O nouă cursă spaţială pentru un acces global la Internet
A început o nouă cursă spaţială pentru asigurarea accesului la Internet pentru miliarde de oameni cu ajutorul unei rețele globale de sateliți. Astfel, Airbus a anunțat că va proiecta și construi până la 900 de sateliți pentru compania privată OneWeb Ltd. Richard Branson, fondatorul Virgin Group, este membru al consiliului de administraţie al acestei companii.
Credit: Shutterstock/Tatiana Shepeleva
Într-un comunicat al companiei OneWeb se afirmă că planul urmează să înceapă în anul 2018 şi acesta are ca obiectiv un „acces la Internet pentru toată lumea, la prețuri accesibile” prin asigurarea accesului la un Internet de mare viteză, în bandă largă, de până la 10 terabiţi pe secundă.
Estimarea unei lăţimi de bandă de 10 Tbps poate fi, totuşi, înșelătoare. Este mult mai probabil ca utilizatorii Internetului de mare viteză să beneficieze de o lăţime de bandă a conexiunilor la Internet cuprinsă în intervalul de la 2 la 50 de megabiți pe secundă.
Această iniţiativă reprezintă un proiect ambițios care urmează propunerii antreprenorului Elon Musk de a construi o rețea de 4.000 de sateliți care să ofere acces la Internet. În acest scop, compania lui Elon Musk, SpaceX, a solicitat aprobarea guvernului SUA.
Deşi accesarea Internetului prin satelit nu este ceva nou, planurile celor de la OneWeb și SpaceX sunt interesante prin faptul că se doreşte conectarea oamenilor la Internet de oriunde de pe planetă, similar cu planul Google care a fost prezentat în cursul anului trecut.
Proiectul internet.org de la Facebook reprezintă o altă iniţiativă care are ca scop conectarea mai uşoară a oamenilor la Internet, indiferent unde s-ar afla aceştia.
Un web cu adevărat la nivel mondial
În prezent doar aproximativ 40% din populația lumii are acces la Internet, iar creșterea anuală a numărului de utilizatori de Internet s-a încetinit de la 10,5% în 2013 la 8% în 2013 și la 7,9% anul trecut.
Pentru orice creștere ulterioară a numărului de utilizatori trebuie să se asigure costuri de acces cât mai reduse, cum ar fi, de exemplu, prin utilizarea unei rețele globale prin satelit. Prin producția în masă de microsateliţi se poate construi unui Internet de bandă largă la nivel global.
În acest fel, marile companii precum ar fi Facebook și Google îşi pot spori prezența în ţările în curs de dezvoltare. Aceste companii au beneficiat deja de creşterea numărului de conexiuni la Internet în rândul țărilor dezvoltate, iar acum au oportunitatea de a ocupa noi pieţe pe baza celor care nu au în prezent acces la Internet.
Dacă şi alte mari companii din domeniul tehnologiei informaţiei doresc să se implice pentru a oferi un acces la Internet la prețuri accesibile, în căutarea de noi clienţi, atunci guvernele ar trebui să profite de aceste oportunități. Conectarea a cât mai mulţi oameni la Internet conferă multe avantaje pentru comunitate.
Accesul la Internet este esențial într-o societate informaţională și este imperativ să existe un acces echitabil în întreaga lume.
Accesul la Internet trebuie să fie accesibil
Alianța pentru un Internet accesibil (Alliance for Affordable Internet) a evidențiat de mult timp necesitatea de a se asigura un acces la Internet la prețuri accesibile pentru un procent cât mai mare din populația mondială.
În ultimul său raport privind accesul la Internet se afirmă că doar 5% din populația a 49 de țări, care se numără printre cele mai slab dezvoltate state ale lumii, este prezentă online. Pentru cei peste 2 miliarde de oameni care trăiesc cu mai puțin de 2 $ pe zi, costul accesului la Internetul de mare viteză poate depăși 40% din venitul lor lunar.
Datorită veniturilor scăzute din multe regiuni ale lumii, nu există condiţiile necesare atragerii unor investiții pentru un acces la Internet la prețuri accesibile. În acest fel, comunitățile respective rămân fără Internet.
O rețea de sateliţi ar putea fi soluția pentru asigurarea unui acces global la Internet.
Cum va funcționa rețeaua de sateliţi?
Realizarea unui Internet de mare viteză pe baza unei reţele de sateliţi se confruntă cu provocări importante în ceea ce priveşte proiectarea, implementarea și operarea unei astfel de infrastructuri la nivel mondial. Aceasta trebuie să fie accesibilă pentru cei din regiunile defavorizate economic sau aflate la distanţe mari unele de altele.
O reţea mare de sateliți necesită o tehnologie specifică pentru realizarea interconexiunilor dintre sateliți în vederea asigurării unei extensii la Internet. Acest lucru poate fi realizat cu ajutorul unor raze laser sau fascicule de microunde care funcționează la frecvențe corespunzătoare undelor milimetrice. Acestea vor necesita, de asemenea, sisteme de auto-aliniere a sateliților pentru a se menține legătura dintre aceştia în pofida variaţiilor de poziție relativă dintre sateliţi.
Rețelele de sateliţi au nevoie de stații terestre și gateway-uri de Internet care se adaugă la costul implementării reţelei şi care complică de altfel gestionarea acesteia.
Prin utilizarea unei reţele cu un număr mare de sateliți, ne putem aștepta ca uneori o parte dintre sateliți să nu funcţioneze. De aceea reţeaua trebuie dimensionată astfel încât să se ţină cont de riscurile de a pierde anumiţi sateliți. Acesta este motivul pentru care proiectul dezvoltat de OneWeb/Airbus prevede construirea a 900 de sateliți, în condiţiile în care vor fi lansaţi doar 700.
Întrebarea cheie este dacă operatorii de Internet pot reduce costurile atât de mult, prin valorificarea unor piețe noi, pentru a oferi acces la prețuri accesibile pentru două miliarde de oameni care câştigă 2$ pe zi.
Lumea are nevoie de Internet și acum acesta trebuie să ajungă în locuri unde în trecut accesul la Internet era imposibil de asigurat. În acest sens, microsateliţii ar putea constitui o soluţie care trebuie analizată în continuare. De asemenea, în acest fel putem asista la o cursă spațială a companiilor de Internet pentru asigurarea unui acces global la Internet.
Traducere după A new space race is on to bring the internet to the whole world