Tinitusul. De ce este încă un mister pentru știință?

În ciuda numeroaselor progrese medicale din secolul trecut, mai există o serie de afecţiuni care reprezintă încă un mister pentru oamenii de știință.

Un astfel de simptom este tinitusul, cunoscut și sub denumirea de acufenă. Primele cazuri de tinitus au fost semnalate încă din anul 1600 î.Hr.

Tinitusul se manifestă prin apariția unor sunete nedorite în ureche, fiind perceput ca un zgomot, ţiuit, zumzet sau fluieratură. Pentru o persoană din opt aceste sunete nu dispar niciodată.

Deși tinitusul este mai frecvent la adulți după o anumită vârstă, ca urmare, probabil, procesului natural de îmbătrânire, această afecţiune poate afecta persoane de orice vârstă, inclusiv copii.

Se estimează că 30% dintre oameni vor suferi de tinitus la un moment dat în viață și, cel mai probabil, numărul persoanelor care suferă de tinitus se va mări ca urmare a expunerii la surse puternice de sunet.

Cu toate acestea, cercetătorii încă se străduiesc să găsească un remediu.

Tinitusul este încă un mister

Tinitusul se manifestă prin auzirea unor sunete nedorite, precum un zgomot sau un ţiuit persistent. Credit: Alex_Kock/Shutterstock

De ce este greu de găsit un remediu pentru tinitus

Unul dintre motivele pentru care găsirea unui remediu pentru tinitus este o sarcină dificilă este acela că această afecţiune este greu de evaluat. Nu există o modalitate eficientă și obiectivă de a aprecia, în mod direct, severitatea tinitusului unei persoane, ceea ce înseamnă că cercetătorii trebuie să se bazeze doar pe descrierea simptomelor pacientului.

Din această cauză este foarte greu de stabilit un diagnostic și dacă un anumit tratament a fost eficient sau nu.

De asemenea, oamenii de știință nu știu de ce unii oameni suferă de tinitus, iar alții nu.

Mai mult de 200 de afecţiuni au fost asociate cu apariţia tinitusului. Printre acestea se numără leziuni la nivelul capului sau al gâtului, probleme de circulație sanguină sau efecte secundare al unor medicamente.

Deși pierderea auzului și expunerea la zgomotul puternic reprezintă factori de risc ridicat în apariţia acufenei, nu toată lumea cu pierderi de auz are acufene și nu toată lumea cu tinitus are pierderi de auz.

O dificultate suplimentară în găsirea unui remediu este aceea că tinitusul nu este pe deplin înțeles. Deși există diverse teorii, niciuna nu poate explica pe deplin toate aspectele legate de modul cum apar acele sunete nedorite, de ce doar unii oameni conștientizează aceste sunete generate intern și de ce tinitusul poate persista ani de zile.

Teoriile actuale indică faptul că dezvoltarea acufenei implică procese complexe care au loc în diferite părți ale creierului. Din acest motiv este dificil pentru producătorii de medicamente să știe ce zonă a creierului ar trebui vizată atunci când dezvoltă un tratament medical.

Deși multe medicamente s-au dovedit promiţătoare pentru tratamentul tinitusului în timpul studiilor, niciunul dintre acestea nu au fost eficiente pe o perioadă lungă de timp. În urma acestor studii cercetătorii au constatat și că medicamentele placebo pot induce o diminuare a tinitusului, similar unor medicamente reale.

Există multe motive pentru care aceste medicamente se pare că nu sunt eficiente pe termen lung, inclusiv incertitudinea privind doza corectă a unui medicamnet pentru ca acesta să nu declanșeze alte reacții adverse sau incertitudinea cu privire la tipul de tinitus pe care un anumit medicament ar trebui să-l vizeze.

O altă problemă cu care se confruntă cercetătorii în găsirea unui remediu este legată de impactul pe care îl are tinitusul în viața de zi cu zi a unei persoane.

Majoritatea persoanelor cu tinitus nu consideră că această afecţiune este într-adevăr problematică. Cu toate acestea, o minoritate nu este în măsură să ducă o viață normală din cauza gravității tinitusului.

Formele severe de tinitus

Formele severe de tinitus pot perturba somnul și pot cauza probleme în viața de zi cu zi. Credit: Tero Vesalainen/Shutterstock

Atunci când tinitusul este sever, el poate îngreuna auzul, concentrarea, relaxarea și concentrarea.

Cei care suferă de forme severe de tinitus prezintă riscul de incapacitate de lucru. De asemenea, conştientizarea tinitusului poate îngreuna somnul, ceea ce poate afecta activitatea din timpul zilei.

Incapacitatea de a scăpa sau a controla tinitusul poate conduce și la apariţia frustrării, anxietăţii și depresiei.

Toate aceste reacții individuale arată cât de variate pot fi simptomele şi consecințele tinitusului și de ce căutarea unui remediu reprezintă o provocare pentru oamenii de ştiinţă.

Cum pot fi ajutați oamenii cu tinitus

Deși poate fi dezamăgitor pentru persoanele care suferă de tinitus să afle că nu există un remediu pentru această afecţiune, există, totuși, o serie de măsuri prin care efectele tinitusul pot fi menţinute sub control.

În unele cazuri, intervențiile medicale pot fi de ajutor atunci când tinitusul este asociat de o afecțiune de bază, cum ar fi o infecție a urechii sau o tensiune arterială ridicată. De asemenea, tratamentul împotriva scăderii auzului poate ajuta foarte mult la gestionarea acufenei.

Folosirea altor strategii, precum tehnicile mindfulness, de relaxare sau terapia cu sunete pot fi, de asemenea, benefice pentru controlul simptomelor tinitusului.

În prezent, cea mai eficientă metodă de reducere a stresului și creștere a calității vieții o reprezintă terapia cognitiv-comportamentală. Aceasta folosește diverse tehnici pentru a-i ajuta pe oameni să-şi schimbe gândurile negative și să-și controleze reacţiile în condiţiile apariţiei tinitusului.

Terapia cognitiv-comportamentală oferă strategii ce vizează convingerea celor care suferă de tinitus că această afecţiune nu le afectează grav viața.

Cu toate acestea, există foarte puțini specialiști care oferă terapie cognitiv-comportamentală pentru tinitus. Costurile și lipsa resurselor reprezintă bariere suplimentare pentru tratamentul tinitusului, dar accesul la terapia online ar putea fi o modalitate eficientă de a aborda aceste probleme.

Mai mult ca oricând se impune o colaborare între mediul academic, producătorii de medicamente și cei care suferă de tinitus pentru găsirea unui remediu.

Chiar dacă tinitusul reprezintă încă o enigmă, în prezent există mai multe cercetări ca niciodată asupra tinitusului. De asemenea, s-au înregistrat progrese în ceea ce privește înțelegerea acestei afecţiuni și a modului cum se poate trata.

Traducere și adaptare după Tinnitus: why it’s still such a mystery to science.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *