Medicină-Sănătate

4 recomandări pentru îmbunătăţirea sănătăţii creierului

Creierul uman este cel mai extraordinar și mai complex obiect din Univers. Un kilogram și jumătate de ţesut moale care, la apogeu, depăşeşte cu mult calculatoarele electronice în ceea ce priveşte capacitatea sa de a rezolva probleme, de a inova și a inventa.

În consecinţă, este surprinzător faptul că abia recent problema sănătăţii creierului a început să ne preocupe. În fond, dacă considerăm că organismul este un „templu”, atunci cu siguranță creierul trebuie să fie „altarul” care generează toate gândurile şi sentimentele noastre și, de asemenea, ne coordonează mișcările. Într-adevăr, toată experiența noastră conștientă se bazează pe funcţionarea creierului.

Bolile cerebrale, cum ar fi boala Huntington şi maladia Alzheimer, precum și alte forme de demență ne arată ce efecte devastatoare se produc în cazul degenerării creierului. În mod evident, trebuie să ne concentrăm mai mult asupra acestui organ important pentru a îmbunătăți sănătatea creierului pe toată durata vieţii.

Vestea bună este ca un stil de viaţă sănătos pentru organism este, de asemenea, benefic pentru creier. Trebuie însă să fim conştienţi că există factori ai stilului de viaţă care pot îmbunătăţi mai ales sănătatea creierului. Mai jos puteţi găsi 4 recomandări care se bazează pe acţiunea benefică dovedită a unor factori ai stilului de viață asupra sănătăţii creierului.

1. Fiţi activi din punct de vedere fizic!

Aceasta este o recomandare oarecum evidentă cu privire la stilul de viață, deoarece toată lumea știe în prezent că activitatea fizică este bună pentru organism. Dar nu toată lumea conştientizează faptul că activitatea fizică contribuie și la sănătatea creierului.

Creierul și corpul se află, în mod constant, într-o comunicare bidirecțională dinamică. Activitatea fizică este cea care stimulează mușchii să elibereze molecule benefice care ajung la creier şi contribuie la creșterea circulației sângelui la nivelul creierului. Aceasta induce la rândul ei formarea de noi celule ale creierului (neuroni) și de conexiuni (sinapse) între acestea.

Oamenii care aleg un mod de viaţă activ din punct de vedere fizic se protejează de bolile cerebrale, cum ar fi boala Alzheimer și de alte forme de degenerare a creierului. Există, de asemenea, dovezi că activitatea fizică ne poate proteja împotriva depresiei şi a altor tulburări ale creierului.

2. Fiţi activi la nivel mintal!

Două dintre regulile cardinale ale plasticităţii creierului sau neuroplasticităţii (schimbările de la nivelul creierului) par a fi „folosește informaţia memorată sau o pierzi” și „conexiunile neuronale se întăresc prin comunicarea dintre neuroni”. Există, de asemenea, unele dovezi că oamenii care sunt activi la nivel mintal sunt protejaţi de boala Alzheimer și alte forme de demență.

Împreună cu activitatea fizică, stimularea cognitivă poate ajuta la menţinerea sănătăţii creierului. Deşi nu se știe cu precizie ce stil de viaţă este mai important pentru creier, privitul la televizor un timp îndelungat, de exemplu, ar putea fi un factor de risc în ceea ce priveşte sănătatea creierului.

Sănătatea creieruluiUn stil de viaţă sănătos este bun atât pentru corp, cât si pentru creier. Credit: Hey Paul Studios/Flickr, CC BY

În concluzie, ce activități de stimulare cognitivă ar trebui să desfăşurăm? Aceasta este o alegere personală, deoarece stimularea cognitivă trebuie să continue nu doar câteva zile și săptămâni, ci luni și ani de zile pentru a ne bucura de beneficii pe termen lung.

3. Alegeţi o dietă sănătoasă!

Fără îndoială că o dietă bună este benefică pentru organism, dar ştiaţi că un regim alimentar echilibrat este, de asemenea, bun pentru creier?

Cele mai multe dintre substanțele nutritive din alimente circulă prin creier prin intermediul fluxului sanguin. O dietă sănătoasă poate îmbunătăți, în mod direct, starea de sănătate a celulelor creierului şi poate chiar încetini îmbătrânirea acestuia.

Mai mult, îmbunătățirea stării de sănătate a corpului este favorabilă pentru creier datorită influenței pe care unele sisteme fiziologice, cum ar fi sistemul cardiovascular şi sistemul imunitar, îl au asupra sistemului nervos.

4. Nu vă stresaţi prea mult!

Corpul uman, inclusiv creierul, a evoluat pe parcursul mai multor mii de ani. Pentru comunităţile umane de vânători-culegători care trăiau în peşteri, răspunsul la stres („luptă sau fugi”) a reprezentat un ajutor în lupta pentru supravieţuire, deoarece în acest fel oamenii au reuşit să fugă de atacatori, să-şi procure hrana şi să facă faţă pericolelor.

Stilul de viață al oamenilor din secolului 21 este caracterizat de faptul că tot mai mulţi oameni suferă de stres cronic excesiv. Acest lucru poate fi toxic pentru organism. Efectul stresului este deosebit de nociv asupra creierului, deoarece acesta conţine „receptori sensibili la stres”.

Mai mult, unii oameni sunt mai vulnerabili genetic la stres, în timp ce alţii sunt, în mod natural, mai rezistenţi. Acești factori înnăscuţi influenţează, de asemenea, modul cum reacţionăm la stres.

Stilul de viaţă pe care îl adoptăm ne poate ajuta să facem faţă mai bine stresului cronic excesiv. Metodele de reducere a stresului devin tot mai populare şi de multe ori acestea sunt predate în școli și prescrise de către cadrele medicale.

Aşa cum am menţionat, exercițiul fizic îi poate ajuta pe oameni să facă faţă stresului, dar fiecare dintre noi poate avea propria metodă antistres. Prin evitarea stresului ne putem bucura de un somn sănătos, iar un somn adecvat și regulat este cunoscut pentru efectele benefice asupra creierului și corpului.

Având în vedere cât de important este creierul pentru tot ceea ce gândim, simțim și facem, ar trebui să ne preocupe mai mult sănătatea acestuia.

Traducere şi adaptare după Health Check: four key ways to improve your brain health

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *