Medicină-Sănătate

Cauza rezistenţei la antibiotice a fost identificată

Oamenii de știință au confirmat, pentru prima dată, că bacteriile își pot schimba forma pentru a evita să fie detectate de antibioticele din corpul uman.

Utilizând tehnici de ultimă generație, cercetătorii din cadrul Newcastle University au studiat probe de la pacienți vârstnici cu infecții recurente ale tractului urinar şi au descoperit că bacteriile își pot elimina peretele celular, locul unde acţionează cele mai multe antibiotice.

Cercetătorii din cadrul laboratorului Errington au analizat capacitatea unor bacterii de a supraviețui fără peretele celular. Aceste bacterii sunt cunoscute sub numele de forme „L” (de la numele Institutului Lister unde au fost descoperite).

Organizația Mondială a Sănătății a identificat rezistența la antibiotice drept una dintre cele mai mari amenințări la adresa sănătății, securității alimentare și dezvoltării globale din prezent.

Dr. Katarzyna Mickiewicz, cercetător în cadrul Newcastle University şi autorul principal al studiului de faţă, a declarat:

„Imaginaţi-vă peretele celular al unei bacterii precum un sacou. Astfel, bacteriile sunt protejate, au o formă obișnuită, cum ar fi cilindrică sau sferică, dar sunt vizibile pentru sistemul imunitar uman și pentru antibiotice, precum penicilina.

Am observat că în prezența antibioticelor bacteriile sunt capabile să-şi schimbe forma, trecând într-un mod complet aleatoriu de la forma lor obişnuită la o formă de tipul „L”, ascunzându-şi în interior „sacoul”.

Dobândind forma L, bacteriile nu mai sunt identificate cu uşurinţă şi nu mai sunt atacate de sistemul imunitar sau de antibiotice”.

Cauza rezistenței la antibiotice

Credit: Newcastle University

Cercetătorii au descoperit că în prezenţa antibioticelor bacteriile au capacitatea să-şi schimbe forma, pierzând peretele celular care este adesea ținta antibioticului.

Într-un studiu anterior, care a fost publicat în revista Cell în anul 2018, cercetătorii din cadrul Errington Lab au demonstrat că sistemul imunitar poate provoca, de asemenea, apariţia bacteriilor de forma L, dar tratamentul cu antibiotice are un efect mult mai puternic în acest sens.

Studiul actual a arătat că formele L ale unor specii bacteriene, inclusiv E. coli, Enterococcus, Enterobacter și Staphylococcus, au fost detectate la 29 dintre cei 30 de pacienți implicați în acest studiu.

Bacteriile în forma L sunt fragile și mai slabe, dar unele supraviețuiesc ascunzându-se în interiorul corpului.

Cercetătorii au observat, pentru prima dată, cum bacteriile sub formă de L, care au fost izolate de la un pacient suferind de o infecţie a tractului urinar, şi-au refăcut peretele celular după eliminarea antibioticului. Acest proces a durat doar 5 ore.

Cercetătorii au arătat, de asemenea, că această schimbare a formei bacteriilor este posibilă la nivelul întregului organism și nu doar în condiții de laborator.

Dr. Mickiewicz a explicat:

„Pentru un pacient sănătos acest lucru înseamnă că bacteriile în formă de L rămase sunt distruse de sistemul imunitar. În cazul unui pacient slăbit sau în vârstă bacteriile în formă de L pot să-și refacă peretele celular, iar pacientul se va confrunta cu o altă infecție, aşa cum a rezultat din analiza probelor noastre.

Acesta poate fi unul dintre principalele motive pentru care exista atât de mulţi pacienţi cu infecții recurente ale tractului urinar.

Pentru medici acest lucru înseamnă că pot aplica un tratament combinat, un anumit antibiotic care atacă peretele celular, apoi un tip diferit de antibiotic pentru eventualele bacterii în formă de L care au rămas în viață.

Al doilea antibiotic ar viza ARN-ul sau ADN-ul din interiorul bacteriei sau chiar membrana înconjurătoare”.

Studiul cercetătorilor a fost publicat în Nature Communications.

Sursă: Phys.org

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *