Tehnologie

Spaţiul extraterestru va deveni un câmp de război?

În cadrul summitului NATO de la începutul lunii decembrie este de așteptat ca spațiul extraterestru să fie declarat ”zonă de luptă”, ca răspuns la noile evoluții în domeniul tehnologiei.

Dacă spațiul extraterestru va fi declarat într-adevăr o zonă de război, atunci NATO ar putea utiliza arme spațiale care pot distruge sateliții sau rachetele inamice.

Ce este această tehnologie spațială și cum ar putea fi utilizată în scop militar?

Rusia a lansat deja un satelit comercial special conceput pentru a se întâlni cu alți sateliți. Scopul acestui vehicul spaţial este pașnic: efectuarea unor sarcini de întreținere pe alți sateliți aflați pe orbită.

Faptul că companiile comerciale au această capacitate înseamnă că, cel mai probabil, o astfel de tehnologie este deja disponibilă marilor puteri militare, iar acest lucru a atras atenția NATO.

Dacă o țară sau o companie își poate manevra proprii sateliți în imediata apropiere a altor sateliţi, atunci înseamnă că acest lucru poate fi realizat și în scop militar sau de sabotaj.

Franța a anunţat recent că va construi sateliți ”bodyguard” înarmați cu mitraliere sau cu lasere. Această iniţiativă urmează unui anunț potrivit căruia SUA va dispune de o forţă spaţială.

Războiul electronic

Cum s-ar putea efectua acţiuni de sabotaj sau de război în spaţiul extraterestru?

O metodă implică trimiterea unui fascicul intens de radiații cu microunde către un obiect. Un astfel de concept a fost testat anterior de către poliție pentru a opri un autovehicul prin scoaterea din funcţiune a dispozitivelor electrice.

Această tehnologie aplicată pe sateliți ar constitui o ”armă cu energie direcționată”, care le-ar permite diferitelor națiuni să dezactiveze sateliții altor țări fără a produce multe resturi orbitale.

Un astfel de atac ar putea să pară un simplu accident, iar implicarea unei anumite ţări ar fi dificil de demonstrat.

O altă metodă presupune utilizarea „bruiajelor radio” pentru a perturba radarul și comunicațiile. Această metodă datează din al doilea război mondial.

Prin emisia unui zgomot radio se poate bloca recepția unor semnale autentice. Acest lucru ar fi ca și cum am încerca să detectăm lumina unei lumânări aflată în bătaia luminii unor faruri auto puternice.

Înainte de a fi lansaţi în spațiu, sateliţii sunt testaţi pentru a nu produce zgomot radio. Cu toate acestea, dacă un satelit „ostil” din apropiere emite, în mod deliberat, semnale radio în bandă largă asupra unui satelit țintă, atunci comunicațiile radio cu acest satelit ar putea fi complet întrerupte.

Racheta Delta 2 cu un satelit GPS

Racheta Delta 2 cu un satelit GPS. Credit: Forțele Aeriene SUA

Războiul electronic din spațiul extraterestru va reprezenta o preocupare din ce în ce mai mare pentru strategii militari. Multe acţiuni militare de pe Pământ depind acum de tehnologia spațială.

Arme cinetice şi lasere

Cea mai evidentă metodă de a distruge un satelit implică utilizarea unui proiectil. Energia cinetică a unui satelit este mare, iar coliziunea cu un obiect mai lent plasat în calea lui este devastatoare.

Astfel de obiecte au fost folosite anterior pentru a elimina sateliții învechiţi, SUA, Rusia China și India demonstrând capacitatea lor de a efectua astfel de manevre. O astfel de acţiune implică o rachetă lansată de la sol împotriva unui satelit, dar care ar fi însă uşor de detectat de alte națiuni cu ajutorul radarelor.

O metodă mai subtilă implică distrugerea unui satelit deținut de țara sau compania care lansează racheta și ale cărui resturi ajung pe orbita țintei. Această acţiune ar putea părea un accident.

În ceea ce privește „armele cinetice” din spațiu, mitralierele sunt, în general, problematice din cauza reculului implicat. Dacă proiectilul nu este lansat exact în direcția traiectoriei orbitale a satelitului, atunci asupra acestuia va acţiona un moment care îi va schimba rapid direcția.

Armele cinetice au fost utilizate în cadrul stației spațiale sovietice Salyut-3, care la mijlocul anilor ’70 a fost înarmată cu o armă cu foc rapid.

Laserele sunt considerate arme de apărare, deoarece acestea pot distruge panourile solare ale unui satelit care atacă. Fără energie electrică un astfel de satelit nu poate comunica cu stația de la sol și este pierdut.

Ca urmare a lipsei atmosferei, laserele funcționeze mai bine decât pe suprafața Pământului.

Sateliţii vizaţi de astfel de atacuri sunt, cel mai probabil, cei dedicați comunicării sau observării. Cei mai noi sateliți de cercetare sunt capabili să redea imagini până la o rezoluție de 30 cm şi este posibil ca versiunile militare ale acestora să fie și mai performante.

O națiune incapabilă să comunice sau să observe acţiunile altor națiuni nu va cunoaşte niciodată cine a lansat un atac împotriva ei.

Cum ar arăta un război spațial de pe Pământ?

În timp ce filmele de sci-fi ne-au obişnuit cu laserele spațiale care folosesc lumină vizibilă, laserele având o lungime de undă mai mică au de fapt mai multă putere.

Este puţin probabil ca un observator de pe suprafața Pământului să vadă, în mod direct, vreun efect al războiului spațial, cu excepția cazului în care resturile unor nave spaţiale se vor aprinde la intrarea în atmosfera Pământului.

Acestea fiind spuse, războiul spaţial poate perturba GPS-ul, serviciile de televiziune și chiar retragerile de numerar de la bancomate.

Arme nucleare?

Utilizarea armelor nucleare și a armelor de distrugere în masă în spațiul extraterestru este în prezent interzisă în temeiul Tratatului Privind Spațiul Extraterestru și al Tratatului de Interzicere a Testelor Nucleare.

Nu toate națiunile care posedă arme nucleare au ratificat Tratatul de Interzicere a Testelor Nucleare, inclusiv SUA și Coreea de Nord.

În anii ’60 au fost efectuate teste nucleare în spațiul extraterestru, inclusiv Starfish Prime. În urma acestora s-au format centuri de radiații artificiale în jurul Pământului care au persistat decenii şi au reprezentat un pericol pentru astronauți.

Testul nuclear Starfish Prime

Testul nuclear Starfish Prime observat din avion.

Aceste centuri de radiații au dezactivat 6 sateliți aflaţi pe o orbită joasă a Pământului. În consecinţă, câteva detonații nucleare pot face spațiul extraterestru inutilizabil pentru orice satelit timp de câteva decenii.

În temeiul Tratatului privind Spațiul Extraterestru, spațiul ar trebui să fie utilizat doar în scopuri pașnice și să rămână un domeniu al ”întregii omeniri”.

Traducere şi adaptare după Space may soon become a war zone – here’s how that would work

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *