Medicină-Sănătate

Exerciţiile fizice intense îmbunătăţesc memoria

O echipă de cercetători a constatat că 20 minute pe zi de exerciții fizice intense, pe parcursul a 6 săptămâni, determină îmbunătățirea semnificativă a memoriei unde, conform teoriei interferenței, se manifestă fenomenele de interferență proactivă și interferență retroactivă care provoacă uitarea.

Memoria de interferență este cea care, de exemplu, ne ajută să ne recunoaştem propria mașină de altele asemănătoare.

Exerciții fiziceOamenii de ştiinţă au studiat efectul combinat al exercițiilor fizice și al stimulării cognitive asupra memoriei și a factorilor neurotrofici la adulții tineri, sănătoși. Credit: Sasin Tipchai.

„Îmbunătăţirea memoriei de interferenţă prin exerciţii fizice ne ajută să înţelegem de ce practicarea exerciţiilor aerobice determină creşterea performanţelor cognitive”.

Ne așteptăm ca mai ales la persoanele în vârstă, care suferă de tulburări de memorie precum demenţa, să constatăm îmbunătăţiri cognitive semnificative prin practicarea exerciţiilor fizice intense”, a declarat Dr. Jennifer Heisz de la McMaster University, autorul principal al studiului.

La acest studiu, care s-a desfăşurat timp de 6 săptămâni, au participat 95 de voluntari. În această perioadă de timp un grup de participanţi s-a antrenat intens timp de 20 minute în fiecare zi, un alt grup a efectuat exerciţii fizice moderate şi activităţi de stimulare cognitivă, iar un alt grup nu a efectuat niciun antrenament în acest sens.

Cercetătorii au constatat la persoanele care au făcut parte din primelor două grupuri o îmbunătățire a performanțelor memoriei de interferenţă, în timp ce la persoanele din al treilea grup nu s-a constatat nicio îmbunătăţire cognitivă.

La persoanele la care s-a constatat îmbunătățirea memoriei prin practicarea exercițiilor fizice intense s-a evidenţiat, de asemenea, o creștere mai mare la nivelul factorului neurotrofic derivat din creier (o proteină care susține creșterea, funcția și supraviețuirea celulelor creierului).

Tot la aceste persoane s-a constatat creşterea performanței memoriei de interferență ca urmare a efectului cumulat al exercițiilor fizice şi al antrenamentelor cognitive, comparativ cu exercițiile fizice, ceea ce sugerează că efectele potențiale sinergice ar putea depinde de factorii neurotrofici.

„Rezultatele noastre relevă un potenţial mecanism prin care exerciţiile fizice şi cele de stimulare cognitivă pot contribui la îmbunătăţirea cogniţiei. Acest lucru sugerează că acestea acţionează împreună, pe căi complementare, asupra creierului pentru a îmbunătăţi memoria de interferenţă”, a declarat Dr. Heisz.

Studiul a fost publicat în Journal of Cognitive Neuroscience.

Sursă: Sci-News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *