Computer

Interfaţa creier-calculator dezvoltată de Facebook va permite comunicarea cu ajutorul gândurilor

Regina Dugan, actualul șef al departamentului Building 8 din cadrul companiei Facebook, a prezentat mai multe informații privind activitatea de dezvoltare a unor interfețe creier-computer prin intermediul cărora vom putea comunica doar cu mintea.

Interfața creier-calculatorCredit: Getty Images/T. Hartman

Conferința anuală a dezvoltatorilor Facebook este în plină desfășurare în această săptămână. Cu această ocazie, Facebook are oportunitatea să-şi prezinte cele mai inovatoare produse și să dezvăluie detalii importante cu privire la unele proiecte viitoare coordonate de misteriosul departament Building 8 (B8).

În prezent se cunosc puţine informaţii despre B8, deoarece niciunul dintre proiectele sale nu a fost detaliat în mod oficial. Cu toate acestea, zvonurile circulă și se pare că B8 lucrează la 4 proiecte principale care includ realitatea augmentată, dronele, camerele video și interfețele directe creier-calculator BCI (brain-computer interfaces).

Da, Facebook dezvoltă în acest moment computere care sunt menite să realizeze o interfaţă cu creierul uman.

În cadrul evenimentului de deschidere, Mark Zuckerberg, CEO-ul Facebook, a anunțat că vorbitorii de la conferință vor prezenta stadiul activităţii lor în domeniul tehnologiei BCI şi într-adevăr Regina Dugan a prezentat mai multe amănunte despre unele dintre proiectele B8 în afara celor privind realitatea augmentată. Printre acestea se numără şi dezvoltarea unor interfețe directe creier-computer cu ajutorul cărora într-o bună zi vom putea comunica doar cu ajutorul gândurilor.

Regina Dugan este fostul director executiv al DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency), o agenție a Departamentului Apărării al Statelor Unite care are rolul de a dezvolta tehnologii inovatoare pentru forțele armate ale SUA. De asemenea, Regina Dugan a lucrat şi pentru divizia de proiecte avansate a companiei Google.

Evenimentul de deschidere a conferinței anuale a dezvoltatorilor Facebook poate fi urmărit în videoclipul de mai jos, unde apare şi Regina Dugan care a prezentat noile proiecte B8 din domeniul tehnologiei BCI.

https://www.facebook.com/FacebookforDevelopers/videos/10154616829398553/

Principalele informaţii pe care Regina Dugan le-a oferit cu privire la activitatea departamentului B8 sunt următoarele:

– Facebook lucrează în prezent la dezvoltarea unei interfeţe creier-computer care le va permite în viitor oamenilor să comunice între ei fără să vorbească. În cele din urmă, Facebook speră să dezvolte o tehnologie care să le permită oamenilor să comunice doar prin intermediul gândurilor.

– Facebook doreşte să creeze „produse care definesc categoria din care fac parte” şi care să fie în primul rând „sociale”, adică produse care permit stabilirea mai multor legături interumane. Intenţia este ca într-un final lumea digitală a Internetului, lumea fizică și mintea umană să fie interconectate.

– Dugan a declarat că creierul uman generează aproximativ 1 TB de date pe secundă. Cu toate acestea, prin vorbire putem transmite informații cu o viteză de doar 100 octeți pe secundă. Facebook dorește să obțină informațiile transmise centrului vorbirii din „creier” pentru ca acestea să fie transmise prin intermediul gândurilor.

– Pentru început, cercetătorii Facebook speră ca interfaţa creier-computer să le permită oamenilor să scrie şi să interacţioneze cu computerul sau cu orice alt dispozitiv mobil doar prin intermediul gândurilor. De exemplu, persoanele care suferă de scleroza laterală amiotrofică (ALS) ar putea să scrie prin intermediul gândurilor. Prin scanarea creierului, cercetătorii Facebook doresc să „decodeze vorbirea” astfel încât oamenii să poată comunica prin intermediul undelor cerebrale.

– Inițial, cercetătorii Facebook și-au dorit ca oamenii să poată „tasta” cu ajutorul gândurilor lor cu o viteză de 5 ori mai mare decât viteza medie de scriere pe un smartphone. Aceasta înseamnă că trebuie dezvoltată tehnologia care „citeşte” creierul uman şi transmite aceste informații.

– În continuare cercetătorii B8 vor dezvolta tehnologia necesară pentru ca oamenii să poată „tasta” cu uimitoarea viteză de 100 de cuvinte pe minut folosind doar gândurile. Această viteză este mult mai mare decât viteza cu care majoritatea oamenilor pot scrie cu ajutorul unui computer, adică între 38 și 40 de cuvinte pe minut.

– Cercetătorii B8 intenţionează să dezvolte și tehnologia necesară pentru ca oamenii să „audă” prin piele. Practic această tehnologie le-ar permite persoanelor surde să audă fără ajutorul urechilor.

În definitiv, prin tehnologia BCI dezvoltată de Facebook oamenii ar putea „simți” cuvintele.

Mai mult, cu ajutorul acestei tehnologii o persoană ar putea trimite un mesaj, într-o anumită limbă, prin intermediul gândurilor sale, iar o altă persoană ar putea recepţiona acel mesaj într-o limbă complet diferită.

Sursă: Futurism

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *