Numărul cazurilor de cancer la vârsta sub 50 de ani a crescut cu 80% în 30 de ani, potrivit unui nou studiu global
Ratele de diagnosticare a cancerului sub 50 de ani au crescut alarmant cu 79,1% la nivel global în ultimele trei decenii, rezultând cu 27,7% mai multe decese.
Un nou raport a folosit date din studiul Global Burden of Disease 2019 pentru a arăta că numărul cazurilor de cancer la persoanele cu vârsta între 14 și 49 de ani a crescut de la 1,82 milioane în 1990 la 3,26 milioane în 2019.
Pe baza informațiilor din 204 țări, care au vizat 29 de tipuri de cancer, studiul condus de Zhejiang University School of Medicine din China oferă o nouă perspectivă cu privire la tipurile de cancer care afectează grupurile de vârstă mai tinere.
Acest lucru evidențiază importanța diagnosticului precoce și a tratamentului direcționat, susțin cercetătorii. De asemenea, profesioniștii din domeniul sănătății ar trebui să promoveze un stil de viață preventiv pentru tineri, inclusiv o alimentație sănătoasă, activitatea fizică și restricția la tutun și alcool.
Ilustrație a unei celule canceroase. Credit: Biblioteca de fotografii științifice/Canva Pro
Noile cazuri de cancer cu debut precoce (definite că apar înainte de vârsta de 50 de ani) sunt de așteptat să crească cu 31% la nivel mondial până în 2030, însoţite de o creștere corespunzătoare cu 21% a deceselor. Riscul este cel mai mare pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 40 și 49 de ani.
Peste 1 milion de persoane sub 50 de ani au murit de cancer în 2019, cancerul de sân fiind responsabil, în general, pentru cele mai multe decese. Alte tipuri de cancer în cazul adulților mai tineri au fost, în 2019, cele de trahee, plămân, intestin și stomac.
Cancerul de sân a avut, de asemenea, cel mai mare număr de cazuri în această grupă de vârstă în 2019, dar cancerele de trahee (nazofaringian) și de prostată au înregistrat cea mai rapidă creștere din 1990. Pe de altă parte, numărul cazurilor de cancer hepatic cu debut precoce au scăzut.
Statisticianul Stephen Duffy de la Universitatea Queen Mary din Londra, care nu a fost implicat în această cercetare, sugerează o posibilă explicație pentru unele tendințe.
„În cazul cancerului de ficat, un număr mare este cauzat de virusul hepatitei B, pentru care există o vaccinare eficientă.
În schimb, pentru cancerul nazofaringian, un număr mare este cauzat de virusul Epstein-Barr, pentru care nu avem o vaccinare eficientă”, sugerează Duffy într-o reacție la studiul cercetătorilor.
În timp ce genele joacă un rol important în unele cazuri de cancer, chiar și în protejarea împotriva cancerului, cercetătorii semnalează că există mulți factori de prevenţie ce pot fi luaţi în considerare.
„Factorii de risc din alimentaţie (alimentaţia bogată în carne roșie, săracă în fructe, bogată în sodiu și săracă în lapte, etc.), consumul de alcool și tutun sunt principalii factori de risc care stau la baza cancerelor cu debut precoce”, arată cercetătorii în lucrarea lor.
Datele au indicat, de asemenea, că un stil de viață inactiv, poluarea aerului, obezitatea, diabetul și glicemia crescută se numără, cel mai probabil, printre alţi factori de risc.
Studiile anterioare au arătat că incidența cancerului la adulții sub 50 de ani a crescut din anii 1990, dar majoritatea acestor studii s-au concentrat pe diferențele regionale.
Nu au fost efectuate suficiente cercetări pentru a determina modelul factorilor de risc ce pot fi asociaţi unor cancere grave care se dezvoltă la o vârstă fragedă, prevalența cancerului în diferite grupuri socioeconomice sau impactul global al bolii.
„Un aspect important al acestui studiu este natura globală a datelor.
Variația între regiuni este demonstrată, indicând necesitatea de a înțelege factorii de risc specifici pentru diferite populații”, au scris Ashleigh Hamilton și Helen Coleman, cercetători de sănătate publică de la Universitatea Queen din Belfast, într-un editorial despre raport.
Cele mai mari rate de cancer cu debut precoce, în 2019, au fost în America de Nord, Australasia și Europa de Vest, în timp ce țările cu venituri mici și medii au fost afectate diferit, cu cele mai mari rate de deces în Oceania (care include Australasia), Europa de Est și Asia Centrală. Ratele de deces și problemele de sănătate au fost disproporționat de mari în aceste țări, iar femeile au fost deosebit de afectate.
Studiul avertizează asupra calităţii datelor care a variat de la o țară la alta, posibilităţii subraportarii numărului de cazuri, precum şi a faptului că efectele screening-ului și ale factorilor de mediu timpurii nu au fost clarificate.
Este important să analizăm datele și într-un context mai larg al populației în creștere, după cum explică biologul Dorothy Bennett de la St George’s, University din Londra.
„Creșterea numărului de decese prin cancer în această grupă de vârstă a fost considerabil mai mică decât creşterea numărului de cancere diagnosticate, și anume 28%, care este sub creșterea populației totale și a numărului de cazuri, ceea ce indică o scădere a ratei medii de deces prin cancer în acest grup”, susţine Bennett.
Cancerul încă ucide mulți oameni, în ciuda anilor și anilor de cercetare, astfel că prevenirea este esenţială. Dovezile sugerează că investiția în cercetare și educarea publicului și a profesioniștilor din sănătate este esențială pentru o viață lungă și sănătoasă.
Studiul a fost publicat în BMJ Oncology.
Traducere după Cancer în Under-50s Has Jumped 80% în 30 Years According to a New Global Study