Medicină-Sănătate

Vitamine benefice pentru sănătate

Un sfat de care toată lumea a auzit este acela să mâncăm legume, să facem exerciții fizice și, desigur, să consumăm vitamine. Cu toate acestea, după zeci de ani de cercetări nu s-au găsit dovezi substanțiale că vitaminele și suplimentele alimentare contribuie semnificativ la îmbunătăţirea stării de sănătate.

Vitamine

Vitamine. Credit: Steven Depolo/Flickr

Mai mult, în urma unor studii recente s-a constatat că anumite vitamine poate fi chiar dăunătoare pentru organism. De exemplu, unele vitamine au fost asociate cu creșterea riscului de apariţie a anumitor tipuri de cancer, în timp ce altele au fost asociate cu creșterea riscului de formare a pietrelor la rinichi.

Iată în continuare care sunt vitaminele și suplimentele alimentare pe care le putem consuma și care sunt cele pe care ar trebui să le evităm:

Multivitamine: Putem renunţa la ele

Vitaminele necesare organismului le putem obţine printr-o dietă echilibrată.

Timp de decenii s-a presupus că multivitaminele sunt esenţiale pentru un organism sănătos. Vitamina C pentru a „stimula sistemul imunitar”, vitamina A pentru a proteja vederea, vitamina B pentru capacitatea acesteia de energizare a organismului.

Toate aceste vitamine pot fi obţinute din alimente şi studiile sugerează că dacă le consumăm în exces ele pot dăuna organismului.

În urma unui studiu din anul 2012 asupra a 39.000 de femei, cu vârsta peste 25 de ani, s-a descoperit un risc mai mare de mortalitate la femeile care au consumat multivitamine o perioadă îndelungată în comparaţie cu cele care nu au luat multivitamine.

Vitamina D: Este benefică şi poate fi consumată

Vitamina D ajută la menţinerea oaselor puternice şi este greu de obţinut din alimente.

Vitamina D nu este prezentă în cele mai multe dintre alimentele pe care le consumăm, dar ea este un ingredient important care menţine oasele puternice deoarece ajută la absorbţia calciului.

De asemenea, expunerea la lumina solară ajută organismul să producă aceasta vitamină, însă pe timpul iernii aceasta este mai greu de produs de către organism.

Mai multe studii recente au constatat că persoanele care au luat suplimente de vitamina D zilnic au trăit mai mult, în medie, decât persoanele care nu au consumat aceste suplimente.

Antioxidanţi: Putem renunţa la ei

Un exces de antioxidanţi a fost asociat cu un risc crescut de apariţie a anumitor forme de cancer şi în locul acestora putem consuma mai bine fructe de pădure.

Vitaminele A, C și E sunt antioxidanţi care se găsesc în abundenţă în multe fructe, în special fructele de pădure şi în legume şi ele au fost apreciate în special pentru presupusa lor capacitatea de a ne proteja împotriva cancerului.

Cu toate acestea, studiile sugerează că în exces antioxidanții pot fi dăunători organismului. În urma unui studiu s-a dovedit că bărbaţii fumători care au consumat în mod regulat vitamina A sunt mult mai predispuşi la cancerul de plămâni decât cei care nu au consumat această vitamină.

Mai mult, într-o recenzie din anul 2007 asupra unor studii privind efectele unor tipuri diferite de suplimente antioxidante se afirmă că „Tratamentul cu beta-caroten, vitamina A şi vitamina E poate creşte riscul de mortalitate”.

Vitamina C: Putem renunţa la ea

Cel mai probabil, vitamina C nu ne ajută să învingem răceala și mai bine putem mânca fructe citrice.

Studiile au arătat că vitamina C nu are aproape niciun efect asupra prevenirii răcelii. În plus, supradozele de 2.000 de miligrame sau mai mult pot creşte riscul apariţiei pietrelor dureroase la rinichi.

În concluzie, este mai bine să luăm vitamina C din alimente. Căpșunile, de exemplu, conţin o cantitate mare de vitamina C.

Vitamina B3: Putem renunţa la ea

Vitamina B3 poate fi înlocuită în alimentaţie cu somon, ton sau sfeclă.

Despre vitamina B3 s-a afirmat un timp îndelungat că poate trata tot felul de afecţiuni, de la boala Alzheimer la bolile de inimă. Cu toate acestea, studiile recente au recomandat renunţarea la consumul de suplimente de vitamina B3.

Într-un studiu din anul 2014 asupra a mai mult de 25.000 de persoane cu boli de inimă s-a constatat că dozele de vitamina B3 cu acțiune prelungită nu au condus la reducerea incidenţei infarctului miocardic, accidentului vascular cerebral sau a deceselor.

În plus, la persoanele care au luat suplimente de vitamina B3 s-a constatat un risc crescut de apariţie a infecțiilor, problemelor hepatice și hemoragiilor interne, în comparaţie cu persoanele care au luat medicamente de tip placebo.

Probiotice: Putem renunţa la ele

Beneficiile consumului de probiotice nu sunt semnificative şi putem mânca în schimb iaurt.

Probioticele, suplimente bacteriene scumpe care costă mai mult de 1 $ pe pastilă, dar care se găsesc în mod natural în cantităţi mai mici în iaurt şi în alte alimente fermentate, reprezintă o afacere de aproximativ 23,1 miliarde de dolari în anul 2012.

Zinc: Este benefic şi poate fi consumat

Zincul ajută în lupta contra răcelii.

Spre deosebire de vitamina C, care probabil nu contribuie cu nimic la prevenirea sau tratarea răcelilor, zincul poate fi benefic sănătăţii. Se pare că acest mineral modifică replicarea rinovirusurilor care cauzează infecţiile din cele mai multe răceli.

Într-o recenzie din anul 2011 asupra mai multor studii s-a constatat că persoanele care au consumat zinc în cazul unor răceli au avut simptome mai puţin severe şi s-au vindecat mai repede decât persoanele care au luat medicamente tip placebo.

Vitamina E: Putem renunţa la ea

Un consum în exces de vitamina E a fost asociat cu un risc crescut de apariţie a anumitor forme de cancer. De aceea este mai bine să mâncăm spanac.

Despre vitamina E s-a crezut că are capacitatea de a ne proteja împotriva cancerului. Un studiu din anul 2011 asupra a aproape 36.000 de bărbaţi a descoperit că riscul de cancer de prostată a crescut în rândul bărbaţilor care au luat vitamina E în comparaţie cu cei care au luat medicamente tip placebo.

Un alt studiu din anul 2005 a constatat legătura dintre dozele mari de vitamina E şi un risc crescut de deces. Deci, dacă doriţi să aveţi mai multă vitamină E în organism, mai bine mâncaţi o salată de spanac proaspăt şi renunţaţi la pastilă.

Acid folic: Este benefic pentru femeile care sunt gravide sau care îşi doresc să rămână gravide

Acidul folic este o vitamină de tipul B pe care organismul o foloseşte pentru crearea de noi celule.

Institutul Naţional de Sănătate din Statele Unite ale Americii recomandă femeilor gravide sau femeilor care îşi doresc să rămână gravide să consume 400 de micrograme de acid folic zilnic, deoarece în urma unor studii s-a constatat că suplimentele de acid folic au un rol important pentru dezvoltarea normală a fătului.

Sursă: Science Alert

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *