Mâncatul la ore târzii crește riscul de obezitate prin schimbarea modului cum ardem caloriile și stocăm grăsimile
Un nou studiu sugerează că mâncatul la o oră târzie poate avea un impact direct asupra reglării biologice a greutății noastre în trei moduri cheie: prin numărul de calorii pe care le ardem, senzaţia de foame și modul în care corpul stochează grăsimea.
Având în vedere că obezitatea afectează acum sute de milioane de oameni din întreaga lume, această cercetare oferă o perspectivă valoroasă asupra modului prin care riscul de obezitate ar putea fi redus, într-un mod relativ simplu, doar prin decizia de a mânca cu câteva ore mai devreme.
Studii anterioare au identificat deja o legătură între momentul meselor și creșterea în greutate, dar acum cercetătorii au vrut să analizeze această legătură în detaliu și să dezvăluie cauzele biologice din spatele acesteia.
„Am vrut să verificăm mecanismele care ar putea explica de ce mâncatul la ore târzii crește riscul de obezitate.
Cercetări anterioare, efectuate de noi și de alții, au arătat că mâncatul la o oră târzie este asociat cu un risc crescut de obezitate, creșterea grăsimii corporale și reducerea şanselor de succes în eforturile de pierdere în greutate. Am vrut să înțelegem de ce”, a declarat neurologul Frank Scheer de la Brigham and Women’s Hospital din Boston.
Credit: Hd1photography/iStock/Getty Images Plus
Cercetarea a fost controlată strict și a implicat 16 participanți cu un indice de masă corporală (IMC) în intervalul supraponderal sau obez.
Fiecare voluntar a trecut prin două experimente diferite, care au durat șase zile, somnul și alimentația fiind strict controlate în prealabil.
Într-un experiment, participanții au respectat un program strict de trei mese pe zi în jurul orelor normale: micul dejun la ora 9:00, prânz la 13:00 și cina în jurul orei 18:00.
În celălalt experiment, cele trei mese au fost decalate în timp: prima masă în jurul orei 13.00 și ultima în jurul orei 21.00.
Prin probe de sânge, sondaje și alte măsurători, cercetătorii au reușit să facă o serie de observații importante.
Atunci când mâncăm mai târziu, nivelurile hormonului leptină, care ne spune când suntem săturați, au fost mai scăzute pe parcursul a 24 de ore, ceea ce indică faptul că participanții au putut simți în continuare foamea. În plus, caloriile erau arse într-un ritm mai lent.
Testele au arătat, de asemenea, că acţiunea genei țesutului adipos, care afectează modul în care organismul stochează grăsimea, a crescut procesul de adipogeneză care formează țesuturile adipoase și a scăzut procesul de lipoliză care descompune grăsimea.
S-a identificat o combinație de mecanisme fiziologice și moleculare care cresc riscul de obezitate.
„Am izolat aceste efecte controlând unele variabile dificil de estimat precum aportul caloric, activitatea fizică, somnul și expunerea la lumină, dar în viața reală mulți dintre acești factori pot fi ei înșiși influențați de momentul mesei”, a declarat Scheer.
Desigur, obezitatea poate duce la alte probleme de sănătate, inclusiv diabet și cancer și astfel găsirea unor modalități de a împiedica dezvoltarea acesteia ar avea o importanţă enormă pentru sănătatea populației globale.
Ceea ce arată acest studiu este că mâncatul mai devreme în timpul zilei poate avea un impact major asupra a trei factori cheie ai modului prin care corpurile noastre echilibrează energia și ulterior riscul de obezitate, iar aceasta implică o schimbare care este poate mai ușor de adoptat pentru unii oameni decât să țină o dietă sau să aleagă un regim de exerciții fizice.
În viitor, cercetătorii doresc să extindă studiul pentru a implica mai multe femei (doar 5 dintre cei 16 voluntari au fost femei în acest caz), precum și să efectueze cercetări care să analizeze modul cum relaţia dintre ora mesei şi ora la care ne culcăm ar putea, de asemenea, modifica aceste procese.
„În studiile la scară mai mare, în care controlul strict al tuturor acestor factori nu este fezabil, trebuie cel puțin să luăm în considerare modul în care alte variabile comportamentale și de mediu modifică aceste căi biologice care stau la baza riscului de obezitate”, a declarat Scheer.
Cercetarea a fost publicată în Cell Metabolism.
Traducere după Eating Late Can Change How You Burn Calories And Store Făt, Depressing Study Finds