Pfizer a marcat o etapă importantă în lupta împotriva noului coronavirus SARS-CoV-2, anunțând că vaccinul său experimental este extrem de eficient în prevenirea COVID-19.

În urma unui studiu asupra a 43.538 de persoane, producătorul de medicamente a declarat că eficienţa administrării a două doze din vaccinul său s-a dovedit a fi mai mare de 90% în prevenirea COVID-19, pe baza a 94 de cazuri de boală observate în cadrul studiului pe scară largă.

Chiar dacă aceasta este o veste bună, există avertismente și întrebări, deocamdată fără răspuns, pentru Pfizer și partenerul său german BioNTech.

William Haseltine, un expert în biotehnologie și boli infecțioase, a declarat pentru Business Insider că dorește să vadă datele pe care se bazează Pfizer atunci când susţine eficacitatea vaccinului său.

Haseltine a criticat anterior şi alți producători de vaccinuri împotriva noului coronavirus SARS-CoV-2, cum ar fi Moderna, pentru faptul că au prezentat rezultatele unor studii în comunicate de presă înainte de a publica date detaliate.

De altfel, Haseltine a declarat că nu există date concrete în comunicatul Pfizer.

Pfizer s-a bazat pe 94 de cazuri de COVID-19 identificate în rândul participanților la studiu, dar compania nu a prezentat o detaliere exactă a numărului de persoane care s-au îmbolnăvit prin administrarea vaccinului Pfizer şi câte persoane au primit un tratament placebo.

De asemenea, comunicatul Pfizer nu a specificat câte dintre cazuri au fost severe sau ușoare sau dacă la diferite grupe de vârstă s-a constatat un nivel diferit de protecție la COVID-19.

În afară de a spune că nu au existat probleme serioase de siguranţă, Pfizer nu a furnizat niciun detaliu cu privire la profilul de siguranță, cum ar fi frecvența și severitatea efectelor secundare tipice.

CEO-ul Albert Bourla a declarat că compania Pfizer va transmite date suplimentare privind eficacitatea și siguranța vaccinului “în următoarele săptămâni”.

Vaccinul PFIZER

Credit: Kena Betancur/Agence France-Presse — Getty Images

Haseltine este un fost profesor de medicină la Harvard care a fondat două școli de cercetare axate pe HIV/SIDA și cancer. Expertul în virologie și boli infecțioase este acum președintele Access Health International, o organizaţie nonprofit în domeniul medical.

De asemenea, Haseltine a fondat și a condus mai multe companii de biotehnologie, inclusiv Human Genome Sciences, care a fost cumpărată, în cele din urmă, de GlaxoSmithKline pentru 3 miliarde de dolari SUA.

În timpul pandemiei, el a susținut că SUA ar trebui să adopte o strategie extinsă de testare, spunând anterior că SUA se bazează excesiv pe un vaccin.

„Este o veste foarte bună că vaccinul are un efect măsurabil, dar există multe, multe întrebări restante care rămân fără răspuns”, a spus Haseltine.

Nu știm dacă vaccinul Pfizer previne infecția sau dacă poate mări numărul purtătorilor asimptomatici ai virusului.

Majoritatea întrebărilor au legătură cu limitările studiului. Studiul a fost conceput pentru a vedea dacă au existat mai puține cazuri de COVID-19 simptomatice, boala cauzată de noul coronavirus SARS CoV-2, la persoanele care au primit vaccinul mai degrabă decât placebo.

Aceasta implică o distincție crucială care ar putea avea o influență majoră asupra răspunsului la o întrebare cheie: previne acest vaccin atât infecția, cât și boala?

Studiul Pfizer și alte studii, în curs de desfășurare, ale producătorilor principali de vaccinuri împotriva COVID-19 nu testează, în mod regulat, voluntarii pentru a evalua infecțiile asimptomatice. Acest lucru poate însemna că persoanele vaccinate ar putea deveni în continuare purtători asimptomatici și, fără să știe, să răspândească virusul la alți oameni.

„Aceasta este o problemă majoră pe care majoritatea oamenilor nu o conştientizează. Nu înseamnă sfârșitul pandemiei”, a declarat Haseltine.

Haseltine se întreabă, de asemenea, dacă vaccinul reduce numărul cazurilor grave și implicit numărul de spitalizări și decese.

Constatările studiului Pfizer sunt limitate de obiectivul său principal, care nu distinge între un pacient cu COVID-19 ușor bolnav, poate cineva cu febră minoră și tuse timp de câteva zile și cineva care este grav bolnav.

În cele din urmă, comunicatul de presă Pfizer nu a menționat dacă vaccinul este la fel de eficient pentru diferite grupe de vârstă, cum ar fi în cazul persoanelor în vârstă care sunt mai susceptibile la cele mai grave efecte ale infecţiei cu noul coronavirus.

Traducere după Infectious-Disease Expert Urges For Caution Over Pfizer’s Vaccine. Here’s Why