Biologii vor să readucă la viaţă mamutul lânos în următorii doi ani
O echipă de cercetători crede că ar putea readuce la viaţă mamutul lânos, cu ajutorul ingineriei genetice, până în anul 2019.
Tehnologia de editare a genelor, denumită CRISPR-Cas9, a progresat semnificativ în ultimii ani. Cercetătorii au utilizat această tehnică pentru a vindeca siclemia, o boală a sângelui, la şoareci, pentru a lupta împotriva cancerului şi într-o zi această tehnologie ne-ar putea ajuta să eradicăm complet Malaria.
CRISPR-Cas9 are potenţialul să vindece orice boală provocată de anomaliile genice, cum ar fi diabetul sau boala Alzheimer. În prezent acest instrument de editare a genelor ar putea aduce înapoi la viaţă specii dispărute, cum ar fi mamutul lânos.
Mamutul lânos. Credit: Wikipedia
Profesorul George Church şi echipa sa de cercetători de la Harvard University au studiat secvenţe de ADN provenite de la mamuţi lânoşi care au fost găsiţi în stare congelată în Arctica. Mai exact, oamenii de ştiinţă au încercat să identifice gene care îi diferenţiază pe mamuţi de elefanți.
Din moment ce elefanții sunt în prezent pe cale de dispariție, cercetătorii încearcă să adauge ADN de mamut în genomul unui embrion de elefant, pentru a crea un embrion hibrid mamut-elefant. Scopul ar fi să crească acest embrion într-un uter artificial şi nu în uterul unei femele de elefant.
Profesorul Church a declarat: „Intenţia noastră este să creăm un hibrid elefant-mamut. De fapt, acesta ar fi mai mult un elefant, care ar avea o serie de trăsături specifice de mamut. S-ar putea ca în următorii câțiva ani să realizăm acest lucru”.
Dr. Edze Westra de la University of Exeter a declarat că „tehnologia CRISPR-Cas9 poate fi utilizată în cazul speciilor aflate pe cale de dispariţie sau a celor caracterizate printr-un grad ridicat de consangvinitate, pentru a creşte șansele acestora de supraviețuire”.
Prin tehnologia actuală, ceea ce părea de domeniul imposibilului poate deveni realitate. În urmă cu doar câțiva ani nimeni nu ar fi crezut că o specie dispărută ar putea fi readusă la viaţă prin ingineria genetică.
Sursă: Futurism