Paleontologie

Cea mai mare pasăre care a trăit pe Pământ

Dezbaterea privind care a fost cea mai mare pasăre care a trăit pe Pământ durează de multă vreme, multe specii de păsări fiind propuse drept candidat pentru acest titlu de-a lungul anilor, pe măsură ce noi descoperiri și cercetări au ieșit la lumină.

Acum însă s-ar putea să avem un câștigător.

Cercetătorii de la Zoological Society – Institute of Zoology din Londra, Marea Britanie, au prezentat „Vorombe titan”, o nouă specie de „pasăre elefant”.

„Vorombe titan” a fost propusă pentru titlul de cea mai mare pasăre după ce oamenii de ştiinţă au studiat rămășițele a 346 de „păsări elefant”, 82 dintre acestea fiind complet intacte.

Cântărind până la 860 de kilograme și având o înălțime de până la 3 metri, V. titan a trăit în insula Madagascar până în urmă cu o mie de ani, atunci când a dispărut, cel mai probabil, din cauza intervenţiei omului în habitatul lor natural.

La acea vreme Madagascar găzduia numeroase specii ce puteau fi încadrate în megafaună, inclusiv lemuri, broaşte ţestoase şi hipopotami.

Vorombe titan-cea mai mare pasăre

Vorombe titan. Imagine artistică. Credit: Jaime Chirinos

„Pasărea elefant a fost cea mai mare specie din megafauna insulei Madagascar și, probabil, una dintre cele mai importante din istoria evoluției speciilor din Madagascar, chiar mai importantă decât lemurii.

Acest lucru se datorează faptului că animalele mari au un impact enorm asupra ecosistemului în care trăiesc prin consumul de plante, răspândirea biomasei și dispersarea semințelor prin defecare.

Efectele negative ale dispariţiei „păsărilor elefant” persistă încă în Madagascar”, a declarat James Hansford, unul dintre cercetători.

Prin noul lor studiu, Hansford și colegul său, Samuel Turvey, şi-au propus să clarifice istoricul speciilor din familia „păsărilor elefant”.

Unele cercetări anterioare nu au furnizat rezultate sigure, iar altele mai vechi s-au bazat pe metode care nu se mai aplică în prezent, cum ar fi stabilirea unor concluzii pe baza mărimii cochiliilor de ou şi nu pe baza unor oase de la aceste păsări.

După măsurarea cu precizie a sute de oase de păsări elefant, aproape toate rămășițele disponibile în prezent în muzeele lumii, şi utilizarea unor modele matematice avansate, cercetătorii au identificat trei genuri și patru specii de „păsări elefant” spre deosebire de alţi experţi care anterior au stabilit două genuri și până la 15 specii.

Oase aparținând păsării elefant

Oase de  „pasăre elefant”. Credit: Zoological Society of London Institute of Zoology.

Este pentru prima oară în 80 de ani când familia de „păsări elefant” a fost reevaluată riguros și în urma acestei analize a rezultat că prima specie care a fost descrisă de oamenii de știință în secolul al XIX-lea, Aepyornis maximus, nu mai poate fi considerată cea mai mare din familia „păsărilor elefant”.

V.titan a fost identificată anterior ca parte a speciilor A. maximus, dar noua analiză arată că aceasta trebuie să fie considerată ca aparţinând unei specii noi, deoarece forma și mărimea oaselor sale sunt semnificativ diferite de cele ale speciilor A. maximus.

Noile clasificări indicate de experţi sunt foarte valoroase pentru cercetarea viitoare a istoriei „păsărilor elefant” și a ecosistemelor din jurul lor.

Putem astfel înţelege de ce au dispărut aceste păsări, braconajul și distrugerea habitatelor putând fi considerate cauze posibile, astfel încât să evităm repetarea unor greșeli similare.

„Fără cunoașterea exactă a diversității speciilor din trecut, nu putem înțelege, în mod corespunzător, evoluția sau ecologia în cazul unor habitate insulare precum Madagascar, pentru a avea o imagine exactă a speciilor dispărute de-a lungul timpului după sosirea omului pe aceste insule.

Acest lucru este esențial pentru a afla cum putem conserva speciile amenințate în prezent”, a declarat Turvey.

Cercetarea a fost publicată în Royal Society Open Science.

Sursă: Science Alert

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *