Cum se extinde Internetul?
Se pare că, la fiecare 5 ani, apar știri că Internetul nu va mai face faţă numărului tot mai mare de dispozitive electronice care solicită cereri de conectare.
În anii 2010 și 2015 s-au răspândit zvonuri conform cărora Internetul va rămâne fără adrese IP.
Recent, RIPE (Réseaux IP Européens), adică autoritatea de reglementare a domeniilor de Internet din Europa, a prezis că cele 1,91 milioane de adrese IPv4 disponibile în această regiune se vor termina, cel mai probabil, înainte de anul 2020.
Fiecare computer sau smartphone trebuie să aibă o adresă IP pentru a accesa Internetul. IP-ul este abrevierea de la Internet Protocol și această adresă trebuie să fie unică, precum codul poștal, deoarece numai astfel putem fi siguri că toate dispozitivele electronice conectate la Internet pot transfera date între ele cu precizie.
Acesta este modul prin care dispozitivul pe care îl utilizați va permite să citiţi acest articol.
O adresă IP este codul unic de identificare pentru fiecare dispozitiv care accesează Internetul.
Credit: ASAG Studio / Shutterstock
Atunci când adresa IP pe 32 de biţi a fost proiectată în anii 1980 s-a crezut că aceasta asigură un număr suficient de mare de adrese diferite pentru fiecare dispozitiv electronic de pe Pământ. În fond, o secvență de 32 de cifre înseamnă 232 combinaţii posibile, adică o adresă de Internet diferită pentru 4,2 miliarde de dispozitive electronice.
În acel moment adresa IP pe 32 de biţi era mai mult decât suficientă, deoarece Internetul, aşa cum îl cunoaştem, nici nu exista.
În prezent, unele locuințe necesită până la 20 de adrese IP diferite, una pentru fiecare dispozitiv electronic, indiferent că este vorba de o consolă de jocuri, smartphone-uri, becuri inteligente, boxe inteligente, laptopuri, televizoare inteligente, etc.
Trebuie să reţineţi că adresele de Internet care se termină sunt aşa-numitele adrese „versiunea 4”. Utilizarea lor a crescut semnificativ atunci când Internetul a devenit popular, în rândul utilizatorilor obișnuiți, pe la mijlocul anilor 1990.
În urmă cu mai bine de 15 ani experții şi-au dat seama că este nevoie de un sistem de adrese de Internet mai bun. Cea mai nouă versiune de adresă IP este versiunea 6.
Aşa cum am arătat mai sus, adresele IP versiunea 4 sunt reprezentate de 32 de cifre. Adresele IP versiunea 6 conţin 128 de cifre. Numărul de combinaţii posibile în acest caz este egal cu 2128 , adică 340.282.366.920.938.463.463.374.607.431.768.211.456 sau 3,4e+38, un număr extraordinar de mare.
Dispozitivele electronice folosesc din ce în ce mai des noile adrese IP ale versiunii 6, dar există încă multe alte dispozitive, servere web și alte echipamente de comunicare pe Internet, cum ar fi routerul de acasă, care utilizează vechea versiune 4.
Având în vedere numărul mare de astfel de dispozitive care folosesc deja Internetul, va mai dura până când toate aceste echipamente de generaţie mai veche vor fi înlocuite.
În consecinţă, vor fi necesare adrese IP tot mai lungi pentru a ţine pasul cu un Internet în continuă dezvoltare?
Nu chiar. Noua tehnologie poate redirecționa traficul pe Internet pentru 16 milioane de dispozitive printr-o singură adresă IP şi este posibil ca routerul de acasă și operatorul de telefonie mobilă să facă deja acest lucru.
Acesta este principalul motiv pentru care nu trebuie să ne îngrijorăm atunci când autoritățile ce reglementează funcţionarea Internetului anunță că adresele IPv4 se termină.
Datorită ingeniozității tehnologice, o singură adresă IP poate acum să susţină alte 16 milioane, în timp ce fiecare dintre cele 16 milioane de adrese ar putea fi împărțită în alte 16 miloane, etc.
Acest lucru ne reamintește de problema numărului de dispozitive electronice care pot accesa Internetul la un moment dat. Fiecare router ar putea, dacă ar avea o putere suficientă de procesare, să susţină milioane de dispozitive electronice.
Traducere şi adaptare după Here’s why the internet will always have enough space for all our devices