Astronomie

Civilizaţii extraterestre ar fi putut explora Calea Lactee şi vizita Pământul în trecut

Potrivit unui studiu recent, în galaxia Calea Lactee ar putea exista numeroase civilizaţii extraterestre capabile de călătorii interstelare şi care ar fi putut vizita Pământul într-un trecut îndepărtat.

Studiul, care a fost publicat în The Astronomical Journal, susține că civilizaţiile extraterestre ar fi putut explora galaxia bazându-se pe mișcarea sistemelor stelare care poate înlesni călătoriile interstelare.

Lucrarea oferă un nou răspuns la întrebarea „Unde este toată lumea?”, cunoscută sub numele de Paradoxul Fermi, care se referă la motivul pentru care nu am detectat până în prezent semne ale inteligenței extraterestre.

Paradoxul a fost prezentat pentru prima dată de fizicianul Enrico Fermi şi acesta evidenţiază discrepanţa dintre lipsa de dovezi în sprijinul existenței vieții extraterestre şi probabilitatea existenței în Univers a unor civilizații extraterestre.

Pe baza numărului de galaxii cunoscute, a numărului de stele din interiorul acestor galaxii și a numărului de planete care ar putea orbita acele stele, rezultă că ar trebui să existe viață extraterestră.

Cu toate acestea, până în prezent, nu s-au găsit dovezi în acest sens şi această contradicţie a fost denumită Paradoxul lui Fermi.

Fermi a pus sub semnul întrebării fezabilitatea călătoriilor interstelare şi chiar ipoteza existenței civilizaţiilor extrateretre.

Astfel, astrofizicianul Michael Hart a susținut într-o lucrare din anul 1975 că viața inteligentă a avut timp suficient să colonizeze Calea Lactee în cei 13,6 miliarde de ani de la formarea primei galaxii şi cu toate acestea nu avem nicio dovadă în acest sens.

În consecinţă, Hart a concluzionat că în afară de noi nu există o altă civilizație avansată în galaxia noastră.

Noul studiu oferă o perspectivă diferită asupra paradoxului lui Fermi: poate că civilizaţiile extraterestre avansate nu se grăbesc și acţionează strategic, sugerează autorii studiului.

„Dacă nu țineți cont de mișcarea stelelor atunci când încercați să rezolvați această problemă, rămâneţi practic cu una dintre următoarele două soluții: nicio civilizaţie nu şi-a părăsit planeta de origine sau suntem singura civilizație tehnologică din galaxie”, a declarat Jonathan Carroll-Nellenback, autorul principal al studiului, pentru Business Insider.

Stelele împreună cu planetele din jurul lor se deplasează în jurul centrului galaxiei pe diferite orbite şi cu viteze diferite. Astfel, ocazional, ele se apropie unele de altele, ceea ce înseamnă că civilizaţiile extraterestre ar putea aștepta ca următoarea lor destinație să se apropie de ei, se afirmă în studiu.

În acest caz, ar dura mai mult timp decât a estimat Hart pentru ca civilizațiile să se răspândească prin galaxie, dar putem presupune că acestea nu  au ajuns încă pe Pământ sau poate că au ajuns, dar cu mult timp înainte de apariţia oamenilor.

Călătoriile interstelare

Credit: Grandfailure/iStock

Cercetătorii au căutat să răspundă la paradoxul Fermi în diverse moduri. Unele studii au investigat posibilitatea ca toate formele de viaţă extraterestră să apară în oceane și au susţinut că acele civilizații au dispărut cu mult timp înainte de a efectua orice călătorie interstelară.

Există, de asemenea, „ipoteza grădinii zoologice”, care sugerează că civilizaţiile extraterestre din Calea Lactee au decis să nu ne contacteze din aceleași motive pentru care și noi evităm contactul cu unele popoare indigene pentru a le proteja.

Într-un studiu din anul 2018 al Oxford University se sugerează că există o şansă de aproximativ 2 din 5 că suntem singuri în galaxie și o șansă de 1 din 3 că suntem singuri în Univers.

Cu toate acestea, autorii studiului de faţă au subliniat că cercetările anterioare nu au ţinut cont de un fapt crucial: la fel cum planetele orbitează stelele de origine, sistemele stelare orbitează centrul galactic.

De exemplu, Sistemul Solar efectuează o rotaţie în jurul centrului galactic la fiecare 230 de milioane de ani.

Dacă civilizațiile apar în sisteme stelare îndepărtate unele de altele, atunci aceste civilizaţii ar putea călători mai uşor prin galaxie așteptând până când sistemul lor stelar se va apropia de un alt sistem stelar locuibil, arată studiul.

Ulterior, odată stabiliți într-un alt sistem stelar, civilizaţiile extratereștre ar putea aștepta până când s-ar afla din nou la o distanță optimă pentru a călători într-un alt sistem stelar.

În acest scenariu, eventualele civilizaţii extratereștre nu s-au răspândit prin toată galaxia. Ele doar așteaptă până când steaua lor se va apropia de o altă stea având o planetă locuibilă.

„Aceasta este o soluție pentru paradoxul Fermi. Exoplanetele locuibile sunt atât de rare încât este necesară o perioadă de aşteptare despre care credem că este mai lungă decât durata unei civilizaţii”, a declarat Carroll-Nellenback.

Pentru a explora acest scenariu în care ar putea exista civilizaţii extratereștre, cercetătorii au folosit modele numerice pentru a simula răspândirea unei civilizații prin toată galaxia. Ei au ţinut cont de o varietate de posibilități, precum ar fi apropierea acestor civilizații ipotetice de alte sisteme stelare, raza de acțiune, viteza sondelor interstelare sau rata de lansare a acestor sonde spaţiale.

Echipa de cercetători nu a încercat să intuiască motivațiile civilizaţiilor extratereștrilor pentru efectuarea unor astfel de călătorii interstelare, o tendință pe care unii astronomi o consideră o capcană în găsirea unor alte  soluții pentru paradoxul Fermi.

„Am încercat să creăm un model care să implice cât mai puține presupuneri de natura sociologică”, a declarat Carroll-Nellenback.

Totuși, modelarea răspândirii galactice a unor eventuale civilizații extraterestre este dificilă, deoarece lucrăm cu doar un singur set de date: noi înșine. În consecinţă, toate predicțiile noastre se bazează pe propriul comportament.

Chiar și în aceste condiţii, cercetătorii au descoperit că în Calea Lactee ar putea exista numeroase sisteme stelare despre care nu știm şi care ar putea fi locuibile, iar această constatare este valabilă chiar şi în cazul unor estimări conservatoare privind viteza de deplasare şi numărul călătoriilor interstelare ale unor ipotetice civilizaţii extraterestre.

„Astfel de sisteme stelar ar putea găzdui civilizaţii extraterestre care nu ne-au vizitat pentru că nu sunt suficient de aproape”, a declarat Carroll-Nellenback.

Până în prezent au fost detectate aproximativ 4.000 de planete în afara Sistemului Solar, dar niciuna nu s-a dovedit propice găzduirii vieţii. Cu toate acestea, trebuie să ţinem cont  că există cel puțin 100 de miliarde de stele în galaxia Calea Lactee și mai multe planete.

Într-un studiu recent cercetătorii au estimat că aproximativ 10 miliarde din aceste planete ar putea fi asemănătoare Pământului.

În consecinţă, afirmă autorii studiului, nu putem concluziona că pe niciuna dintre aceste planete nu există viață, la fel cum nu putem afirma că un ocean nu are delfini studiind doar o cantitate de apă oceanică care încape într-o piscină.

Aşa cum a subliniat Hart, un alt element cheie în dezbaterile privind posibilitatea existenţei vieţii extraterestre îl reprezintă aşa-numitul ”Fapt A”: Nu există în prezent vizitatori interstelari pe Pământ și nu există dovezi ale unor vizite anterioare.

Dar aceasta nu înseamnă că ei nu au fost niciodată aici, susţin autorii noului studiu.

Dacă o civilizație extraterestră a venit pe Pământ cu milioane de ani în urmă (Pământul are o vârstă estimată de 4,5 miliarde de ani), s-ar putea să nu mai existe semne ale vizitei lor, afirmă autorii studiului. Cercetătorii se referă aici la unele cercetări anterioare care sugerează că este posibil să nu putem detecta dovezi ale unor astfel de vizite extraterestre.

De asemenea, este posibil ca extratereștrii să fi trecut pe lângă Pământ mult mai recent, dar au decis să nu ne viziteze. Autorii studiului numesc această posibilitate „efectul Aurora”, după numele romanului Aurora al lui Kim Stanley Robinson.

Mai mult, este posibil ca civilizaţiile extraterestre să nu-şi dorească să viziteze o planetă care are deja viață, afirmă autorii studiului. A presupune că şi-ar dori să ne viziteze ar fi doar o  ”proiecție naivă” a unei tendințe umane prin care echivalăm expansiunea cu cucerirea.

Studiul a ţinut cont de toate aceste considerente, iar calculele au presupus că civilizațiile extraterestre nu se vor stabili decât pe o parte din planetele locuibile pe care le-au întâlnit.

Conform cercetătorilor, dacă există suficiente planete locuibile, atunci extratereștrii s-ar fi putut răspândi până acum, cu ușurință, în toată galaxia.

Deocamdată, cercetătorii ne îndeamnă să nu ne descurajăm de lipsa oricăror dovezi privind existenţa civilizaţiilor extraterestre.

„Acest lucru nu înseamnă că suntem singuri. Înseamnă doar că planetele locuibile sunt, probabil, rare și greu de accesat” , a declarat Carroll-Nellenback.

În următorii câțiva ani este de aşteptat să putem detecta și observa mult mai uşor alte planete potențial locuibile pe măsură ce noile telescoape vor fi lansate în spațiu.

Telescopul Kepler a avut un rol important în căutarea exoplanetelor care ar putea găzdui viața din galaxia noastră. În prezent, telescopul spațial Hubble și Transiting Exoplanet Satellite Survey (TESS) continuă căutarea.

NASA construiește, de asemenea, telescopul James Webb care va fi lansat în anul 2021.

Sursă: Science Alert

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *