Computer

Datele din computer pot fi sustrase prin intermediul undelor sonore emise de ventilatoarele acestuia

Dacă doriţi să vă păstraţi în siguranţă datele din computerul personal, atunci puteţi începe prin a-l deconecta de la Internet. Totuşi, această metodă nu este suficientă pentru a preveni sustragerea datelor de către hackeri, se arată într-un studiu recent.

Oamenii de ştiinţă din Israel au demonstrat un nou mod prin care informațiile pot fi extrase dintr-un computer, care nu este conectat la Internet, printr-un program de tip malware care utilizează undele sonore emise de ventilatoarele interne ale PC-ului.

Datele din computer pot fi sustrase de hackeri cu ajutorul ventilatoarelor

Credit: tc_manasan/Flickr.com

Sunetele emise de ventilatoarele care asigură răcirea corespunzătoare a calculatorului pot fi utilizate pentru sustragerea datelor din acesta printr-un program de tip malware denumit Fansmitter, care a fost conceput de cercetătorii de la Ben-Gurion University.

Odată ce un computer este infectat cu Fansmitter, programul poate extrage datele din computer chiar dacă acesta nu este conectat la Internet şi chiar în lipsa unei plăci de sunet sau a difuzoarelor”, afirmă cercetătorii în lucrarea lor.

Fansmitter reglează turaţia ventilatoarelor interne pentru ca acestea să genereze o anumită undă sonoră. Cu alte cuvinte, Fansmitter preia unele date din calculator şi apoi utilizează ventilatoarele din interiorul acestuia pentru a genera semnale audio subtile pe baza acestor date, care apoi sunt detectate și interpretate de către un dispozitiv din apropiere.

„Datele binare pot fi modulate și transmise prin intermediul acestor semnale audio către un microfon aflat la distanță (cum ar fi cel dintr-un telefon mobil)”, explică cercetătorii.

Aşa cum s-a demonstrat anterior, difuzoarele interne și externe ale calculatoarelor pot fi folosite pentru a sustrage informații din calculatoare pe baza semnalelor audio pe care le emit. Din acest motiv se recomandă oprirea difuzoarelor.

Sustragerea datelor din calculator poate avea loc numai după ce acesta a fost infectat cu Fansmitter. Chiar dacă calculatorul nu este conectat la Internet, virusul poate pătrunde în acesta prin intermediul memoriilor externe USB. În plus, cercetătorii au obținut o rată de transfer a datelor de 900 de biți pe oră, ceea ce înseamnă că transferul datelor este destul de lent, dar totuși suficient de rapid pentru a transmite texte.

„Chiar dacă transferul datelor nu este ideal pentru a descărca noul album al lui Taylor Swift, acesta este suficient de rapid pentru a fura parole și chei de criptare”, afirmă Joshua Kopstein de la Motherboard.

Sursă: Science Alert

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *