Astronomie

Înapoi pe Lună. Misiunea Artemis urmează să trimită prima femeie astronaut pe Lună în anul 2024

Numai 12 astronauți au ajuns pe Lună și toți au fost bărbați.

Dacă misiunea Apollo 11 în care primii oameni au ajuns pe Lună a fost considerată un pas mic pentru om dar un salt uriaş pentru umanitate, se pare că următoarea misiune pe Lună va reprezenta un important pas înainte pentru femei.

NASA a anunțat un plan ambițios prin care și-a propus să revină pe Lună peste numai 5 ani.

De data aceasta, agenția spațială americană dorește să creeze o bază permanentă, iar pentru aceasta pregătește o misiune cu totul diferită față de misiunile Apollo.

Urma omului pe Lună

Urma omului pe Lună. Credit: NASA

La misiunea planificată în anul 2024 va participa, în mod special, o femeie, care va deveni astfel prima femeie astronaut care va ajunge pe Lună.

Numele misiunii este Artemis, după numele zeiţei vânătorii din mitologia greacă și sora geamănă a lui Apollo.

„După cincizeci de ani de la misiunile Apollo, în cadrul programului Artemis, un alt bărbat și prima femeie vor ajunge pe Lună.

Simbolic sau nu, va fi pentru prima dată când o femeie va ajunge pe suprafața Lunii”, a declarat Jim Bridenstine, administrator NASA, în timpul unei conferințe de presă, potrivit CNN.

În pofida acestui plan ambițios prezentat de NASA, mulţi specialişti sunt sceptici că misiunea Artemis se va realiza.

Termenul limită este considerat nerealist, deoarece Congresul Statelor Unite ale Americii încă nu a aprobat bugetul actualizat al președintelui Trump, care include un plus de 1,6 miliarde dolari pentru agenția NASA în acest an și, probabil, alte miliarde de dolari în anii următori.

Pe lângă finanțare, misiunea Artemis necesită și cea mai puternică rachetă proiectată vreodată, Space Launch System, un nou sistem de lansare al rachetelor, noi sisteme de aselenizare, o stație spațială aflată pe o orbită în jurul Lunii, Lunar Orbital Platform-Gateway (LOP-G), noi costume spaţiale, etc.

Administratorul NASA crede că termenul scurt pentru realizarea programului Artemis ar putea reprezenta un avantaj.

„Practic, dacă timpul pe care îl avem la dispoziţie este scurt, atunci și riscul politic este mai mic.

Cu alte cuvinte, putem realiza programul în forma aprobată fără riscul reprezentat de influența politicului”, a declarat Bridenstine.

Dacă totul va decurge conform planificării, atunci SUA va avea un avanpost, Lunar Orbital Platform-Gateway, pe calea spre Marte aflat pe o orbită în jurul Lunii.

Rămâne să vedem dacă misiunea Artemis va deveni realitate în forma actuală prezentată de NASA.

Sursă: Science Alert

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *