Terra

Poluarea aerului, cel mai mare risc pentru sănătatea oamenilor

Poluarea aerului reduce speranța de viață a fiecărui bărbat, femeie și copil de pe Pământ cu aproape 2 ani, potrivit datelor, publicate de experți, care arată că o calitate slabă a aerului reprezintă „cel mai mare risc pentru sănătatea umană”.

În timp ce lumea se întrece pentru a găsi un vaccin care să ţină sub control pandemia COVID-19, poluarea aerului continuă să afecteze sănătatea şi speranţa de viaţă a miliarde de oameni de pe tot globul.

Indicele de Calitate a Aerului AQLI (Air Quality Life Index) cuantifică efectul poluării aerului cu particule, rezultate în principal din arderea combustibililor fosili, asupra sănătății umane.

Cercetătorii au constatat că, în ciuda reducerii semnificative a poluării aerului în China, cândva una dintre țările cele mai poluate din lume, nivelul global de poluare al aerului a rămas neschimbat în ultimele două decenii.

În țări precum India și Bangladesh, poluarea aerului a fost atât de severă încât aceasta a redus speranţa medie de viață în unele zone cu aproape un deceniu.

Poluarea aerului

Poluarea aerului. Credit: Ishan @seefromthesky/Unsplash

În opinia autorilor cercetării de faţă, calitatea aerului pe care îl respiră mulți oameni constituie un risc mult mai mare pentru sănătate decât COVID-19.

„Deși amenințarea noului coronavirus este gravă și merită toată atenția pe care o primește, conştientizarea efectelor grave cauzate de poluarea aerului şi adoptarea unor măsuri de prevenţie cu aceeaşi hotărâre ar permite ca miliarde de oameni să ducă o viaţă mai lungă și mai sănătoasă”, a declarat Michael Greenstone, creatorul AQLI.

Aproape un sfert din populația globului trăiește în doar patru țări din Asia de Sud, care sunt printre cele mai poluate ţări din lume: Bangladesh, India, Nepal și Pakistan.

Conform AQLI, speranţa medie de viaţă în aceste ţări a scăzut în medie cu 5 ani, după ce nivelul de poluare al aerului a crescut cu 44% faţă de cel din urmă cu 20 de ani.

Greenstone a declarat că poluarea cu particule a reprezentat, de asemenea, o „preocupare semnificativă” în tot sud-estul Asiei, acolo unde incendiile de pădure și culturi, traficul și poluarea termocentralelor au afectat grav calitatea aerului.

Aproximativ 89% din cei 650 de milioane de oameni din regiune trăiesc în zone în care poluarea aerului depășește recomandările Organizației Mondiale a Sănătății.

Chiar dacă în locuri precum SUA, Europa și Japonia s-a reușit îmbunătățirea calităţii aerului, poluarea aerului provoacă la nivel mondial o scădere a speranţei de viaţă în medie cu 2 ani.

Conform specialiştilor, Bangladesh are cea mai slabă calitate a aerului din orice țară și aproximativ 250 de milioane de locuitori ai statelor din nordul Indiei vor pierde, în medie, 8 ani din viață, dacă poluarea nu este ţinută sub control.

Mai multe studii au arătat că poluarea aerului este, de asemenea, un factor de risc pentru COVID-19. Din acest motiv, Greenstone a cerut guvernelor lumii să acorde prioritate măsurilor de îmbunătăţire a calității aerului după pandemia COVID-19.

Sursă: Science Alert

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *