Computer

Cum putem mări viteza Internetului atunci când tot mai multă lume lucrează de acasă

Odată cu sloganul #StaiAcasă și distanțarea socială care a devenit acum un mod de viață, un număr tot mai mare de oameni se bazează pe Internet pentru muncă, educație și divertisment. Din acest motiv, traficul pe Internet a crescut ceea ce a redus lățimea de bandă disponibilă pentru fiecare utilizator în parte.

Chiar dacă reacţia furnizorilor de servicii de Internet nu este întotdeauna promptă în faţa acestor dificultăţi, există câteva trucuri pentru a mări viteza Internetului de acasă.

De ce este uneori Internetul atât de lent?

Există multe motive pentru care Internetul poate fi lent. Utilizarea acestuia necesită o conexiune fiabilă între dispozitivul dumneavoastră și destinație, care poate fi un server aflat în cealaltă parte a lumii.

Conexiunea dumneavoastră la acest server poate implica un transfer de date prin sute de alte dispozitive electronice. Fiecare dintre acestea poate fi veriga slabă din reţea, ceea ce înseamnă că dacă nu funcționează optim va afecta semnificativ experiența dumneavoastră pe Internet.

De ce este Internetul atât de lent

Ați încercat să opriți și să porniți din nou routerul? Asigurați-vă că acesta a fost oprit cel puțin 10 secunde. Credit: Shutterstock

Serverele web sunt adesea afectate de factori externi, inclusiv atacuri cibernetice de tip DoS (Denial of Service (DOS), atunci când un hacker provoacă un trafic sporit către o anumită rețea sau server pentru a copleși sistemul și pentru a-i perturba capacitatea de a funcţiona corect.

Chiar dacă din rețeaua de la domiciliu nu aveți niciun control asupra acestor disfuncţionalităţi, aceasta nu înseamnă că nu aveți opțiuni pentru a îmbunătăți viteza Internetului.

Îmbunătăţirea semnalului WiFi

Punctul de acces (routerul wireless) din rețeaua de la domiciliu este utilizat pentru conectarea dispozitivelor electronice la furnizorul de servicii de Internet (ISP – Internet service provider).

Majoritatea punctelor de acces oferă un semnal wireless pe un număr limitat de canale şi care poate interfera cu alte semnale wireless din apropiere. Un astfel de „canal wireless” este un fel de „ţeavă” virtuală prin care se transferă datele.

Deși dispozitivele electronice sunt proiectate pentru a evita interferențele prin comutarea automată a canalelor (de obicei există 14 disponibile), puteţi verifica setările routerului, deoarece unele routere sunt setate pe un singur canal în mod implicit.

Atunci când încercați diferite opțiuni pentru a reduce interferențele, este recomandabil să selectați canalele 1, 6 sau 11 pentru reţelele wireless funcţionând pe frecvenţa de 2,4 GHz.

Frecvența si distribuția canalelor wireless

Frecvența și distribuția canalelor wireless pe 2,4 GHz. Credit: Rob/Stack, CC BY-SA

Ce altceva mai putem face?

Mai puteți încerca să îmbunătățiți viteza de transfer a datelor şi acoperirea wireless.

Dacă routerul dumneavoastră acceptă semnale WiFi pe frecvenţa de 5GHz, atunci puteţi beneficia de o viteză de transfer a datelor mai mare, dar pe distanțe mai mici. De asemenea, puteţi repoziţiona routerul pentru o acoperire cât mai bună (de obicei o poziție centrală).

Diferența dintre semnalele WiFi pe 2,4 GHz și 5GHz este dată de viteza de transfer a datelor şi acoperirea reţelei wireless. În timp ce pe 5GHz transferul datelor este mai rapid (cu 23 de canale disponibile), pe 2,4GHz viteza de transfer este mai mică, dar acoperirea reţelei este mai bună.

În consecinţă, dacă dorim viteză mai mare, atunci alegem 5GHz. Pentru o mai bună acoperire wireless, alegem 2,4 GHz.

Unele aparate casnice pot provoca interferențe cu routerul. Merită să verificați dacă utilizarea cuptorului cu microunde sau a telefonului mobil vă afectează conexiunea wireless, deoarece acestea pot funcționa pe o frecvență identică cu a routerului dumneavoastră.

Utilizarea unui amplificator de semnal wifi poate îmbunătăţi viteza de transfer a datelor sau acoperirea semnalului wireless.

Viruşi şi malware

Pentru a evita viruşii informatici, asigurați-vă că verificați, în mod regulat, actualizările de pe dispozitivele dumneavoastră și că utilizați software antivirus.

Merită, de asemenea, să reporniți routerul pentru a șterge anumite programe malware (software rău intenționat, special conceput pentru a perturba funcţionarea unui dispozitiv electronic), cum ar fi VPNFilter (un malware care a infectat mai mult de jumătate de milion de routere în mai mult de 50 de țări).

De asemenea, ar trebui să verificați şi următoarele:

  • Routerul dumneavoastră ar trebui înlocuit cu un model mai nou? Ar trebui să ţineţi cont de această opţiune dacă routerul a fost folosit timp de mai mulți ani. Modelele mai noi acceptă funcții îmbunătățite și viteze de transfer a datelor mai mari pe Internet
  • Firmware-ul routerului a fost actualizat? Puteți verifica acest lucru accesând site-ul web al producătorului dispozitivului. Remediaţi astfel unele probleme și puteţi beneficia de o funcționalitate suplimentară. Este puțin probabil ca această actualizare să se facă automat.

Planificarea utilizării Internetului

Dacă un număr tot mai mare de persoane transmit video de la domiciliu, este evident că o conexiune limitată la Internet nu va putea asigura traficul în aceste condiţii.

Încercați să planificați activitățile online ale membrilor familiei dumneavoastră în afara orelor de vârf.

Înainte de pandemia de coronavirus, cea mai mare utilizare a Internetului era înregistrată în orele serii, după încheierea programului de lucru.

Odată cu trecerea la munca de la distanță și teleșcoală, Internetul este utilizat în special pe parcursul zilei, cu o creștere a traficului de 10% în general și 30% în timpul orelor de vârf.

Creșterea vitezei Internetului de acasă

Credit: NeONBRAND/Unsplash

În afara casei, lățimea de bandă a Internetului mobil este partajată cu alți utilizatori din zona dumneavoastră atunci când aceştia accesează Internetul în același timp. O lățime de bandă partajată are ca rezultat viteze individuale mai scăzute pe Internet.

Nu puteți controla câți oameni accesează Internetul, dar vă puteți gestiona propria activitate pe Internet descărcând fișiere mari în timpul nopţii sau în afara orelor de vârf, atunci când traficul este mai mic.

Problemele de rețea ale ISP-ului

Chiar dacă puteți încerca să remediați unele probleme și să optimizați funcţionarea Internetului în interiorul casei dumneavoastră, din păcate nu puteți influența performanța rețelei din afara acesteia.

Puteţi doar să contactați furnizorul de servicii de Internet (ISP) și să solicitați o asistență privind cea mai bună opțiune disponibilă pentru dumneavoastră.

Este important să ne amintim că atunci când folosim Internetul partajăm o resursă limitată. Precum produsele alimentare de bază sau hârtia igienică, există mulţi alţi oameni care au nevoie de Internet la fel de mult ca noi, așa încât să-l folosim cu înțelepciune.

Traducere şi adaptare după How to boost your internet speed when everyone is working from home

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *