Săritul peste mese ne-ar putea dăuna mai mult decât ne imaginăm

În agitația existenței moderne nu este greu să sărim peste o masă sau două. S-ar putea chiar să o facem în mod deliberat.

Un nou studiu sugerează că lipsa uneia dintre cele trei mese standard ale zilei ne-ar putea afecta mai mult decât ne imaginăm.

Într-un studiu efectuat pe 24.011 adulți din SUA de peste 40 de ani, o singură masă pe zi a fost asociată cu un risc mai mare de mortalitate în general.

Săritul peste micul dejun a fost asociat cu un risc mai mare de a muri din cauza unei boli cardiovasculare, în timp ce săritul peste prânz sau cină a fost asociat cu un risc mai mare de mortalitate de orice cauză, inclusiv o creștere a riscului de boală cardiovasculară.

Pericolul săritului peste mese

Credit: Trifonenko/Getty Images

S-a constatat o problemă chiar şi pentru cei care au respectat toate cele trei mese ale zilei, dar la un interval de timp prea mic între ele. S-a demonstrat că două mese adiacente la un interval de 4,5 ore una de cealaltă implică, de asemenea, un risc crescut de deces din toate cauzele.

„Cercetarea noastră a arătat că persoanele care mănâncă o singură masă pe zi au un risc mai mare de a muri decât cele care au mâncat de mai multe ori pe zi.

Pe baza acestor constatări, vă recomandăm să consumați cel puțin două sau trei mese pe parcursul zilei”, a declarat epidemiologul Yangbo Sun de la Universitatea din Tennessee.

Aproximativ 30% dintre participanții la studiu au avut, în mod regulat, mai puțin de trei mese pe zi. Potrivit datelor, probabilitatea săritului peste mese este mai mare în rândul tinerilor, bărbaților, cu o educație mai redusă și un venit familial mai mic.

Practica săritului peste mese a fost, de asemenea, mai răspândită în rândul celor care fumează mai mult, consumă mai mult alcool, prezintă o mai mare nesiguranță alimentară, au mâncat alimente mai puțin hrănitoare, au avut mai multe gustări și au consumat, în general, mai puțină energie.

Acest studiu nu este suficient de cuprinzător pentru a determina dacă omiterea unei mese cauzează într-adevăr un deces prematur, doar că există o legătură care merită să fie cercetată în continuare. Este posibil ca și alți factori să fie implicați, care afectează atât obiceiurile alimentare, cât și riscul de mortalitate.

Acestea fiind spuse, echipa de cercetare și-a ajustat concluziile pentru a ține seama de variațiile a numeroși factori de alimentaţie și stil de viață, inclusiv fumatul, consumul de alcool, nivelul activităţii fizice, aportul de energie, calitatea alimentaţiei și insecuritatea alimentară, iar constatarea iniţială s-a menţinut.

„Descoperirile noastre se bazează pe observații extrase din date publice și nu implică cauzalitate. Cu toate acestea, ceea ce am observat are sens metabolic”, a declarat epidemiologul Wei Bao de la Universitatea din Iowa.

Acel „simț metabolic” se referă la modul în care săritul peste mesele stabilite la anumite intervale duce, de obicei, la un aport mărit de energie deodată. Acest lucru poate provoca dezechilibre privind modul în care corpul nostru reglează glucoza și poate provoca deteriorarea sistemului metabolic.

Statisticile recente sugerează că aproximativ 59% dintre bărbați și aproximativ 63% dintre femei din SUA au trei mese adecvate pe zi, ceea ce înseamnă că o mare parte a populației se expune riscului ratând micul dejun, prânzul sau cina.

Desigur, există tot felul de motive pentru acest obicei: orele de lucru, criza de timp, sărăcia, alimentaţia diferită și postul, dar echipa din spatele studiului speră că acesta încurajează o analiză suplimentară a importanței alimentației regulate.

„Cercetarea noastră contribuie cu dovezile atât de necesare privind asocierea dintre comportamentele alimentare și mortalitate în contextul timpului de masă și al duratei perioadei zilnice de masă” a declarat Bao.

Cercetarea a fost publicată în Jurnalul Academiei de Nutriție și Dietetică.

Traducere după Skipping Meals Could Be Much Worse For You Than We Realized

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *