Computer

FindFace – O aplicaţie online de recunoaştere facială care identifică o persoană cu o acurateţe de 70%

Cum v-aţi simţi dacă un străin v-ar fotografia pe ascuns şi ar folosi fotografia respectivă pentru a vă afla numele real și alte informații confidenţiale?

FindFaceCredit: dvoevnore/Shutterstock.com

FindFace este un serviciu online de recunoaştere facială care poate identifica o persoană dintr-o fotografie cu o precizie de aproximativ 70%. Aplicaţia utilizează momentan imaginile din conturile reţelei de socializare Vkontakte, echivalentul rus al Facebook.

Aplicaţia a fost dezvoltată de către Artem Kukharenko și Alexander Kabakov, cofondatori N-Tech Lab  şi după cum relatează ComputerWorld, algoritmii de recunoaştere facială ai aplicaţiei asigură o precizie de identificare de 73,3% la 1 milion de imagini.

Artem Kukharenko și Alexander Kabakov, cofondatori N-Tech LabArtem Kukharenko și Alexander Kabakov, cofondatori N-Tech Lab. Credit: Brady Dale – Observer

Serviciul FindFace a fost lansat în Rusia în urmă cu două luni şi de atunci a adunat deja 500.000 de utilizatori și a procesat aproape 3 milioane de căutări”, afirmă Shaun Walker de la The Guardian. FindFace utilizează Vkontakte, o rețea socială populară în Rusia și fosta Uniune Sovietică, care are mai mult de 200 de milioane de conturi și aproape 1 miliard de fotografii.

„Trei milioane de căutări într-o bază de date de aproape 1 miliard de fotografii: aceasta înseamnă sute de trilioane de comparații și toate acestea pe doar patru servere obişnuite”, a declarat Kabakov Walker.

„Cu acest algoritm puteți căuta printr-un miliard de fotografii în mai puțin de o secundă folosind un calculator obişnuit”.

„Dacă vedeţi pe cineva de care vă place, puteţi să-i faceţi o poză pentru a-i afla identitatea și apoi puteţi să-i trimiteţi o cerere de prietenie”, afirmă Kabakov.

„De asemenea, puteţi căuta persoane cu un aspect similar. Puteţi încărca pe server fotografia unui star de cinema şi puteţi găsi ulterior alte 10 persoane cu un aspect similar pe care le puteţi contacta ulterior”, adaugă Kabakov Walker.

După cum anunţă The Guardian, aplicaţia a dat deja naştere la controverse după ce la începutul lunii aprilie Egor Tsvetkov, un tânăr artist, a arătat cât de invaziv este serviciul FindFace după ce a fotografiat persoane necunoscute la metroul St. Petersburg şi apoi le-a găsit acestora cu uşurinţă conturile de pe Vkontakte.

Artem Kukharenko și Alexander Kabakov afirmă că nu şi-au dorit ca programul lor să fie utilizat într-un mod care încalcă dreptul la intimitate. Intenţia lor era ca programul să fie folosit pentru rezolvarea unor cazuri de crimă, la identificarea infractorilor de pe stradă sau pentru creşterea vânzărilor cu amănuntul.

„Kabakov îşi imaginează o lume în care camerele video vă fotografiază în timp ce vă uitaţi, să zicem, la un sistem audio stereo dintr-un magazin, iar apoi retailerul vă află identitatea şi vă trimite în zilele următoare oferte de echipamente audio”, afirmă Walker.

Din fericire, programul funcționează numai cu Vkontakte, aşa încât, pentru moment, suntem în siguranţă. Probabil este doar o chestiune de timp până când aplicaţiile de recunoaştere facială, precum FindFace, vor avea acces la fotografiile postate în conturile de Facebook.

Sursă: Science Alert

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *