Tehnologie

OZN-urile și Pentagonul

Piloții și marinarii din Marina SUA (US Navy) nu vor mai fi suspectați că au înnebunit dacă anunță obiecte zburătoare neidentificate, în conformitate cu noile reguli stabilite de Marina SUA menite să-i încurajeze pe militari să urmărească și să raporteze ceea ce văd în astfel de cazuri.

Cu doar câțiva ani în urmă, Pentagonul a închis, în mod oficial, un alt program oficial care a investigat aparițiile OZN.

Cum putem interpreta această schimbare de atitudine? Armata americană acceptă acum posibilitatea ca o parte dintre aparițiile OZN să fie într-adevăr nave spațiale extraterestre?

Răspunsul la această întrebare este aproape sigur nu.

Interpretarea greșită a unor observații datează de mult timp și printre cele mai cunoscute exemple în acest sens se numără lamantinul (vaca de mare) care a fost, în mod greșit, identificat drept o sirenă sau chiar un lemn plutitor dintr-un lac scoțian care a fost interpretat drept monstrul din Loch Ness

Un exemplu mai recent și relevant îl reprezintă structura luminoasă neobișnuită care a fost observată pe cer în urma lansării unei rachete SpaceX. Aceasta a produs confuzie și numeroase speculații cu privire la originea ei.

Urma provocată de lansarea unei rachete SPACE X

Urma provocata de lansarea unei rachete SPACE X

În aceste cazuri putem vorbi de interpretări incorecte ale oamenilor cauzate de lipsa unor informații complete sau de o înțelegere greșită a ceea ce văd.

Se pare că Pentagonul dorește să evite acest tip de confuzie, iar pentru aceasta trebuie să înțeleagă mai bine obiectele zburătoare pe care nu le poate identifica în prezent.

Dacă în timpul unei misiuni militare, care se desfășoară în timp de pace sau de război, un pilot nu poate identifica un obiect, atunci înseamnă că se confruntă cu o problemă serioasă: cum ar trebui să reacționeze, fără să știe dacă obiectul necunoscut aparține unui aliat sau unui inamic?

Din fericire, armata dispune în prezent de o tehnologie suficient de avansată pentru a încerca să identifice OZN-urile.

Ce este acest obiect? Credit: To The Stars Academy of Arts & Science

„Conștientizarea situației” este termenul militar care descrie înțelegerea completă a condițiilor în care se desfășoară o misiune militară.

Un OZN provoacă confuzie si afectează „conștientizarea situației” pe moment, deoarece singurul lucru pe care îl poate face un pilot militar dacă observă ceva ciudat în timpul zborului este să-i întrebe pe alți piloți sau pe controlorii traficului aerian ce au văzut în acel loc, în acel moment.

La nivel global, sunt relatate anual mai mult de 8.000 de apariții OZN.

Chiar și cele mai documentate apariții OZN rămân nerezolvate, chiar și atunci când există mărturia a zeci de martori, precum și o mulțime de înregistrări audio și video.

OZN-urile reprezintă o oportunitate pentru armată să-și îmbunătățească tehnologia de recunoaștere.

Identificarea OZN-urilor ar putea fi efectuată în viitor cu ajutorul unor sisteme automatizate și, eventual, în timp real, în chiar momentul apariției unui obiect necunoscut.

Vehiculele militare, Humvee (High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicle), navele de luptă, avioanele și sateliții, sunt pline de senzori. Printre aceștia se numără dispozitivele pasive, precum ar fi receptoarele radio, camerele video și senzorii în infraroșu, dar și sisteme active, cum ar fi radare, sonare și dispozitive LIDAR (LIght Detection And Ranging).

În plus, un vehicul militar este rareori singur. De obicei acesta se deplasează în convoaie, navighează în flote sau zboară în formație. Deasupra tuturor sunt sateliții.

Vehicule militare

Vehiculele militare integrează camere video și numeroși senzori. Credit: U.S. Army

Senzorii pot furniza o mulțime de informații despre OZN-uri, inclusiv traseul, viteza, poziția, forma, mărimea și temperatura.

Armata își intensifică activitatea în domeniul autonomiei și al inteligenței artificiale. Aceste tehnologii noi ar putea fi utilizate pentru a analiza toate semnalele furnizate de la senzori, separând observațiile pe care nu le pot identifica.

În aceste cazuri, sistemele automate ar putea accesa datele furnizate de senzorii aflați pe unele vehicule învecinate sau pe sateliți pentru a obține informații suplimentare în timp real.

Pentru moment trebuie să ne concentram asupra analizei tuturor datelor disponibile fără utilizarea unor sisteme automate de identificare, deoarece o provocare cheie pentru orice utilizare reușită a inteligenței artificiale o reprezintă crearea unui sistem de încredere.

De exemplu, oamenii de știință de la Google au constatat într-un experiment că un algoritm avansat de recunoaștere a unei imagini bazat pe inteligența artificială poate fi păcălit prin modificarea unui număr mic de pixeli. Astfel, inteligența artificială a identificat, în mod greșit, un urs panda cu o maimuță gibon.

În consecință, până când noi nu vom înțelege mai bine OZN-urile, nu vom putea învăța computerele despre ele.

Faptul că Marina SUA încurajează în prezent raportarea OZN-urilor este un prim pas bun. Acest lucru ar putea conduce, eventual, la o abordare mai cuprinzătoare, complet integrată pentru identificarea obiectelor zburătoare neidentificate care implică prelucrarea datelor de la mai mulți senzori cu ajutorul inteligenței artificiale și a sistemelor autonome.

Numai atunci vor fi mai puține OZN-uri pe cer, pentru că acestea nu vor mai fi neidentificate.

Traducere şi adaptare după Why is the Pentagon interested in UFOs?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *