Tehnologie

SpaceX a lansat o rachetă recondiționată Falcon 9 și o capsulă cargo Dragon reutilizată către Staţia Spaţială Internaţională

SpaceX a intrat în istorie prin lansarea unei rachete recondiționate Falcon 9 împreună cu o capsulă cargo Dragon, reutilizată, într-o misiune de reaprovizionare către Staţia Spaţială Internaţională.

Este pentru prima dată în istoria misiunilor spaţiale când o rachetă recondiționată și o capsulă cargo, recuperată dintr-o misiune anterioară, sunt folosite în acest scop, ceea ce înseamnă că NASA va putea să evalueze utilizarea tehnologiilor reutilizabile pentru viitoarele sale misiuni spaţiale.

SpaceX

Racheta Falcon 9. Credit:  SpaceX/Flickr

Un vot de încredere

Pentru prima dată, compania SpaceX a lansat o misiune spaţială care foloseşte o rachetă recondiţionată Falcon 9. Nu este vorba despre o misiune de testare. CRS-13 este o misiune importantă de reaprovizionare a Stației Spațiale Internaționale, ceea ce înseamnă că NASA tocmai a acordat un vot de încredere rachetelor reutilizabile produse de SpaceX.

Locul de lansare al misiunii CRS-13 are o semnificaţie aparte. Racheta Falcon 9 a decolat de la Launch Complex 40 (Complexul de Lansare 40) sau rampa SLC-40 de la Cape Canaveral Air Force Station, adică din acelaşi loc unde o rachetă Falcon 9 a explodat, înainte de lansare, în septembrie 2016.

CRS-13 este prima misiune spaţială lansată cu succes de la SLC-40 după dezastrul din 2016 şi aceasta reprezintă dovada progresului tehnologic înregistrat de compania spaţială a lui Elon Musk.

În cadrul misiunii CRS-13, SpaceX utilizează o rachetă Falcon 9 care anterior a efectuat un transport către Stația Spațială Internațională și o capsulă cargo Dragon, reutilizată, pentru a reduce costurile. Este pentru prima dată când SpaceX utilizează o rachetă recondiţionată Falcon 9 și o capsulă cargo Dragon, recuperată dintr-o misiune anterioară, în aceeaşi misiune spaţială.

Puteți urmări lansarea misiunii CRS-13 în clipul video de mai jos.

O livrare specială

Misiunea CRS-13 va livra la bordul Stației Spațiale Internaționale peste 2.000 kg de marfă. Încărcătura este destinată ​​aprovizionării stației și printre provizii se numără şi diferite echipamente de cercetare ale echipajului. Printre acestea se află şi o pereche de senzori care vor monitoriza cantitatea de deşeuri spațiale aflate în jurul Stației Spațiale Internaționale și radiaţia solară care ajunge pe Pământ.

Lansarea misiunii CRS-13 marchează o realizare importantă pentru SpaceX, atât în ceea ce priveşte ​​capacitatea de a învăța din greșelile din trecut, cât și prin faptul că SpaceX a dovedit că poate îmbunătăţi tehnologia rachetelor reutilizabile. Acum, după îndeplinirea acestui important obiectiv, SpaceX se poate concentra asupra lansării următoarei sale rachete: Falcon Heavy.

Sursă: Futurism

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *