Numărul persoanelor obeze a depăşit numărul persoanelor subponderale

În prezent numărul persoanelor obeze a depăşit, la nivel global, numărul persoanelor subponderale, se arată într-o analiză a tendinței de evoluţie a indicelui de masă corporală, în rândul adulţilor din 200 de ţări ale lumii, în ultimii 40 de ani. Studiul principal, care a fost publicat în revista medicală The Lancet, arată că numărul persoanelor care suferă de obezitate este în prezent de 641 milioane, faţă de 105 milioane în anul 1975.

Tot mai multe persoane suferă de obezitateTot mai multe persoane suferă de obezitate. Credit: juicemigourmet.com

Din anul 1975 procentul bărbaţilor obezi s-a triplat (de la 3,2% la 10,8%), iar procentul femeilor obeze s-a dublat (de la 6,4% la 14,9%). În același timp, procentul persoanelor subponderale a înregistrat o scădere de aproximativ o treime, de la 13,8% la 8,8% la bărbaţi și de la 14,6% la 9,7% la femei.

„În ultimii 40 de ani am trecut de la o lume în care numărul persoanelor subponderale era de două ori mai mare decât numărul persoanelor obeze, la o lume în care persoanele obeze sunt mai numeroase decât cele subponderale”, a declarat profesorul Majid Ezzati de la Imperial College London.

În prezent obezitatea afectează aproape 650 de milioane de adulţi sau 13% din populaţia mondială adultă, cu o estimare de 20% până în 2025, dacă obezitatea se va răspândi în acelaşi ritm, se arată în noul studiu.

Profesorul Majid Ezzati a declarat: „Dacă tendinţa actuală continuă, nu doar că omenirea nu va atinge obiectivul privind stoparea creşterii ratei obezităţii la nivelul din 2010 până în 2025, ci numărul femeilor cu obezitate severă îl va depăşi pe cel al femeilor subponderale până în 2025″.

În Asia de Sud aproape un sfert din populație este încă subponderală, în timp ce în Africa Centrală și în Africa de Est, procentul persoanelor subponderale este mai mare de 12% la femei şi de 15% la bărbaţi.

Autorii avertizează că tendinţele globale în ceea ce priveşte răspândirea obezităţii la nivel mondial nu ar trebui să pună în umbră problema persoanelor subponderale care încă persistă în țările sărace.

Aproape o cincime dintre adulţii obezi din lume, 118 milioane dintre ei, trăiesc în șase țări cu venituri mari în care engleza este limba oficială – Australia, Canada, Irlanda, Noua Zeelandă, Marea Britanie şi SUA. În Australia, de exemplu, aproximativ 27% din populaţie suferă de obezitate.

Manny Noakes, Director de Cercetare în cadrul Health and Nutrition Program la CSIRO (Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation), a declarat că cifrele sunt alarmante și că epidemia de obezitate conduce la creșterea numărului persoanelor care suferă de boli cronice şi afectează mediul înconjurător.

Sursă: Science Alert

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *