Medicină-Sănătate

Speranţa de viaţă va depăşi 90 de ani, în unele ţări, până în anul 2030

Coreea de Sud va fi, cel mai probabil, ţara unde se va înregistra cea mai mare creștere a speranței de viață, femeile născute în anul 2030 putând atinge o speranţă de viaţă medie de 90,8 ani, cu 6,6 ani mai mult decât în cazul femeilor născute în anul 2010.

Speranța de viață a crescut de-a lungul secolelor. Pentru prima dată, aceasta va depăși 90 de ani şi ţara care conduce în topul creşterii speranţei de viaţă este Coreea de Sud.

Un nou studiu a constatat că femeile născute în Coreea de Sud în anul 2030 ar urma să trăiască, în medie, până la 90,8 ani, cu 6,6 ani mai mult decât femeile născute în anul 2010. Creşteri semnificative ale speranţei de viaţă sunt anticipate în multe alte țări ale lumii.

Chiar dacă estimarea speranţei de viaţă trebuie să ţină cont de anumiţi factori, precum ar fi dezastrele naturale și pandemiile, oamenii de știință cred că în cele 35 de țări, care fac obiectul studiului de față, se va înregistra o creștere importantă a speranţei de viaţă.

Concluziile oamenilor de ştiinţă au provenit în urma unui studiu finanţat de Medical Research Council din Marea Britanie și Environmental Protection Agency din SUA, care a fost publicat în revista The Lancet.

Speranța de viațăCredit: The Lancet/Kontis

Tabelul de mai sus arată variația speranței de viață în rândul bărbaților și femeilor, din 35 de ţări ale lumii, care se vor naşte în anul 2030.

În mod obişnuit, speranţa de viaţă a femeilor este, în medie, mai mare decât a bărbaţilor. Surprinzător, SUA se numără printre țările unde nu se va înregistra aceeaşi creștere semnificativă a speranţei de viaţă precum în alte țări.

„Speranţa de viaţă a stagnat sau chiar a scăzut pentru unele categorii de populație din SUA”, au declarat autorii studiului.

De remarcat că în clasamentul creșterii speranței de viață în rândul femeilor, România se află pe locul 7, așa cum rezultă din coloana din stânga a tabelului de mai sus.

Cum se poate mări durata vieţii?

Timp de mulți ani, cercetătorii au încercat să afle cum s-ar putea prelungi durata vieţii până la 120 de ani.

Cum poate fi mărită speranța de viață?

Cum poate fi mărită speranța de viață? Credit: pixabay

De exemplu, un studiu publicat în anul 2006 de Linda Waite de la University of Chicago a arătat că persoanele căsătorite, care au o viaţă fericită de cuplu, trăiesc în mod normal mai mult decât persoanele singure. Concluziile studiului au arătat că bărbaţii căsătoriţi trăiesc, în medie, cu 10 ani mai mult decât bărbații singuri. Același lucru este valabil și pentru femei, dar diferența dintre speranţa de viaţă a femeilor căsătorite faţă de speranța de viață a femeilor necăsătorite este de 4 ani.

De asemenea, numeroase studii au arătat că dietele restrictive caloric pot crește longevitatea și pot încetini procesul de îmbătrânire. Astfel, prin reducerea cu 20% până la 40% a numărului de calorii de care are nevoie organismul s-ar putea menţine o greutate corporală care ar împiedeca apariţia obezităţii şi astfel s-ar reduce și riscul apariţiei altor probleme de sănătate. Mai mult de 145 de studii diferite au dovedit că dietele restrictive caloric pot crește, în mod semnificativ, speranța de viață.

În cazul bărbaţilor, se crede că terapia cu testosteron poate ajuta la scăderea riscului de accident vascular cerebral şi a bolilor de inimă, cu toate că modul prin care testosteronul poate ajuta la creşterea longevităţii este încă necunoscut.

Și totuși, poate că longevitatea va fi mărită cu ajutorul ingineriei genetice, prin tehnologia de editare a genelor umane, sau chiar mai simplu decât ne aşteptăm. Astfel, asigurarea accesului la asistenţa medicală pentru un număr cât mai mare de oameni, renunţarea la fumat, adoptarea unei alimentaţii sănătoase, practicarea exercițiilor fizice şi reducerea stresului pot îmbunătăţi starea de sănătate şi pot creşte longevitatea.

Poate că sud-coreenii deţin secretul longevității, astfel încât cetăţenii celorlalte ţări ar trebui să se inspire din stilul lor de viață.

Sursă: Futurism

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *