Noul coronavirus responsabil pentru pandemia Covid-19 continuă să se răspândească în întreaga lume, noi cazuri de infectare fiind raportate în permanenţă.

Se pare că la fel de repede se răspândesc şi diverse teorii ale conspirației conform cărora răspândirea virusului a fost pusă la cale de anumite forţe oculte. Din păcate, acest lucru ar putea fi la fel de periculos pentru societate precum focarul de infecţie.

Una dintre teoriile conspirației sugerează că coronavirusul este de fapt o armă biologică proiectată de CIA împotriva Chinei. Alte teorii susţin că guvernele din Marea Britanie și SUA au introdus coronavirusul ca o modalitate de a câştiga bani de pe urma unui potențial vaccin.

Cu toate că multe dintre aceste teorii ale conspirației sunt greu de crezut, convingerea că anumite puteri oculte, malefice, acţionează în secret este larg răspândită la nivel global.

Ca exemplu, în urma unui sondaj YouGov din anul 2019 s-a constatat că 16% dintre respondenții din Spania consideră că HIV a fost creat și răspândit în întreaga lume, în mod intenționat, de către un grup sau o organizație secretă. Mai mult, 27% dintre francezi și 12% dintre respondenții britanici sunt convinși că „adevărul despre efectele nocive ale vaccinurilor este ascuns, în mod deliberat, publicului”.

Răspândirea ştirilor false și a teoriilor conspirației în legătură cu noul coronavirus a devenit o problemă atât de serioasă încât Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a creat o pagină web pentru a încerca să le combată.

Răspândirea teoriilor conspirative

Cercetările arată că teoriile conspirative apar, cu predilecţie, în momentele de criză din societate, cum ar fi atacurile teroriste, schimbările politice rapide sau crizele economice.

Teoriile conspirației se înmulţesc în perioadele de incertitudine și amenințare, în care căutăm să înțelegem o lume haotică. La fel se întâmplă şi în cazul epidemiilor, ceea ce explică răspândirea teoriilor conspirației privind noul coronavirus.

Condiții similare au apărut odată cu epidemia cu virusul Zika 2015-16. Teoriile conspirației au susţinut şi în acest caz că virusul este o armă biologică și nu o apariție naturală.

Analizând comentariile apărute pe Reddit în timpul epidemiei cu virusul Zika, s-a descoperit că discuțiile cu privire la teoriile conspirației au reprezentat o modalitate prin care oamenii au încercat să reziste în faţa incertitudinii şi temerii extreme pe care o simțeau în legătură cu acest virus.

Prevenirea răspândirii coronavirusului

Agenții sanitari stropesc cu dezinfectant ca măsură de precauție împotriva răspândirii coronavirusului în Thailanda. Credit: EPA-EFE/Rungroj Yongrit

Având încredere în recomandările medicilor și organizațiilor din domeniul sănătății putem face faţă unor situaţii de criza precum epidemiile. Cu toate acestea, oamenii care cred în teoriile conspirației nu au încredere, în general, în instituţiile şi organizaţiile pe care le consideră influente, inclusiv firmele producătoare de medicamente.

În aceste condiţii, este puțin probabil ca aceşti oameni să urmeze sfatul medical.

Cercetătorii au arătat că teoriile conspirației pot crește neîncrederea în autoritățile medicale, ceea ce poate afecta dorinţa oamenilor de a se proteja.

Persoanele care susțin teoriile conspirației sunt mai puțin dornice să se vaccineze sau să utilizeze antibiotice și preferă, în general, să folosească suplimente pe bază de plante sau vitamine. Mai mult, ele au încredere în sfaturile unor neprofesioniști, precum prietenii sau familia.

Consecințe grave

Cei care susțin teoriile conspirației despre noul coronavirus pot fi mai puțin dispuşi să urmeze unele sfaturi de sănătate, precum ar fi spălarea frecventă a mâinilor cu apă şi săpun sau cu un dezinfectant pe bază de alcool sau să se autoizoleze la domiciliu, după întoarcerea din zonele de risc.

Coronavirusul și teoriile conspirației

Credit: Angelina Bambina / Shutterstock

În schimb, aceste persoane pot avea o atitudine negativă față de comportamentul recomandat de prevenire a infecţiilor putând adopta tratamente alternative periculoase. Astfel, crește probabilitatea răspândirii virusului și tot mai multe persoane se pot afla în pericol.

Răspândirea teoriilor conspirației poate avea şi alte consecințe grave. De exemplu, în timpul pandemiei de ciumă, denumită “Moartea Neagră”, din Europa, evreii au fost consideraţi responsabili pentru pandemie. Aceste teorii ale conspirației au condus la atacuri violente și la masacre în rândul comunităților evreiești din toată Europa.

Răspândirea noului coronavirus la nivel mondial a provocat creşterea numărului de atacuri rasiste asupra persoanelor provenind din Asia de Est.

Cu toate acestea, putem acţiona pentru oprirea răspândirii teoriilor conspirației. Campaniile care promovează contraargumente la teoriile conspirației ar putea avea succes în schimbarea anumitor convingeri conspirative.

Teoriile conspirației pot fi foarte dăunătoare pentru societate. Ele pot influența opțiunile oamenilor cu privire la sănătate și pot creşte ostilitatea și violența față de cei care sunt considerați vinovaţi.

În afară de acțiunile pentru combaterea răspândirii noului coronavirus, guvernele lumii ar trebui să acționeze, de asemenea, pentru a opri dezinformarea și teoriile conspirației legate de acest virus.

Traducere şi adaptare după Coronavirus is a breeding ground for conspiracy theories – here’s why that’s a serious problem