Medicină-Sănătate

Remisiunea diabetului zaharat de tipul 2 nu presupune scăderea drastică în greutate

Aproximativ 400 de milioane de oameni din întreaga lume se confruntă cu diabetul zaharat de tipul 2, o afecțiune cronică de sănătate ce poate afecta mai multe organe ale corpului și care, în cele din urmă, poate provoca boli de inimă, leziuni renale, orbire, etc.

Vestea bună este că diabetul de tipul 2 poate fi adesea evitat prin controlul greutății, practicarea regulată a exerciţiilor fizice și adoptarea unei diete echilibrate.

În ultimii ani cercetările au arătat că diabetul de tipul 2 poate intra în remisiune, iar un studiu recent demonstrează că recuperarea după această boală poate fi mult mai ușoară decât ne-am aştepta.

„Știm de ceva timp că diabetul poate intra în remisiune prin măsuri destul de drastice în acest sens, cum ar fi pierderea intensivă în greutate și restricții extreme de calorii.

„Aceste intervenții pot fi însă foarte solicitante pentru pacienţi și dificil de realizat”, a declarat epidemiologul Hajira Dambha-Miller de la University of Cambridge.

Remisiunea diabetului

Credit:evgenyatamanenko/iStock

Ca exemplu, pacienții dintr-un studiu clinic din anul 2017 au urmat un program de „înlocuire totală a dietei” care a presupus o reducere semnificativă a numărului de calorii timp de 5 luni, urmată de o revenire treptată la numărul optim de calorii necesar organismului.

În urma unor intervenții extreme de acest fel se pot obține rezultate, la fel ca și în cazul altor metode intensive care implică combinații de medicamente, insulină și modificări ale stilului de viață.

După cum susţine Dambha-Miller, nu este necesar ca persoanele cu diabet zaharat de tipul 2 să urmeze diete foarte restrictive şi solicitante de pierdere în greutate pentru ca diabetul să intre în remisiune.

„Rezultatele noastre sugerează că putem scăpa de diabet, în decurs de 5 ani, printr-o pierdere în greutate mai modestă, de aproximativ 10 la sută”, a declarat Dambha-Miller.

Într-un studiu recent cercetătorii au examinat 867 de persoane cu vârste cuprinse între 40 și 69 de ani care au fost diagnosticați recent cu diabet zaharat de tipul 2.

Toți participanții la studiu au provenit din estul Angliei și au fost monitorizați timp de 5 ani. În timpul acestui experiment unii dintre participanţi au primit un tratament de intervenție, care a implicat consultaţii medicale și furnizarea unor remedii suplimentare, în timp ce alţi participanţi, care au format un grup de control, au primit îngrijiri medicale de rutină.

În cele din urmă, după 5 ani de monitorizare, în cazul a 257 dintre participanți (aproximativ 30 la sută din numărul total) s-a constatat remisiunea diabetului.

În comparație cu persoanele care şi-au menținut aceeași greutate pe parcursul studiului, persoanele a căror greutate s-a redus cu 10% sau mai mult și-au dublat șansele ca diabetul să intre în remisiune, în condiţiile în care nu au fost încurajate să-şi schimbe radical dieta sau stilul de viață.

Autorii studiului arată că recomandările privind o scădere în greutate de 15% sau mai mare, care au rezultat în urma unor experimente clinice anterioare, pot fi descurajante pentru pacienți.

„Persoanele recent diagnosticate cu diabet zaharat de tipul 2 ar trebui să se concentreze mai degrabă pe scăderea în greutate, decât să se concentreze pe anumite ţinte specifice de greutate care sunt potențial imposibil de atins.

Studiile anterioare au arătat că oamenii își stabilesc adesea obiective nerealiste de scădere în greutate care ar putea fi în detrimentul succesului”, au explicat cercetătorii.

Rezultatele studiului au fost anunţate în Diabetic Medicine.

Sursă: Science Alert

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *