Terra

Cum putem evita schimbările climatice catastrofale?

Un nou studiu prezintă situația la zi privind emisiile de carbon la nivel mondial și oferă recomandări prin care statele lumii pot reduce efectele schimbărilor climatice.

Cercetătorii recomandă reducerea consumului de combustibili fosili, protejarea ecosistemelor naturale care absorb carbonul din atmosferă şi utilizarea energiei din surse regenerabile.

Schimbările climatice provocate de om

Există un număr considerabil de cercetări care au evidenţiat schimbările climatice antropice, adică cele provocate de om, iar măsurile de atenuare a efectelor schimbărilor climatice se bazează, în mare măsură, pe dovezile care au condus la acest consens științific.

În acest sens, acordul de la Paris privind schimbările climatice, care a fost finalizat în anul 2015 și semnat în anul 2016, este, probabil, cea mai importantă iniţiativă în lupta împotriva schimbărilor climatice.

 Acordul istoric, care a fost semnat de 143 dintre cele 197 de state participante la conferinţa de la Paris, urmărește reducerea nivelului de dioxid de carbon și a altor gaze cu efect de seră din atmosferă.

Mai exact, s-a stabilit ca obiectiv limitarea creșterii temperaturii medii globale la 2 grade Celsius peste nivelul preindustrial și continuarea eforturilor de limitare a creșterii temperaturii globale de până la 1,5 grade Celsius peste nivelul preindustrial.

Cu toate acestea, modalitatea de îndeplinire a acestor obiective a rămas, în mare parte, la latitudinea fiecărei țări.

Un plan de schimbare

Cercetătorii din cadrul IIASA (International Institute for Applied Systems Analysis), care au fost coordonaţi de Brian Walsh, consultantul Băncii Mondiale, au monitorizat activitățile naturale și cele antropice care contribuie la absorbția și eliberarea carbonului.

„Acest studiu prezintă informaţii detaliate privind originea dioxidului de carbon din atmosferă și destinaţia acestuia”.

„Am ţinut cont de emisiile de carbon provenite din arderea combustibililor fosili, agricultură, industria alimentară, bioenergie, cât și de absorbţia carbonului de către ecosistemele naturale”, a explicat Walsh într- un comunicat de presă al IIASA.

Cercetătorii au ajuns la concluzia că pentru atingerea obiectivelor stabilite în urma acordului de la Paris, trebuie ca până în anul 2100 combustibilii fosili să reprezinte cel mult 25% din producţia de energie la nivel mondial.

Turbine eolieneCredit: shutterstock

Cu toate acestea, limitarea emisiilor de gaze cu efect de seră nu este suficientă. În plus, trebuie să protejăm pădurile pentru ca acestea să absoarbă în continuare carbonul din atmosferă.

Dacă națiunile lumii pot colabora pentru a lupta împotriva schimbările climatice, atât prin reducerea consumului de combustibili fosili, cât și prin impunerea unei utilizări ecologice a resurselor naturale, atunci s-ar putea atinge obiectivul de limitare a creșterii temperaturii globale de până la 1,5 grade Celsius peste nivelul preindustrial, până în anul 2100, a declarat Michael Obersteiner din cadrul IIASA, coautor al studiului de faţă.

Acest scenariu este complet plauzibil, mai ales dacă ţinem cont că consumul de energie din surse regenerabile a crescut în ultima perioadă.

Sursă: Futurism

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *