Computer

7 reguli simple prin care ne putem feri de viruşii informatici

Viruşii informatici sunt programe special concepute pentru a infecta un dispozitiv electronic fără ca utilizatorul acestuia să ştie acest lucru. Trebuie să fim atenţi la aceste atacuri de fiecare dată când folosim calculatorul, tableta sau telefonul mobil.

Programele antivirus vă apără de infractorii ciberneticiProgramele antivirus vă pot proteja de infractorii cibernetici. Credit: shutterstock

Viruşii folosesc conexiunilor la Internet pentru a se răspândi prin intermediul e-mail-urilor, mesajelor instant sau în timpul descărcării unor fişiere. În acest fel hard disk-ul unui calculator poate fi infectat. Unii viruşi (numiţi şi viermi) se pot autoreplica prin intermediul computerelor dintr-o reţea, chiar dacă acestea nu sunt conectate la Internet sau se pot multiplica datorită existenţei unor bug-uri de securitate în sistemul de operare al calculatoarelor.

7 reguli pentru protecţia contra viruşilor informatici

  1. Utilizaţi un sistem de operare cât mai sigur. Viruşii de computer au ca ţinta îndeosebi computerele ce utilizează sistemul de operare Windows, deoarece cele mai multe calculatoare folosesc acest sistem de operare. O alternativă ar fi să utilizăm un sistem de operare diferit, cum ar fi Linux sau OSX de la Apple.
  2. Instalaţi un program antivirus şi păstraţi-l în permanenţă actualizat. În acest fel, viruşii cunoscuţi de către programul antivirus nu vă pot infecta calculatorul. Antivirusul trebuie să fie actualizat pentru a putea face faţă celor mai noi ameninţări informatice.
  3. Nu deschideţi niciodată ataşamentele unui e-mail dacă acestea sunt fişiere executabile, adică au extensia .exe, .com şi. vbs. Aceste tipuri de fişiere sunt periculoase deoarece pot cauza efecte nedorite în momentul lansării lor în execuţie.
  4. Nu accesaţi niciodată link-urile de e-mail în care nu aveți încredere. Consideraţi-le la fel de periculoase ca şi fișierele executabile.
  5. Nu rulaţi niciodată macrocomenzile dintr-un document dacă nu sunteţi sigur de scopul lor. O macrocomandă este o modalitate de automatizare a unor sarcini repetitive. Macrocomenzile sunt frecvent utilizate în aplicaţiile Windows cum ar fi Word, Excel, PowerPoint şi altele.
  6. Fiți atenți atunci când deschideţi fişiere de tip imagine sau de tip media. Deși imaginile și videoclipurile nu sunt viruşi, este posibil ca un virus să fie mascat sub forma unui astfel de fişier prin utilizarea unei extensii false de tipul .jpg. Prin deschiderea unor fișiere de acest fel, virusul vă poate infecta calculatorul.
  7. Descărcaţi aplicaţii doar din surse cunoscute, oficiale pentru smartphone-uri sau tablete. Chiar dacă cei mai mulţi viruşi atacă preponderent computerele personale şi sunt mai periculoşi datorită volumului mare de date care există pe un calculator, există şi viruşi care au drept ţintă smartphone-uri şi tablete.

Protejați-vă calculatorul de virușiProtejaţi-vă calculatorul de viruși înainte de a fi prea târziu. Credit: shutterstock

Ce pot face viruşii informatici

Un virus informatic poate fi folosit de către infractorii cibernetici pentru a accesa informaţii sensibile sau private, cum ar fi detaliile cardului de credit ce este utilizat prin intermediul unui dispozitiv infectat. Virusul poate monitoriza computerul utilizatorului, prin urmărirea tastelor apăsate de la tastatură, pentru a descoperi parolele utilizate sau detalii ale cardurilor bancare.

Viruşii de calculator pot provoca haos. Un astfel de exemplu a fost virusul denumit Storm. În anul 2007, Storm a infectat pe ascuns un grup de computere ce au devenit parte a unei reţele de tip botnet. O reţea de tip botnet este formată din mai multe calculatoare interconectate care pot fi controlate de la distanță pentru a executa o anumită sarcină, cum ar fi trimiterea de e-mail-uri de tip spam pe Internet sau lansarea de atacuri asupra unor site-uri web.

În afară de pierderea datelor sau a credibilităţii prin faptul că destinatarii primesc e-mail-uri de tip spam de la adresa voastră de email, virușii de computer pot cauza, de asemenea, pagube costisitoare datorită pierderii sau coruperii unor date importante și a furtului de informații. Totodată, pentru protejarea împotriva acţiunii lor, sunt necesare investiţii în ceea ce priveşte securitatea informatică (achiziţionarea de programe antivirus).

Păstraţi întotdeauna o copie de rezervă a datelor voastre

Deşi pericolul reprezentat de viruşi încă există şi continuă să evolueze, de-a lungul anilor programele antivirus au devenit mult mai eficiente. Acest lucru a făcut posibilă detecţia şi eliminarea viruşilor şi, uneori, curăţarea fişierele infectate.

Sistemele de operare și browserele de Internet au devenit mult mai sigure, tocmai pentru a proteja utilizatorii de atacurile viruşilor. În ciuda acestor eforturi, fiecare utilizator are responsabilitatea să se protejeze singur. În prezent există multe programe antivirus dintre care unele sunt disponibile, în mod gratuit, în mediul online.

Fără îndoială, calculatoarele sunt cele mai expuse riscului de a fi infectate de viruşi, din cauza nenumăratelor moduri prin care aplicațiile destinate lor pot fi obținute și instalate.

Este important să luăm măsuri preventive împotriva atacurilor viruşilor informatici. Din acest motiv este foarte important să păstrăm o copie de rezervă a datelor noastre pe un suport de memorare extern (backup-ul datelor).

Traducere şi adaptare după Seven easy steps to keep viruses from your devices

One thought on “7 reguli simple prin care ne putem feri de viruşii informatici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *