Cum s-ar putea extinde războiul din Ucraina în spațiul cosmic cu consecințe potențial periculoase
Aproape trei decenii de colaborare strânsă în spațiul cosmic între Rusia și lumea occidentală par să se apropie de sfârșit. Odată cu tensiunile crescânde legate de invazia Ucrainei de către Vladimir Putin, Rusia a amenințat că va prăbuși Stația Spațială Internațională și că va refuza să mai lanseze sateliți pentru țările occidentale.
În urmă cu câteva luni, Rusia a aruncat în aer unul dintre propriii săi sateliți, creând un gunoi spațial care amenință siguranța astronauților de pe Stația Spațială Internațională.
Ce impact va avea războiul din Ucraina asupra operațiunilor din spațiul cosmic și care vor fi consecințele?
Agresiunea în spațiu cosmic ar putea afecta direct războiul de pe teren. Prin intermediul imaginilor din spațiu s-a urmărit invazia Ucrainei, exemplificatoare în acest sens fiind coloanele lungi de vehicule blindate care se deplasau spre Kiev sau Harkov.
Toate aceste imagini au oferit un imbold rezistenței ucrainene din conflict, ajutând-o să știe unde se află inamicul, de unde vine și cum este organizat. Toată lumea poate vedea astfel forța militară folosită de Rusia în război.
Imaginile din satelit erau utilizate, în general, de armatele avansate a foarte puține țări. În prezent, companiile comerciale captează tot mai mult astfel de imagini, iar capacitatea combinată a acestor companii o poate depăși pe cea a armatei ruse. Avantajul acestui lucru este că aceste companii pot oferi sprijin cvasimilitar, evitând o potențială implicare militară a națiunilor occidentale în Ucraina.
Există avertismente despre o scădere a puterii spațiale a SUA, în special în fața unei agende spațiale foarte ambițioase a Chinei și a unor manevre provocatoare ale Rusiei în spațiu. Cu toate acestea, orice estimare a puterii spațiale trebuie să includă sectorul comercial, unde companiile occidentale, și în special firmele americane, au un avans considerabil.
SpaceX oferă nu numai imagini prin satelit, ci și comunicații. Fondatorul său, Elon Musk, a venit în ajutorul Ucrainei punându-i la dispoziție terminale care permit accesul la sistemul Starlink, o mega constelaţie de sateliți care oferă acces la Internet de mare viteză.
Dacă Rusia întrerupe serviciile de Internet și alte forme de comunicare în Ucraina, Starlink ar putea oferi conectivitate, oferindu-le ucrainenilor acces în siguranță la informații și rețele.
Totuși, acest lucru nu este complet lipsit de riscuri. Musk a avertizat recent utilizatorii ucraineni că terminalele Starlink, de fapt antene satelit bidirecționale, pot permite identificarea utilizatorilor.
De asemenea, au existat rapoarte conform cărora Rusia blochează semnalul GPS de la sateliții din spațiu către Ucraina. S-a raportat chiar că Rusia se așteaptă ca și propriul său sistem de poziționare prin satelit GLONASS să fie blocat.
Dacă se va întâmpla acest lucru, atunci Rusia va folosi un sistem terestru mai vechi, numit Chayka, bazat pe o tehnologie radio mai veche. Deși nu este la fel de precis ca un sistem prin satelit, acesta ar trebui să fie totuși suficient de bun pentru multe aplicaţii.
Pericole directe?
Consecinţele conflictului din Ucraina s-au extins, într-un mod neaşteptat, şi în domeniul spațial.
Într-o serie de tweet-uri, directorul general al agenției spațiale ruse Roscosmos, Dmitri Rogozin, a avertizat că încetarea cooperării asupra Stației Spațiale Internaționale ar putea duce la prăbuşirea acesteia de pe orbită, posibil în Statele Unite sau Europa (eventual în China sau India). Acest avertisment a fost interpretat drept o amenințare.
Stația Spațială Internațională. Credit: Roscosomos/NASA
Dmitri Rogozin a atras atenţia că navele cargo Progress ale Rusiei au şi rolul de a corecta orbita Stației Spațiale Internaționale. Fără ele, Stația Spațiala Internaționala ar cădea în atmosfera Pământului. Chiar dacă cea mai mare parte din aceasta ar arde în atmosfera, unele bucăți ar putea totuși supraviețui și ar putea lovi oamenii sau clădirile de pe Pământ.
Deși acest lucru este extrem de puțin probabil, nu în ultimul rând ca urmare a faptului că în prezent există cosmonauți ruși la bordul Stației Spațiale Internaționale, aceasta a fost o declarație alarmantă. Ca răspuns, Musk a spus că compania sa ar putea ajuta în eventualitatea în care Rusia și-ar retrage sprijinul într-un mod care ar pune în pericol Stația Spațială Internațională.
Capsula Dragon de la SpaceX este în prezent singura navă spațială, în afara celor ruseşti, care este capabilă să andocheze și să aprovizioneze Stația Spațiala Internaționala și, prin urmare, ar putea oferi, de asemenea, propulsia necesară corecţiei orbitei Stației Spațiale Internaționale, dacă este necesar.
În orice caz, toate acestea semnalează un viitor mult mai puțin cooperant în spațiul cosmic, Stația Spațială Internațională urmând să fie dezafectată în curând, iar Rusia și China refuzând să se alăture programului Artemis, condus de SUA, care urmărește trimiterea oamenilor pe Lună.
Rusia a sistat, de asemenea, vânzările de motoare rachete către SUA (deși SUA a interzis importul acestora cu câțiva ani în urmă) și refuză să lanseze un lot de 36 de sateliți OneWeb, care sunt proiectați să ofere servicii de Internet prin satelit, în bandă largă, în întreaga lume, cu excepția cazului în care guvernul Regatului Unit renunță la cota sa din programul OneWeb, garantând că acestea nu vor fi utilizate în scopuri militare.
Marea Britanie a refuzat până acum să negocieze. OneWeb are deja 428 din cei 648 de sateliţi pe orbită și ar putea să caute în altă parte sprijinul pentru lansarea următorilor sateliţi, la fel ca multe alte companii.
Multe țări se bazează în continuare pe Rusia și pe rachetele sale Soyuz pentru o serie de lansări spaţiale pentru diverse aplicații. Cu toate acestea, SpaceX și alte companii sunt din ce în ce mai capabile să furnizeze servicii similare.
Dacă conflictul din Ucraina continuă, atunci nu este de neconceput că ar putea escalada şi în spaţiul cosmic. Chiar dacă folosirea armelor cinetice, care distrug sateliții prin coliziunea cu ei la viteze mari și pe care Rusia le-a testat recent, pare de neconceput, nu putem fi siguri ce va face Putin în continuare.
Utilizarea unor astfel de arme ar putea crea deșeuri spațiale care ar putea distruge sateliții și alte sonde din spațiu sau chiar s-ar putea prăbuşi pe Pământ. În consecinţă, este important ca amenințările ostile din domeniul spațial să nu escaladeze în ceva mult mai periculos.
Deşi Rusia are o mare experiență în domeniul spațial, capacităţile sale sunt totuşi limitate. Amenințările și pierderea încrederii în capacitatea sa de furnizor de servicii spaţiale nu vor face decât să submineze perspectivele sale viitoare.
Mai important, companiile spațiale comerciale din vest au oferit un sprijin important pentru ucrainenii asediați. Acest lucru va permite ca datele și imaginile importante să ajungă acolo unde este nevoie de ele, către unitățile militare, factorii de decizie și către populație în general.
Având în vedere numărul și varietatea sateliților din prezent, Rusiei îi va fi foarte greu să răspundă acestei provocări.
Traducere după Ukraine war: how it could play out in space – with potentially dangerous consequences