Tehnologie

5G: Ce va oferi viitoarea generație de rețele mobile?

Niciodată în istoria telefoniei mobile nu a existat un interes atât de mare privind lansarea unei noi tehnologii ca în cazul reţelelor 5G.

Se pare că operatorii de telefonie mobilă, producătorii de telefoane și vânzătorii de echipamente mobile se întrec încercând să ne convingă că sunt primii care au reușit să introducă inovaţii de ultimă oră în domeniul tehnologiei mobile 5G.

Miza este mare, deoarece industria de telefonie mobilă are nevoie disperată de tehnologia 5G, indiferent dacă ne referim la o sursă nouă de venituri, de cota de piață sau de creșterea economică.

Din momentul apariţiei telefoanelor mobile, pe la mijlocul anilor 1980, industria telefoniei mobile a lansat câteva „generații” de reţele mobile.

Telefoanele analogice, de tip „cărămidă” din anii 1980, au fost înlocuite în anii 1990 de telefoane digitale ce utilizau a doua generaţie (2G) de reţele mobile, de tipul GSM (Global System for Mobile communication).

A treia generaţie (3G) de reţele mobile a apărut în anii 2000 şi a oferit conexiuni îmbunătățite la Internet printr-un transfer de date la viteze mai mari faţă de reţelele 2G.

A patra generaţie (4G) de reţele mobile a apărut în anii 2010 și a oferit Internet mobil de mare viteză.

Rețele mobile

Rețele mobile. Credit: Telecom Talk

Notă: 8 Bits = 1 Byte (octet). Vitezele din tabel trebuie împărţite la 8 pentru a obţine vitezele în KB/s, MB/s sau GB/s.

5G este a cincea generație de reţele mobile care s-a bucurat de o atenţie deosebită din partea mass-mediei în special datorită vitezelor mari de transfer a datelor (descărcarea unui film HD în mai puțin de un minut).

Generația următoare de reţele mobile

Nu se justifică lansarea unei noi tehnologii mobile la fiecare 10 ani.

Fiecare tip nou de rețea mobilă presupune taxe de licență pentru noile benzi de frecvențe radio, o nouă infrastructură, creșterea costurilor de exploatare ca o consecinţă a integrării noilor tehnologii în infrastructura existentă şi menținerii operaţionale a celorlalte generații anterioare ale rețelei mobile.

Operatorii de telefonie mobilă continuă să investească în reţelele 2G, 3G și 4G în timp ce se pregătesc să lanseze 5G.

Deci, ce este special la 5G?

Reţeaua mobilă 5G va avea la lansare o acoperire limitată, dar această problemă se va rezolva în timp. În schimb, viteza de transfer a datelor în reţeaua 5G va fi considerabil mai mare decât în cazul reţelei 4G, estimările variind de la 100 Mbps până la 20 Gbps, adică de până la 1000 de ori mai mare decât în cazul 4G. Firește, acest lucru este consecinţa creşterii interesului pentru conținutul online și, în special, a celui video.

Tehnologia 5G va revoluționa nu numai telefoanele mobile, ea ar putea fi, de asemenea, o modalitate alternativă de furnizare în locuințe a unui Internet de bandă largă fără cabluri prin tehnologia Fixed Wireless Access (FWA), care se bazează pe utilizarea rețelelor mobile de date.

O altă caracteristică specială a reţelei mobile 5G este latența. Pentru 4G, aceasta este în prezent în jur de 40 milisecunde, dar în cazul reţelei 5G latența s-ar putea reduce la 10 milisecunde.

Pentru utilizatorii obişnuiţi s-ar putea ca această caracteristică să nu conteze, dar ea ar putea fi esențială pentru dezvoltarea unor aplicații destinate realităţii virtuale sau automobilelor autonome unde viteza de transmitere a datelor este importantă.

Ce înseamnă 5G pentru operatorii de telefonie?

Pentru operatorii de telefonie, beneficiile utilizării reţelelor 5G sunt numeroase.

Frecvențele mai mari de funcţionare și noua tehnologie a antenelor MIMO (Multiple Input Multiple Output) vor asigura o acoperire mai bună a semnalului. Aceasta este esenţială pentru Internetul Lucrurilor (Internet of Things), în care un număr mare de senzori, sisteme și dispozitive trebuie să se interconecteze wireless (fără fire) pentru transferul de date.

5G

Credit: Shutterstock

De asemenea, tehnologia 5G va permite operatorilor de telefonie mobilă să ofere diferite tipuri de servicii unor grupuri de utilizatori în aceeași rețea, dar într-un mod mai eficient.

Infrastructura 5G ar putea fi utilizată pentru crearea unei rețele orientate spre servicii care să fie dezvoltată în continuare în loc să fie înlocuită, în mod continuu, cu o alta nouă, eliminându-se astfel necesitatea unor reţele 6G și dezafectării unor generații anterioare ale rețelei.

Progresele către reţelele 5G au fost rapide. Deși lansarea comercială a fost programată inițial în anul 2020, tehnologia 5G este deja cu un an în avans.

Primele standarde oficiale pentru reţelele 5G au fost aprobate în decembrie 2017, telefoanele destinate acestora vor apărea în primul trimestru al anului 2019 (prețul lor fiind estimat la aproximativ 600 de lire sterline), iar operatorii britanici de telefonie mobilă au anunțat datele de lansare comercială pentru mijlocul anului 2019.

Cu toate acestea, lansarea comercială a reţelelor 5G va fi determinată de cerere, având în vedere investițiile mari în rețelele 4G și în generațiile anterioare de reţele mobile.

În aprilie 2018, operatorii de telefonie mobilă din Marea Britanie au cheltuit 1,1 miliarde de lire sterline pentru taxele de licență privind accesul la frecvențele radio de 3,4 GHz și fiecare operator promitea investiţii de câteva miliarde de lire sterline pentru realizarea noului serviciu 5G.

Problema cu care se confruntă operatorii de telefonie mobilă este că 4G este suficient de bun pentru majoritatea clienților. Având în vedere că beneficiile aduse de reţelele 5G nu sunt atât de evidente pentru utilizatorii de zi cu zi, cum vor fi convinşi aceștia să treacă la 5G?

Succesul comercial al reţelelor 5G va fi, prin urmare, dependent de operatorii de telefonie mobilă și de partenerii lor care dezvoltă noi servicii în afara celor destinate clienţilor tradiționali, cum ar fi servicii video sau performanțe îmbunătăţite pentru rețelele destinate unor campusuri sau site-uri de afaceri.

În cele din urmă, investitorii în tehnologia 5G trebuie să se gândească în perspectivă la posibilele aplicații ale acesteia în industria automobilelor autonome, Internetul Lucrurilor și în celelalte tehnologii majore ale viitorului.

Traducere şi adaptare după 5G: what will it offer and why does it matter?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *