Medicină-Sănătate

Modalități de îmbunătățire a sănătății conform științei

Industria mondială de wellness, destinată îmbunătățirii stării de bine și promovării unui stil de viață sănătos, a fost în valoare de 4,2 trilioane de dolari în anul 2017 și tendința este ca această valoare să crească în continuare.

Suntem la începutul unui nou an și acesta este un bun moment pentru a vă prezenta 5 dintre cele mai recomandate metode de îmbunătățire a sănătății, care au rezultat pe baza celor mai recente cercetări științifice.

Advertisement

1. Mâncați mai multe fructe și legume

Anul trecut s-a înregistrat o creștere accentuată a numărului de persoane care au adoptat diete vegane și diete vegetariene.

Chiar dacă comunitatea științifică nu a ajuns încă la o concluzie dacă un stil de viață complet vegan este cel mai bun lucru pentru sănătatea noastră pe termen lung, consumul mai multor fructe și legume a fost întotdeauna prima recomandare pentru îmbunătățirea sănătății noastre.

Specialiștii s-au concentrat pe înțelegerea influenței dietei asupra funcției cerebrale, iar studiile publicate în anul 2018 au demonstrat că pentru fiecare 100 g de fructe sau legume consumate în plus se constată o reducere cu 3% a riscului de depresie.

Mancați mai multe fructe și legume. Credit: Shutterstock

În ultimii câțiva ani s-a manifestat un interes sporit față de rolul polifenolilor, în special al flavonoidelor, în sănătatea noastră generală. Aceste substanțe fitochimice se găsesc, în mod natural, în fructe și legume și ele mențin sănătatea plantelor.

Spre deosebire de vitamine, polifenolii nu sunt esențiali pentru sănătatea noastră, dar contribuie la prevenirea bolilor și sunt utili pentru buna funcționare a organismului.

Se crede că aceste substanțe sunt benefice pentru sistemul imunitar și au un efect antiinflamator. Aceasta înseamnă ca ele au rol important în prevenirea apariției și tratarea multor boli, inclusiv diabetul, afecțiunile neurodegenerative, precum boala Alzheimer sau boala Parkinson, cancerul și bolile cardiovasculare.

2. Practicați exerciții fizice

Cercetările arată că exercițiile fizice nu numai că ne ajută să reducem talia, ajutând la crearea unui echilibru corect între energia primită și energia consumată de organism, dar și reduc riscul de apariție a cancerului de colon, cancerului de uter și cancerului de sân.

Se crede că aceasta este consecința îmbunătățirii activitatii hormonale la cei care se antrenează fizic în mod regulat. Există, de asemenea, dovezi științifice care arată că exercițiul fizic este o modalitate excelentă de a ne îmbunătăți sănătatea mintală.

Fiţi activi din punct de vedere fizic! Credit: Shutterstock

Din acest motiv, este o idee foarte bună să ne înscriem la o sală de fitness pentru a beneficia de avantajele practicării exercițiilor fizice.

În esență, cu cât suntem mai activi din punct de vedere fizic cu atât mai bine pentru sănătatea noastră.

3. Dormiți mai mult, dar nu prea mult

În anul 2018 oamenii de știință au prezentat câteva descoperiri interesante în legătură cu „doza” recomandată de somn pentru a fi sănătoși.

Adulții trebuie sa doarmă între șase și nouă ore pe noapte.

Se pare că riscul apariției bolilor de inimă, a diabetului și obezității

Advertisement
crește dacă dormim prea puțin sau prea mult timp.

Noile cercetări au arătat, de asemenea, modul cum un stil de viață sănătos poate contribui la creșterea duratei de somn și cum un somn de noapte mai bun poate determina îmbunătățirea aportului alimentar din timpul zilei.

S-a constatat că privarea parțială de somn poate conduce la un consum sporit de alimente cu un aport energetic ridicat, mai precis la consumarea a peste 400 de calorii suplimentare pe parcursul unei zile.

4. Evitați stresul

Viața modernă poate provoca un stres intens și acest lucru are un efect negativ accentuat asupra sănătății noastre.

De aceea, orice modalitate de îmbunătățire a sănătății trebuie să vizeze reducerea nivelului de stres.

Este indicat să avem un plan eficient de gestionare a stresului prin care să diminuăm efectele negative ale acestuia. Pentru aceasta trebuie să înțelegem mai întâi care este cauza stresului și apoi să stabilim un plan prin care să reducem răspunsul hormonal la acest stres.

Fiecare persoană trebuie să-şi găsească propria metodă de destresare care funcționează pentru ea.

5. Beți mai multă apă

Știați că o deshidratare de numai 1% ne poate afecta capacitatea de concentrare?

Știm cu toții că apa de băut este benefică pentru organism, dar într-o zi de lucru aglomerată se poate întâmpla să bem prea puțină apă și, în consecință, să devenim deshidratați, ceea ce ne poate afecta concentrarea și poate mări stresul.

Nu faceți greșeala de adăuga lămâie în apa de băut, deoarece sucul de lămâie este mai dăunător pentru smalțul dinților chiar decât Coca Cola.

Beți mai multa apă pentru a rămâne hidratați pe parcursul zilei. Credit: Shutterstock

În concluzie, încercați să vă concentrați asupra sănătății în general și nu doar asupra unui aspect al acesteia.

Această concluzie este importantă, deoarece o dietă strictă care ne amplifică stresul pentru că ne limitează aportul alimentelor care ne fac plăcere sau practicarea zi de zi a unor exerciții fizice la o oră mult prea matinală pot provoca, la rândul lor, efecte dăunătoare asupra sănătății.

Așa cum arată cercetările oamenilor de știință, dacă suntem obosiți și stresați ne va fi mult mai dificil să ne hrănim sănătos.

În loc să adoptăm o dietă strictă sau un regim intens de antrenament zilnic, mai bine ne stabilim obiective realiste pentru îmbunătățirea sănătății a căror îndeplinire să o urmărim în fiecare săptămână și în curând vom începe să observăm beneficii durabile privind sănătatea noastră.

Traducere si adaptare după Top five ways to boost your health in 2019 – basedon the latest research

Advertisement
Share
Comentariu Facebook
Publicat de
StiintaOnline.ro