătate

Depresia afectează întregul organism, nu doar sănătatea mintală

O echipă internaţională de cercetători a examinat efectul depresiei asupra întregului corp uman și, pentru prima dată, s-a evidenţiat în detaliu legătura dintre depresie şi stresul oxidativ. Această constatare infirmă ideea că depresia este doar o problemă de sănătate mintală şi astfel s-ar putea explica legătura dintre depresie şi alte probleme de sănătate, cum ar fi cancerul.

Depresia afectează întregul organismDepresia afectează întregul organism. Credit: Antonio Guillem/Shutterstock.com

Cercetarea a fost condusă de University of Granada din Spania şi s-a bazat pe 29 de studii anterioare asupra a aproape 4.000 de persoane. S-a constatat că la pacienţii care au urmat un tratament pentru depresie, nivelurile de malondialdehida s-au redus semnificativ. Malondialdehida este un biomarker care indică o lipsă de oxigen în membranele celulare și, de obicei, în corpurile persoanelor care suferă de depresie există un nivel mai ridicat de malondialdehida.

Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că nivelul de antioxidanţi la pacienţii cu depresie a revenit din nou la normal atunci când aceştia au urmat un tratament antidepresiv (printre acești antioxidanți se numără zincul și acidul uric).

Rezultatele cercetătorilor dovedesc că depresia afectează întregul organism uman şi că aceasta nu este doar o tulburare psihică.

Existau de mult timp dovezi care indicau o legătură între depresie și alte probleme de sănătate. De exemplu, persoanele ce suferă de depresie sunt mai susceptibile să sufere de dureri de spate sau de atacuri de cord, deși încă nu se cunoaște cu siguranță motivul. S-ar putea ca, pur şi simplu, persoanele depresive să nu aibă suficientă grijă de corpul lor. Noul studiu sugerează că ceva mult mai important se produce în organismul persoanelor depresive, acesta fiind un motiv în plus pentru continuarea cercetărilor în acest domeniu.

Alte studii au propus că stresul declanşează, în același timp, atât depresia, cât şi alte probleme de sănătate. Cu alte cuvinte, depresia nu este cauza principală pentru deteriorarea stării de sănătate.

Statisticile din anul 2012 sugerează că aproximativ 7,6% din populaţia SUA (cu vârsta mai mare de 12 ani) suferă de o formă de depresie. Această afecțiune tinde să fie tot mai răspândită în rândul femeilor, iar persoanele care trăiesc sub pragul sărăciei sunt de aproximativ 2,5 ori mai expuse să sufere de depresie în comparaţie cu cele care nu se află în această situaţie.

Din fericire, în ultima perioadă s-au înregistrat progrese importante în ceea ce priveşte tratamentul depresiei, astfel încât există speranţa ca această boală să poată fi mai bine tratată şi poate chiar vindecată în anii următori.

În concluzie, noul studiu ne spune că nu ar trebui să considerăm, în mod automat, depresia ca fiind doar o problemă de sănătate mintală, iar această constatare ar trebui să-i ajute pe cei care se străduiesc să găsească un tratament pentru această afecţiune.

Studiul a fost publicat în Journal of Clinical Psychiatry.

Sursă: Sciencealert

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *