Tehnologie

Prima instalaţie pentru conversia dioxidului de carbon în combustibil urmează să fie pornită spre sfârşitul acestui an

Cele mai multe dintre strategiile propuse pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră presupun găsirea unor modalităţi de a limita cantitatea de carbon care ajunge în atmosferă. Astfel, s-au propus surse noi de energie curată precum ar fi pilele de combustie pe bază de hidrogen care pot fi utilizate la automobile.  Acestea ar urma să reducă dependenţa noastră de energia electrică obţinută prin arderea combustibililor fosili (cărbune, petrol sau gaze naturale). De asemenea, agricultura ecologică este propusă ca o soluţie pentru reducerea impactului activităţii omului asupra atmosferei Pământului.

Dar ce putem face cu gazele cu efect de seră care au ajuns deja în atmosferă? Pentru eliminarea acestora am putea utiliza o nouă tehnologie care captează şi stochează carbonul, reducând astfel poluarea cu carbon din aerul aflat în jurul nostru. Compania elvețiană Climeworks a construit o astfel de instalaţie în apropiere de Zurich, aceasta fiind prima instalație comercială de captare a carbonului din lume care urmează să fie pornită spre sfârşitul acestui an.

Instalația pilot construită de Climeworks urmează să fie pusă în funcţiune în luna septembrie sau octombrie şi aceasta va extrage dioxidul de carbon (CO2) din aerul înconjurător pe care îl va livra ulterior ca un produs comercial.

Compania Climeworks este interesată să vândă CO2 altor firme pentru a fi utilizat, ca exemplu, în sere pentru creşterea legumelor sau pentru prepararea băuturilor carbogazoase.

Procesul tehnologic utilizat de Climeworks presupune captarea CO2 direct din aer. Modulele colectoare aspiră aerul într-un filtru de tip burete tratat cu substanțe chimice derivate din amoniac. Moleculele de CO2 aderă la acest filtru pentru ca ulterior acestea să fie eliberate prin încălzire.

Instalație de captare a dioxidului de carbon din atmosferăInstalația de captare a dioxidului de carbon din aerul înconjurător. Credit: Climeworks

După punerea în funcţiune a instalaţiei, Climeworks speră să extragă între 2 și 3 tone de C02 din atmosferă în fiecare zi. Chiar dacă această cantitate de CO2 pare însemnată, într-un an de zile se colectează o cantitate de CO2 echivalentă cu cea degajată în atmosferă de 200 maşini (aproximativ 900 tone). Practic, cantitatea de CO2 captată de instalaţia Climeworks este ca o picătură într-un ocean comparativ cu cele 40 de miliarde de tone de CO2 degajate în atmosferă în fiecare an datorită activităţii omului. Acest lucru înseamnă că tehnologia folosită de Climeworks va avea un impact asupra cantităţii de carbon din atmosferă doar dacă se va aplica la o scară globală.

Un avantaj al acestei tehnologii este acela că presupune captarea directă a gazelor cu efect de seră din aerul înconjurător, ceea ce înseamnă că instalaţia poate fi utilizată oriunde.

„Deoarece putem extrage CO2 din aerul ambiant, putem folosi această tehnologie oriunde pe planetă… Nu depindem de o sursă de C02, astfel încât nu există costuri ridicate de transport a instalaţiei acolo unde este nevoie de ea”, a declarat Dominique Kronenberg, şeful biroului de operaţiuni la Climeworks.

La scară globală, captarea carbonului trebuie să fie economică. La un preţ aproximativ de 600 $ pe tonă, soluţia propusă de Climeworks nu este o modalitate ieftină de reducere a emisiilor de CO2 în atmosferă, iar acest lucru reprezintă factorul cheie pe baza căruia criticii consideră că extragerea carbonului din atmosfera ar putea fi mai mult o iluzie decât o strategie realistă de combatere a schimbărilor climatice.

„Cred că această tehnologie oferă speranțe false”, afirmă inginerul Howard Herzog de la Energy Initiative al MIT.

Având în vedere că a durat zeci de ani până când sursele regenerabile de energie curată, cum ar fi energia solară, eoliană și cea hidro, au devenit atractive pentru consumatori şi companiile de electricitate, Herzog se întreabă: „De ce ar trebui să ne așteptăm ca generațiile viitoare să adopte măsuri semnificativ mai scumpe pentru a face faţă creşterii cantităţii de C02 din atmosferă?”

Cu toate acestea, există interes pentru această tehnologie având în vedere că şi alte companii precum Carbon Engineering din Canada și Global Termostat din SUA lucrează la punerea în funcţiune a unor instalaţii similare de captare a gazelor cu efect de seră direct din atmosferă.

„Deși nu există o tehnologie care să pună rapid capăt schimbărilor climatice, această tehnologie de captare a gazelor cu efect de seră este potențial scalabilă pentru producerea combustibililor, spre deosebire de tehnologia biocombustibililor, tocmai pentru că aceasta nu utilizează alte resurse”, afirmă David Keith, fondator al Carbon Engineering.

Instalaţia prototip construită de Climeworks se adaugă eforturilor depuse până acum pentru reducerea cantităţii de carbon din atmosferă. Rămâne să vedem ce rezultate vor fi obţinute după punerea acesteia în funcţiune. Un lucru este însă sigur, schimbările climatice sunt tot mai evidente şi avem nevoie de cât mai multe soluții reale pentru această problemă globală.

Sursă: Science Alert

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *