„Semnele vitale” ale Pământului se înrăutățesc rapid

Ce unește 14.000 de oameni de știință și 1.990 de autorităţi din 34 de țări?

Deşi întrebarea ne aminteşte de începutul unei glume, criza climatică, care este răspunsul la această întrebare, nu este deloc amuzantă.

Într-un nou raport, experții au lansat un nou avertisment cu privire la starea planetei noastre, iar această ultimă actualizare este cu adevărat gravă.

„Ne apropiem sau am traversat deja crizele asociate cu regiunile critice ale Pământului, inclusiv calotele de gheață din Antarctica de Vest și Groenlanda, recifele de corali cu apă caldă și pădurea tropicală amazoniană.

Având în vedere aceste evoluții alarmante, avem nevoie de actualizări scurte, frecvente și ușor accesibile cu privire la situația de urgență climatică”, au scris cercetătorii.

În 2019, 11.258 de oameni de știință au publicat un raport în revista BioScience, avertizând omenirea cu privire la situația de urgență climatică cu care ne confruntăm.

După aproape doi ani, lucrurile nu s-au schimbat în bine.

„Este deosebit de îngrijorătoare creșterea dezastrelor legate de climă, inclusiv incendiile din Australia produse în 2019-2020 și faptul că trei gaze principale cu efect de seră, dioxidul de carbon, metanul și oxidul de azot, stabilesc recorduri pentru concentrațiile atmosferice în 2020 și din nou în 2021”, a declarat ecologistul Thomas Newsome din cadrul Universității din Sydney.

Toate acestea s-au întâmplat în ciuda schimbărilor din timpul pandemiei COVID-19.

O zi fierbinte în Sydney

O zi fierbinte în Sydney, Australia. Credit: Andrew Merry / Getty Images

Un nou raport, publicat și în BioScience, a adăugat 2.800 de nume de oameni de știință la colectivul în creștere, menţionând că 1.990 de autorităţi au declarat sau recunoscut, în mod formal, o urgență climatică și au oferit o abordare politică pentru atenuarea unora dintre daunele provocate de acţiunile oamenilor pe planeta noastră.

Cercetătorii sugerează o „abordare politică, pe trei direcții, pe termen scurt”: un preț global semnificativ mai ridicat al carbonului, eliminarea și eventuala interzicere a combustibililor fosili la nivel mondial și dezvoltarea rezervelor climatice pentru protejarea, restabilirea biodiversităţii şi captarea carbonului (pădurea tropicală amazoniană).

Desigur, oamenii de știință din domeniul climei au avertizat despre pericolele schimbărilor climatice antropice încă din anii 1960 și au oferit diverse soluții, în moduri diferite, din anii 1980.

În ciuda faptului că se cunosc efectele utilizării excesive a combustibililor fosili asupra climei Pământului, emisiile de gaze cu efect de seră ale umanității au continuat să crească, iar încălzirea globală s-a amplificat în consecinţă.

În prezent, oamenii de știință avertizează că nu mai avem timp de pierdut.

„Sugerăm o nevoie urgentă de schimbări radicale pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră și supraexploatarea umană a planetei.

Există încă oportunități de a transfera măsurile de sprijin monetar legate de pandemia COVID-19 în activități prietenoase climatului şi este încurajator să vedem acţiuni pentru reducerea utilizării combustibililor fosili și a subvențiilor pentru combustibili fosili”, a declarat Newsome.

În ciuda faptului că multe dintre cele 31 de „semne vitale” sau repere ale Pământului cum ar fi schimbările oceanelor, numărul efectivelor de animale și topirea ghețarilor, s-au înrăutăţit cel mai mult, există și câteva licăriri de speranță.

Între 2018 și 2021, energia solară și eoliana a crescut cu 57% (deși este încă de 19 ori mai mică decât consumul de combustibil fosil).

De asemenea, între 2018 și 2021 a existat o reducere semnificativă a utilizării combustibililor fosili. O scădere mică a consumului de energie din combustibilii fosili s-a produs din anul 2019, deși cercetătorii cred că acest lucru a fost cauzat, probabil, de pandemie.

Noul raport a fost lansat pentru a se alinia la cel mai recent raport al Grupului internațional privind schimbările climatice (IPCC), aşa cum s-a întâmplat şi în anii trecuţi.

Oamenii de știință speră că există suficientă voință politică pentru a face schimbările politice necesare salvării literalmente a lumii în care trăim.

Raportul a fost publicat în BioScience.

Traducere după Nearly 14,000 Scientists Warn That Earth’s ‘Vital Signs’ Are Rapidly Worsening

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *