Câte ore trebuie să dormim?
Numărul orelor de somn necesare adulţilor a revenit în centrul atenției datorită unui articol publicat recent de către Wall Street Journal. În acesta se sugerează că este mai bine ca adulţii să doarmă șapte ore în loc de opt ore. De asemenea, American Academy of Sleep Medicine (Academia Americană de Medicină Somnului) a elaborat un ghid cu privire la câte ore ar trebui să dormim.
Majoritatea adulţilor au nevoie de șapte până la nouă ore de somn pentru a se simţi odihniţi. Credit: Jiuck/Flickr, CC BY-NC-SA.
Deci, ce afirmă acest ghid? Din păcate, atunci când vine vorba despre câte ore trebuie să doarmă un adult nu există o recomandare unică. Numărul orelor de somn necesare adulţilor poate varia în mod considerabil de la un individ la altul.
Somnul este reglat de către ritmul circadian și procesele homeostatice care interacționează reciproc şi determină momentul și durata somnului. Ritmul circadian se referă la schimbarea predilecției de somn în decurs de 24 de ore și el reprezintă „ceasul” nostru interior. Procesele homeostatice se referă la amplificarea senzaţiei de somn în timpul stării de veghe şi la diminuarea senzaţiei de somn în timpul somnului.
Atât ritmul circadian cât şi procesele homeostatice sunt influențate de factori interni, cum ar fi genele, cât şi de factori externi, cum ar fi istoricul somnului, exerciţiile fizice şi bolile. Variaţiile de la un individ la altul între momentul apariţiei senzaţiei de somn și durata acestuia pot fi explicate în mare măsură de acești factori interni și externi.
Nevoia de somn
Genele sunt importante în determinarea preferinței diurne: dacă suntem „bufnițe de noapte”, adică dacă preferăm să rămânem treji până târziu în noapte sau „păsări matinale”, adică dacă preferăm să ne trezim în primele ore ale dimineţii. De asemenea, genele sunt cele care stabilesc dacă preferăm un somn scurt sau unul de durată mai lungă.
Chiar dacă genele constituie factorii principali care stabilesc calendarul de somn și durata acestuia, există mulți factori externi care afectează nevoia de somn.
Poate una dintre cele mai frecvente cauze care afectează durata somnului se referă la istoricul somnului. Mulţi adulţi, indiferent dacă sunt conştienţi sau nu de acest lucru, îşi reduc numărul orelor de somn. Această practică amplifică nevoia de somn.
Nevoia de somn se reduce prin somn, astfel încât trebuie să dormim mai mult pentru a reduce senzaţia de somn.
Reducerea numărului orelor de somn amplifică senzaţia de somn. Credit: Kevin Jaako/Flickr, CC BY-NC.
Problemele de sănătate, exercițiile fizice, munca grea și chiar oboseala mentală pot afecta durata somnului. Datorită unor boli, unor exerciţii fizice intense sau oboselii mentale (cum ar fi în cazul unor examene), numărul orelor de somn necesare pentru refacerea organismului se poate mări. Astfel, persoanele care suferă de anumite boli sau cele care au o sănătate precară ar putea simţi nevoia unui somn mai lung în comparaţie cu persoanele sănătoase.
Durata somnului variază şi în funcție de vârstă, persoanele mai în vârstă dormind, în general, mai puţin în comparaţie cu persoanele mai tinere. Se crede că variațiile privind durata somnului în funcţie de vârstă se datorează unor modificări în ceea ce priveşte interacțiunea dintre ritmul circadian şi procesele homeostatice.
Deoarece nevoia de somn diferă de la un individ la altul, este dificil de spus cât trebuie să dureze somnul unui adult. Cu toate acestea, cei mai mulţi cercetători sunt de acord că majoritatea adulților au nevoie de șapte până la nouă ore de somn.
De ce opt ore de somn?
În cazul celor care dorm șapte ore sau mai puţin s-a constatat o înrăutăţire a timpilor de reacție, a modului în care iau decizii, a concentrării, a memoriei, a stării de spirit, precum și o creștere a somnolentei şi a oboselii.
Pe de altă parte, opt ore sau nouă ore de somn au un impact redus, în sens negativ sau pozitiv, asupra performanțelor individuale.
Pe baza acestor constatări s-ar părea că durata optimă a somnului ar fi cuprinsă între șapte și nouă ore pentru majoritatea populației adulte.
Asta nu înseamnă că un somn mai lung de nouă ore este ceva rău. Prin creşterea duratei somnului ne putem „proteja” starea de veghe în perioadele ulterioare în care nu dormim suficient de mult. Chiar dacă nu avem în permanenţă nevoie de zece ore de somn, un somn mai îndelungat ne conferă unele avantaje evidente.
Dacă aveţi nevoie de un ceas cu alarmă pentru a vă trezi înseamnă că nu v-aţi satisfăcut nevoia de somn. Credit: Jim Wall/Flickr, CC BY
Dar eu mă simt bine cu șase ore de somn…
Dacă credeți acest lucru, ar trebui să vă întrebați dacă sunteţi într-adevăr bine.
Ați putea fi unul dintre puținii norocoși care au o genetică „excelentă”. Cu toate acestea, este mult mai probabil că sunteți, pur și simplu, inconștient de cât de mult vă afectează reducerea numărului orelor de somn funcţiile vitale ale organismului.
Cum ne simţim într-un anumit moment nu reflectă întotdeauna starea generală a organismului, ceea ce vă poate crea iluzia că aveţi nevoie de un număr mai mic de ore de somn. Dacă aveţi nevoie de un ceas cu alarmă pentru a vă trezi dimineaţa și dacă simţiţi nevoia să dormiţi la sfârșit de săptămână sau în vacanță, atunci acest lucru sugerează că nu v-aţi satisfăcut nevoia de somn.
Chiar dacă nu dormiţi opt ore este bine să nu vă îngrijoraţi prea mult, deoarece acest lucru ar putea grava lucrurile.
Cum puteţi afla câte ore trebuie să dormiţi
Numărul orelor de somn necesare unui adult variază semnificativ de la un individ la altul, deoarece depinde de mulţi factori. Iată mai jos un ghid care ar putea să vă ajute pentru a afla câte ore trebuie să dormiţi:
- Păstrați un jurnal al somnului. Notaţi-vă când v-aţi dus la culcare și când v-aţi trezit, cum aţi dormit și cum v-aţi simţit în timpul zilei
- Mergeţi la culcare atunci când vă simțiți somnoros/obosit
- Dacă puteți, nu utilizați un ceas cu alarmă. Încercaţi să vă treziţi în mod natural
- Încercaţi să staţi în lumina soarelui în timpul zilei
- Păstrați un program regulat de somn în toate zilele săptămânii
După un timp ar trebui să vă daţi seama care este cel mai bun moment al somnului și durata acestuia în cazul vostru. Dacă sunteţi nesiguri, puteţi consulta în acest scop şi un medic. Nevoia de somn poate varia în funcţie de diverse condiţii, astfel încât nu uitaţi să vă ascultaţi organismul.
Traducere şi adaptare după Explainer: how much sleep do we need?