Tehnologie

5G va înlocui reţelele de bandă largă prin cablu?

Milioane de oameni din țările dezvoltate încă nu au acces la reţelele de bandă largă în ciuda eforturilor din ultimii ani și a sumelor uriaşe de bani cheltuiți pentru conectarea comunităților izolate.

În general, s-au căutat modalități de extindere și modernizare a rețelelor de cablu, astfel încât toată lumea să aibă acces la Internet.

Odată cu tehnologia mobilă de a cincea generație (5G), care oferă în prezent viteze de transfer a datelor considerabil mai mari decât în cazul reţelei 4G, vom putea renunţa într-o zi cu totul la cabluri?

O rețea 5G suportă viteze de transfer a datelor de până la 10 Gbps, are o latență sau întârziere scăzută și asigură conectarea a până la un milion de dispozitive electronice pe kilometru pătrat.

Tehnologia mobilă 5G permite descărcarea unui film obişnuit de înaltă definiție (HD) în mai puţin 40 de secunde, spre deosebire de mai mult de 7 minute prin tehnologia mobilă 4G.

De fapt, prin 5G putem transmite, simultan, mai multe videoclipuri HD, putem efectua apeluri telefonice 3D cu hologramă, putem accesa aplicații de realitate virtuală, iar mașinile fără șofer (autonome) vor putea comunica între ele și cu infrastructura de trafic.

Din păcate, dispozitivele 4G nu sunt compatibile cu aceste rețele 5G și pentru a le accesa avem nevoie de un telefon 5G cu o putere de procesare mai mare, cu o capacitate de memorie mai mare (12 GB sau mai mult), dar și de alte lucruri, precum proiectoare holografice 3D, dacă dorim să utilizăm aceste funcții.

Pentru a accesa de acasă reţelele 5G avem nevoie doar de un router 5G.

Desigur, marea provocare în ceea ce priveşte înlocuirea reţelelor de bandă largă pe bază de cabluri cu reţelele 5G o reprezintă crearea infrastructurii 5G.

De exemplu, reţelele de bandă largă din Marea Britanie, care asigură viteze de transfer a datelor de 24 Mbps sau mai mari, acoperă deja 96,4% din adresele de Internet, în timp ce reţelele 5G sunt disponibile doar în orașele importante, precum Londra, Birmingham, Manchester, etc.

Pentru ca vitezele de transfer a datelor prin cablu să fie comparabile cu cele oferite de 5G ar trebui ca fiecare locuinţă să fie conectată la rețeaua de Internet cu propria sa fibră optică.

În schimb, mărirea rețelei 5G necesită instalarea mai multor emițătoare, conectate la rețeaua de fibră optică, care pot fi accesate, cu uşurinţă, de un număr mare de utilizatori.

Din acest motiv, este dificil să comparăm costurile fiecărei opțiuni, deoarece ambele implică soluţii diferite de infrastructură.

Conectarea la Internet prin 5G în mediul rural

Conectarea la Internet în cazul comunităților izolate s-ar putea dovedi mai ușoară prin 5G decât prin fibra optică. Credit: Theeraphong/Shutterstock

Asigurarea infrastructurii 5G nu este însă totul. Pentru a concura cu furnizorii de bandă largă prin cablu sau pentru a înlocui rețeaua de cablu, reţelele 5G trebuie să suporte viteze de transfer a datelor similare.

Trebuie să ţinem cont de faptul că viteza reală de transfer a datelor în rețelele mobile este mai mică decât viteza teoretică.

Așadar, deși 5G suportă, teoretic, viteze de transfer a datelor de până la 10 Gbps, viteza de transfer reală în aceste reţele poate fi de până la 200 Mbps.

Deși această viteză poate fi suficientă pentru cei care accesează Internetul doar pentru navigarea online, s-ar putea ca aceasta să nu fie suficientă pentru utilizatorii care transmit simultan mai multe videoclipuri sau pentru pasionaţii jocurilor online de mare viteză.

O altă provocare pentru rețelele mobile 5G este garantarea unui serviciu fiabil pentru clienți, deoarece semnalele acestor reţele pot fi afectate de mai mulți factori, cum ar fi distanța până la emițător sau obstacolele și interferențele cu alte dispozitive.

Tehnologie îmbunătățită

Furnizorii de tehnologie mobilă 5G dezvoltă modalități de a depăși această problemă. De exemplu, tehnologia „MIMO masivă” a sistemelor 5G folosește până la 96 de antene pentru a crea conexiuni multiple de date, simultane, între dispozitivele electronice.

Tehnologia „Edge Computing” (N.t. O arhitectură IT deschisă, distribuită, caracterizată printr-o prelucrare descentralizată a datelor) implică utilizarea unor turnuri 5G care vor prelucra și stoca datele fără să folosească centrele de date, de tip cloud, aflate la mulți kilometri distanţă.

Toate aceste caracteristici fac din 5G cel mai promiţător candidat în vederea înlocuirii reţelelor de bandă largă prin cablu.

Un alt obstacol, mai dificil, în calea dezvoltării unei rețele complete 5G, la nivel național, ar putea fi îngrijorarea oamenilor că această tehnologie poate dăuna sănătății. Chiar dacă nu există dovezi privind efectele negative ale tehnologiei 5G asupra sănătăţii, convingerea oamenilor că această tehnologie este sigură poate fi o provocare.

În consecinţă, s-ar putea ca înlocuirea completă a reţelelor de bandă largă pe bază de cablu cu reţelele 5G să nu fie posibilă.

În acest caz, s-au putea ca utilizatorii de Internet din marile orașe sau companiile să prefere reţelele de bandă largă prin cablu care sunt fiabile, oferă viteze ridicate de transfer şi sunt sigure.

În schimb, utilizatorii din anumite regiuni izolate sau rurale vor folosi tehnologia 5G, deoarece conectarea la Internet este mai ușoară decât prin intermediul unei rețele de fibră optică.

Traducere și adaptare după Could 5G replace cable broadband?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *