Medicină-Sănătate

Multivitaminele nu ne fac mai sănătoşi în mod garantat. Iată de ce

Luați frecvent un supliment alimentar de multivitamine, în scop preventiv, pentru sănătatea dumneavoastră?

Mulți o fac, estimările sugerează că aproximativ una din trei persoane apelează, în mod regulat, la multivitamine.

Ce este un supliment de multivitamine și este acesta într-adevăr necesar pentru a fi sănătoși?

Ce sunt multivitaminele?

Dintr-o perspectivă științifică, termenul „multivitamină” este vag. Se presupune că multivitamina conține cele mai multe vitamine și minerale esențiale, la un nivel apropiat de cerințele zilnice recomandate, dar unii o definesc astfel chiar şi atunci când conţine doar trei vitamine și minerale diferite.

Nu există o definiție standard de reglementare a nutrienților sau a dozelor pe care trebuie să le conțină o multivitamină. Acest lucru face dificilă generalizarea beneficiilor, deoarece acestea trebuie să fie formulate diferit pentru copii, adulți, bărbați, femei, femei însărcinate și adulți mai în vârstă.

Există beneficii pentru sănătate?

Știința arată că persoanele care iau multivitamine tind să aibă aporturi mai mari de micronutrienți în dieta lor decât persoanele care nu le consumă.

De asemenea, s-a constatat că, în medie, aceiași oameni au un nivel de educație superior, venituri mai mari, un indice de masă corporală mai scăzut și o activitate fizică mai intensă, toţi aceştia fiind factori care sunt legați de o sănătate mai bună.

Există într-adevăr un oarecare adevăr în afirmația că mulți dintre cei care consumă multivitamine se află în rândul celor care se preocupă de sănătatea lor şi au o stare de sănătate destul de bună încât să apeleze la acestea.

Cu toate acestea, multivitaminele oferă un plus de sănătate faţă de ce pot oferi dieta și stilul de viață?

Multivitamine

Credit: Paul Linse/Getty Images

Majoritatea studiilor de până acum nu pot dovedi, fără dubiu, dacă consumul multivitaminelor are sau nu un beneficiu pentru sănătate. Problema este că persoanele care iau aceste suplimente sunt mai susceptibile de a avea o dietă și un stil de viață mai sănătoase.

Unele studii sugerează un beneficiu sau probleme de sănătate, iar altele nu indică nicio îmbunătăţire a sănătăţii.

Dovezi contradictorii 

Unul dintre cele mai ample studii observaționale privind multivitaminele și sănătatea a implicat peste 160.000 de femei aflate în postmenopauză şi cu vârste cuprinse între 50 și 79 de ani. Toate au făcut parte din studiul Inițiativei pentru sănătatea femeilor, care a explorat markerii de sănătate și riscul de cancer, boli de inimă și osteoporoză.

Peste 40% dintre femei au luat un supliment de multivitamine, însă în cei 8 ani de studiu nu s-a constat nicio legătură între administrarea acestor suplimente şi riscul de a dezvolta cancer, boli cardiovasculare sau de a muri mai devreme.

Pentru bolile de inimă, cea mai recentă analiză sistematică a 18 studii observaționale, care au implicat peste 2 milioane de participanți, nu a identificat nicio legătură între suplimentele alimentare cu multivitamine și bolile cardiovasculare, inclusiv mortalitatea.

Studiile controlate randomizate sunt mai bune decât studiile observaționale pentru investigarea oricăror efecte directe ale multivitaminelor asupra sănătății. O revizuire cuprinzătoare, din anul 2008, a unor studii clinice controlate randomizate a constatat că administrarea multivitaminelor nu a redus riscul apariției oricărei boli cronice în comparație cu administrarea unor pastile placebo.

Un studiu (The Physicians Health Study II) controlat randomizat mai recent, publicat în anul 2012, a analizat beneficiile multivitaminelor şi a implicat mai mult de 14.000 de medici, de sex masculin, din Statele Unite, cu vârsta de 50 de ani și mai mult. În urma acestui studiu nu s-a identificat niciun beneficiu prin administrarea multivitaminelor în reducerea riscului de atac de cord, accident vascular cerebral sau moarte ca urmare a unui eveniment cardiovascular.

La bărbații care iau multivitamine nu s-a constat niciun beneficiu în ceea ce priveşte riscul de a muri mai devreme în comparație cu bărbații care au primit placebo. Totuşi, o analiză suplimentară a datelor din același grup de bărbați a constatat că administrarea multivitaminelor a fost asociată cu un risc cu 8% mai mic de a dezvolta cancer. La acești bărbați nu s-a înregistrat o scădere a riscului de a muri de cancer.

Trecând la cele mai recente cercetări și evaluări ale dovezilor în domeniu, o revizuire critică, din anul 2015, a studiilor observaționale și a studiilor controlate randomizate a explorat eficacitatea multivitaminelor în reducerea riscului de boli cronice.

Ce s-a găsit?

Majoritatea studiilor științifice care investighează utilizarea suplimentelor de multivitamine în reducerea riscului bolilor cronice nu au raportat niciun efect semnificativ. Cu toate acestea, analiza a menționat cercetările anterioare care au sugerat unele beneficii ale multivitaminelor în reducerea riscului de a dezvolta cancer, cel puțin la bărbați, dar nicio dovadă puternică nu arată că şi femeile ar putea beneficia de acest efect.

Cu privire la acest subiect al cancerului, o evaluare cuprinzătoare realizată de către Fondul Mondial de Cercetare a Cancerului (WCRF-World Cancer Research Fund) și Institutul American de Cercetare a Cancerului a recomandat împotriva utilizării suplimentelor alimentare pentru prevenirea cancerului din cauza imprevizibilității potențialelor beneficii și riscuri, precum și a apariţiei unor evenimente adverse neașteptate.

Există unele dovezi că multivitaminele, care includ doze mari de antioxidanți, pot ajuta la reducerea riscului de cataractă și degenerescență maculară legată de vârstă, dar așteptăm în continuare studii de calitate superioară pentru a confirma acest lucru.

Utilizarea unor doze mari de antioxidanți nu este lipsită de risc, ceea ce poate anula eventualele beneficii pentru sănătatea ochilor.

Ce spun experții?

Am întrebat cinci experți dacă multivitaminele ne fac mai sănătoşi. Cei mai mulţi au răspuns „da”, dar contextul utilizării acestora este esențial.

Dr. Cornelie Nienaber-Rousseau, expert în nutriție din cadrul North-West University, a comentat că pe baza studiului actualizat de la US Preventive Services Task Force, s-a ajuns la concluzia că dovezile sunt insuficiente pentru a recomanda pentru sau împotriva utilizării de rutină a suplimentelor de vitamine A, C, E, multivitamine cu acid folic sau combinații de antioxidanţi pentru prevenirea cancerului sau a bolilor cardiovasculare.

De fapt, unele multivitamine pot fi dăunătoare, afirmă Dr. Cornelie Nienaber-Rousseau.

Suplimentele alimentare cu beta-caroten, administrate singure sau cu alte vitamine, cresc riscul de cancer pulmonar la fumători.

O meta-analiză din anul 2010 a unor studii controlate randomizate care au folosit suplimente de antioxidanţi pentru a preveni cancerul nu a găsit dovezi clinice care să susțină un beneficiu al suplimentelor de antioxidanţi care conțin vitamina A, vitamina C, vitamina E, beta-caroten sau seleniu.

Dr. Gideon Meyerowitz-Katz, epidemiolog de la University of Wollongong din Australia, a evaluat dovezile privind beneficiul multivitaminelor și a scris că nu există dovezi sigure că multivitaminele îmbunătățesc sănătatea persoanelor care sunt de altfel sănătoase și au o dietă echilibrată.

Legătura pozitivă dintre multivitamine și sănătate, care se constată în unele cazuri, este, probabil, confundată de persoanele mai sănătoase care sunt, de altfel, mai predispuse să consume multivitamine.

Multivitaminele pot ajuta în cazul unor deficiențe

Multivitaminele au şi efecte pozitive. Un supliment de multivitamine îi poate ajuta pe oameni să obțină aportul recomandat de vitamine și minerale atunci când din alimente nu-şi pot asigura doza recomandată.

Suplimentele alimentare pe bază de multivitamine sunt recomandate în următoarele situaţii:

  • În cazul celor predispuși să aibă un consum alimentar slab, cum ar fi cei cu diete restrânse sau persoanele în vârstă
  • Femeile care îşi planifică sarcina, în cazul în care consumul de acid folic și alte substanțe nutritive, precum iod, fier și vitamina D, înainte și în timpul sarcinii, este bine susținut de dovezi științifice
  • Persoanele care urmează o dietă vegană în care deficitul de vitamina B12 poate fi o problemă
  • Persoanele care abuzează cronic de alcool
  • Persoanele care au suferit o intervenție chirurgicală bariatrică de scădere în greutate
  • Persoanele cu probleme de malabsorbție, cum ar fi boala celiacă, boala Crohn, fibroza chistică sau pancreatita

Dr. Gideon Meyerowitz-Katz a explicat că este, de obicei, justificată administrarea multivitaminelor în cazul unor deficiențe. De exemplu, suplimentele care conțin fier pot ajuta femeile care sunt expuse riscului de deficit de fier ca urmare a menstruației.

Din analiza efectuată de Dr Nienaber-Rousseau, Dr Gideon Meyerowitz-Katz a citat că persoanele care urmează o dietă vegană pot beneficia în urma consumului de multivitamine, deoarece acestea au de multe ori un deficit de elemente nutritive.

Mâncarea este mai mult decât vitamine și minerale

În toată această discuție despre multivitamine putem pierde din vedere esenţialul. Oamenii consumă alimente, iar alimentele sunt o sursă complexă de vitamine, minerale și fitochimicale (substanțe chimice vegetale), care acţionează împreună.

Suplimentele tind să acţioneze izolat și conțin doar o fracțiune din substanțele nutritive care pot fi găsite într-o dietă diversă. Alimentele conțin, de asemenea, vitamine în diferite forme. De exemplu, vitamina E apare, în mod natural, în 8 forme diferite, dar suplimentele conțin de obicei doar una dintre aceste forme.

Există o mulțime de beneficii potențiale pentru sănătate care pot fi obținute prin consumul de alimente pe bază de plante şi acesta este un motiv pentru care majoritatea studiilor nu arată că multivitaminele oferă multe beneficii pentru sănătate.

Mâncarea este mult mai mult decât nişte vitamine și minerale esențiale.

Ce să căutăm într-un supliment alimentar

Dacă totuşi decideți să luați un supliment de multivitamine, ce ar trebui să căutați?

În primul rând, acesta ar trebui să furnizeze, cu aproximaţie, aportul zilnic recomandat pentru majoritatea vitaminelor și mineralelor. Un nivel de 75% ar fi satisfăcător.

Un supliment alimentar nu poate asigura un aport zilnic de 75% din cel recomandat pentru toți nutrienții într-o singură pastilă pe care să o luăm zilnic. Calciul este un bun exemplu, deoarece cantitatea de care avem nevoie este mare, aproximativ 1 gram pe zi.

Alegeți un supliment de multivitamine adaptat vârstei, sexului și altor caracteristici, cum ar fi dacă sunteți gravidă. Multivitaminele pentru femei conțin de obicei fier suplimentar, în timp ce cele pentru vârstnici oferă de obicei mai mult calciu și vitaminele D și B12.

Un supliment de bază, care furnizează substanțe nutritive aproape de cantitățile recomandate, este puțin probabil să prezinte un risc pentru persoanele sănătoase. Cu toate acestea, rețineți că o dietă bogată în alimente care fortifică organismul poate însemna că este posibil să consumați unii nutrienți la un nivel care depăşeşte nivelul superior recomandat.

De reţinut: Multivitaminele sunt recomandate persoanelor cu deficiențe de vitamine și minerale şi se pare că nu oferă multe beneficii pentru sănătate pentru restul populației.

Dacă simțiți că s-ar putea să vă lipsească anumite substanțe nutritive, ar putea fi mai bine să încercaţi să vă schimbați dieta decât să apelaţi la suplimentele alimentare. Dacă aveți nevoie de ajutor, consultați medicul dumneavoastră sau un dietetician.

Traducere după Multivitamins Don’t Necessarily Make You Healthier. Here’s Why

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *