Medicină-Sănătate

Avocado combate obezitatea şi diabetul

Avocatina B este o lipidă care se găseşte doar în avocado (Persea americana) și care poate inhiba procesele celulare care conduc, în mod normal, la diabet, potrivit unui studiu publicat în revista Molecular Nutrition and Food Research.

„Consumul de avocado ar putea fi ineficient împotriva diabetului, deoarece cantitatea de avocatină naturală B variază foarte mult în aceste fructe.

Deocamdată nu înțelegem cu exactitate cum este digerată și absorbită avocatina B atunci când consumăm un avocado întreg”, a declarat profesorul Paul Spagnuolo, cercetător în cadrul Department of Food Science al University of Guelph.

Obezitatea este o cauză principală a diabetului de tipul 2.

Rezistența la insulină la pacienții diabetici înseamnă că organismul acestora nu este în măsură să elimine glucoza din sânge în mod corespunzător. Aceste complicații pot apărea atunci când mitocondriile sunt incapabile să ardă complet acizii grași.

În mod normal, oxidarea acizilor graşi îi permite organismului să ardă grăsimile. Obezitatea sau diabetul împiedică acest proces, ducând la o oxidare incompletă.

Profesorul Spagnuolo și colegii săi au descoperit că avocatina B combate oxidarea incompletă a muşchilor scheletici și a pancreasului reducând rezistența la insulină.

Avocado

Avocatina B este o lipidă din avocado. Credit: Robert Owen-Wahl.

În cadrul studiului, cercetătorii au hrănit, timp de opt săptămâni, o serie de șoareci cu alimente bogate în grăsimi pentru a induce obezitatea și rezistența la insulină. În următoarele cinci săptămâni ei au adăugat avocatina B în dieta bogată în grăsimi la jumătate dintre șoareci.

Șoarecii tratați în acest mod au cântărit semnificativ mai puțin decât cei din grupul de control, prezentând și o creștere mai mică în greutate.

Mai important, șoarecii tratați au dovedit o sensibilitate mai mare la insulină, ceea ce înseamnă că organismul lor a putut să absoarbă și să ardă glucoza din sânge și, de asemenea, să-și îmbunătățească răspunsul la insulină.

Într-un studiu clinic uman, avocatina B a fost administrată ca supliment alimentar unor participanți la studiu care urmau o dietă obişnuită. Avocatina B a fost absorbită în siguranță în sânge, fără a afecta rinichiul, ficatul sau mușchii scheletici.

Oamenii de știință au observat, de asemenea, reducerea greutății participanţilor la studiu cărora li s-a administrat avocatina B, deși rezultatul obţinut nu a fost semnificativ din punct de vedere statistic.

După ce au demonstrat siguranța administrării avocatinei B la oameni, cercetătorii intenționează să efectueze studii clinice pentru a testa eficacitatea acesteia în tratarea bolilor metabolice la oameni.

„Cu toate că avocado a fost apreciat ca un aliment eficient pentru pierderea în greutate, sunt necesare mai multe cercetări”, a declarat profesorul Spagnuolo.

„O dietă sănătoasă și exercițiile fizice sunt recomandate pentru a preveni tulburările metabolice care duc la obezitate sau diabet.

Suntem în favoarea alimentației sănătoase și a exercițiilor fizice ca soluții la problema obezităţii şi diabetului, dar acest lucru este dificil pentru unii oameni.

Deşi ştim asta de zeci de ani, obezitatea și diabetul sunt încă o problemă importantă de sănătate”, a declarat autorul studiului, Nawaz Ahmed, doctorand la University of Guelph.

Sursă: Sci-News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *