Tehnologie

Viteză de transfer de date de 10 ori mai mare decât în reţeaua 5G printr-o nouă tehnologie wireless

Cercetătorii au dezvoltat un emiţător destinat comunicațiilor wireless care transmite date cu o viteză mai mare decât cablurile din fibră optică și rețeaua 5G.

Viteză record de transfer wireless a datelor

Reţeaua 5G, sau următoarea evoluţie tehnologică a comunicaţiilor mobile, este prevăzută să fie disponibilă din anul 2020 şi aceasta va oferi conexiuni îmbunătățite și o viteză mai mare de transfer a datelor.

Cum ar fi însă dacă am putea obține viteze mai mari de transfer a datelor decât în cazul unei reţele 5G chiar înainte de anul 2020?

Într-o lucrare prezentată recent la International Solid-State Circuits Conference (ISSCC) din San Francisco, California, se arată că cercetătorii de la National Institute of Information and Communications Technology din Japonia, Panasonic Corporation şi Hiroshima University au dezvoltat un emițător care funcționează în gama de frecvențe cuprinsă între 290 GHz şi 315 GHz și care poate transmite date, în format digital, cu o viteză record de 105 gigabiți pe secundă, adică cu o viteză de cel puțin 10 ori mai mare decât viteza rețelelor 5G.

Emiţătorul utilizează o frecvență dintr-un domeniu nealocat de frecvențe cuprins între 275 GHz şi 450 GHz. Utilizarea acestui domeniu de frecvenţe va fi reglementată în cadrul World Radiocommunication Conference (WRC) din anul 2019, în conformitate cu International Telecommunication Union Radiocommunication Section (ITU-R).

Cercetătorii au obţinut viteza record de transfer a datelor utilizând modulația de amplitudine pătratică QAM (quadrature amplitude modulation), care îmbunătățește viteza de transfer a datelor printr-o conexiune wireless în banda de 300 GHz. Ei au reușit, pentru prima dată, să atingă o viteză de transfer de date mai mare de 100 de gigabiți pe secundă, utilizând un emițător pe bază de circuit integrat.

Viteză record pentru transmiterea wireless a datelorViteză record pentru transferul wireless a datelor. Credit: Pexels

Distanţa de transmisie este un factor important în comunicaţiile wireless

Tehnologiile moderne de transfer a datelor, în special cele rapide, se bazează pe fibra optică. Noua tehnologie utilizează în schimb transmisia wireless a datelor, aşa cum a explicat Minoru Fujishima din cadrul Department of Semiconductor Electronics and Integration Science al Hiroshima University:

„În prezent vorbim despre viteze de transfer a datelor în reţelele wireless de ordinul megabiților pe secundă sau chiar de ordinul gigabiţilor pe secundă. Eu prevăd că în curând vom putea vorbi de viteze de ordinul terabiților pe secundă. Viteze de transfer de date având acest ordin de mărime au fost obţinute utilizând fibra optică, dar noi ne-am propus să dezvoltăm receptoare pentru banda de 300 GHz, precum și modulatoare și demodulatoare destinate comunicațiilor wireless de mare viteză”.

Chiar dacă cercetătorii au demonstrat că viteza de transfer de date în reţelele wireless poate depăşi 100 de gigabiți pe secundă, ei nu au menţionat în studiul lor pe ce distanţă au reuşit să transmită datele cu viteza record de 105 gigabiţi pe secundă. Viteza este importantă, desigur, dar şi distanța acoperită de transmisia wireless este la fel de importantă.

Cu toate acestea, noua evoluție tehnologică reprezintă o realizare incredibilă și o piatră de temelie notabilă pentru viitoarele tehnologii de transfer wireless a datelor. Dacă prin această tehnologie se vor obţine viteze mai mari de transfer de date decât în cazul fibrelor optice, viitorul comunicațiilor de rețea ar putea fi reprezentat de transmisia wireless.

Sursă: Futurism

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *