Noua tehnologie wireless Wi-Fi 6

O nouă tehnologie wireless a fost lansată oficial. Astfel, Wi-Fi a ajuns la generaţia a 6-a.

Ce înseamnă asta pentru noi? Ei bine, dacă petreceţi mult timp în interior folosind Internetul, atunci trebuie să ştiţi că noua generație Wi-Fi promite să fie mai rapidă, mai puternică și mai bună decât oricare altă tehnologie wireless din prezent.

Probabil că cei mai mulţi dintre noi nu au auzit niciodată despre versiunile Wi-Fi 1, 2, 3, 4 sau 5. În consecinţă, trebuie să înţelegeţi cum s-a ajuns la Wi-Fi 6.

Wi-Fi este numele utilizat pentru a descrie un set de protocoale de rețea wireless bazate pe standardele IEEE 802.11. Diferite versiuni ale acestor standarde au fost dezvoltate în ultimele două decenii, dar originea lor provine încă din anii ’80.

De atunci au existat aproximativ 15 iterații ale acestor standarde care au condus la Wi-Fi 6, deși majoritatea au reprezentat doar inovaţii incrementale sau îmbunătăţiri minore.

Acestea fiind spuse, Wi-Fi 6, cunoscut şi prin standardul IEEE 802.11ax, nu reprezintă doar o inovaţie incrementală.

La fel ca și predecesorii săi cei mai importanți (802.11b, 802.11a, 802.11g, 802.11n și 802.11ac), 802.11ax reprezintă un moment de cotitură pentru tehnologia wireless: un standard important care va reprezenta o referinţă în următorii ani pentru producătorii de smartphone-uri, tablete, computere, gadgeturi „inteligente” și, desigur, routere wireless.

O nouă tehnologie wireless

 

Credit: Alexandre Godreau/Unsplash

Dacă ați folosit Wi-Fi de ceva timp, atunci este posibil să vă amintiți de unele generații anterioare ale tehnologiei IEEE 802.11, cum ar fi 802.11g și 802.11n, care au precedat standardul 802.11ac pe care majoritatea dintre noi îl folosim astăzi.

De fiecare dată când s-a trecut la o nouă versiune Wi-Fi s-a obţinut o creştere a vitezei conexiunilor wireless și a puterii semnalului.

De exemplu, trecerea de la 802.11n la 802.11ac a condus la o creştere a puterii semnalului wireless, în timp ce trecerea de la 802.11g la 802.11n a însemnat o mărire a vitezei conexiunii wireless.

Deoarece numele acestor standarde 802.11 au fost considerate întotdeauna relativ complicate, Wi-Fi Alliance, adică organizația comercială care supraveghează și certifică tehnologia Wi-Fi, a anunțat anul trecut noile denumiri ale acestora.

De acum înainte, standardul anterior, 802.11n, va fi cunoscut drept Wi-Fi 4, standardul actual, 802.11ac, va fi denumit Wi-Fi 5, iar următorul standard, 802.11ax, care tocmai a devenit oficial, va fi Wi-Fi 6.

De ce este atât de specială tehnologia Wi-Fi 6?

Ca de obicei, trecerea de la Wi-Fi 5 la Wi-Fi 6 va însemna o creștere semnificativă a vitezei conexiunii wireless, adică o viteză teoretică de download de până la 9,6 Gbps (gigabiţi pe secundă), comparativ cu 6,9 Gbps în cazul Wi-Fi 5.

Desigur, acestea sunt maxime teoretice pe care nu le vom atinge niciodată în utilizarea curentă, dar, cu toate acestea, creşterea vitezei conexiunii wireless datorită Wi-Fi 6 ar trebui să fie ușor sesizabilă.

O altă îmbunătăţire la care ne putem aștepta este modul prin care Wi-Fi 6 va oferi suport pentru mai multe dispozitive, incluzând tehnologii precum OFDMA (orthogonal frequency division multiple access) și MU-MIMO (multi-user multiple input multiple output).

Când va fi disponibilă noua tehnologie Wi-Fi 6?

Deoarece certificarea Wi-Fi 6 este acum disponibilă oficial pentru toţi producătorii, probabil că nu va trebui să așteptăm mult.

Noile dispozitive Samsung Galaxy Note 10 şi iPhone 11 acceptă Wi-Fi 6, la fel ca viitorul Google Pixel 4, alături de laptopuri, tablete și alte dispozitive noi care vor fi lansate în viitorul apropiat.

Pentru a beneficia de avantajele Wi-Fi 6 avem nevoie de un router Wi-Fi care să accepte standardul 802.11ax, care va deveni în curând tehnologia standard pe toate routerele de buget

Cu toate acestea, va dura câteva luni sau ani până când beneficiile 802.11ax vor deveni disponibile pe scară largă, în funcție şi de interesul utilizatorilor de a-şi schimba gadgeturile cu altele noi care să accepte noul standard.

Datorită conexiunilor Wi-Fi 6, Internetul va fi vizibil mai rapid și vom utiliza mai uşor un număr mai mare de dispozitive în jurul casei sau în interiorul apartamentului.

Toate acestea sunt veşti bune, dar ele nu se termină aici.

Wi-Fi 7 se află deja în curs de dezvoltare şi este de așteptat să apară în jurul anului 2024. Atunci lucrurile vor deveni și mai interesante.

Sursă: Science Alert

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *