Economie

China este noul lider mondial în domeniul energiei regenerabile

Un nou raport al Institutului pentru Economie Energetică și Analiză Financiară IEEFA (Institute for Energy Economics and Financial Analysis) confirmă poziția Chinei ca lider mondial în domeniul investițiilor în energia regenerabilă.

Astfel, China a investit în decursul anului 2017 mai mult de 44 miliarde de dolari în proiecte de energie curată în întreaga lume.

Fabricat în China

China este o forță de neoprit în domeniul energiei regenerabile. Un nou raport publicat de Institutul pentru Economie Energetică și Analiză Financiară (IEEFA) a analizat investiţiile Chinei în domeniul energiei regenerabile şi precizează că în anul 2017 investițiile totale ale Chinei în proiecte dedicate producerii de energie curată au reprezentat mai mult de 44 miliarde de dolari, o creștere semnificativă față de investiţiile din anul 2016, care au fost de aproximativ 32 miliarde de dolari .

Panouri solare Panouri solare. Credit: Wikimedia Commons / WiNG

Potrivit autorului principal al raportului, Tim Buckley, Directorul IEEFA pentru Studii de Finanțare a Energiei, decizia Statelor Unite de a se retrage din acordul de la Paris privind clima a reprezentat un factor important în favoarea dobândirii de către China a statutului de lider mondial în domeniul investiţiilor în energia regenerabilă.

„Chiar dacă China nu intenționează neapărat să ocupe locul rămas în urma retragerii SUA din acordul climatic de la Paris, China va deţine poziţia de lider mondial în domeniul producerii de energie solară, automobile electrice şi baterii electrice datorită tehnologiei pe care a dezvoltat-o și a capacităţii sale financiare”, a declarat Tim Buckley.

Chiar dacă interesul Chinei în materie de surse regenerabile este impresionant, China nu a renunțat complet la utilizarea combustibililor fosili. China se bazează în continuare pe cărbune pentru a asigura o parte din consumul de energie al ţării.

Totuși, portofoliul energetic al Chinei se extinde rapid dincolo de combustibilii fosili, deoarece China dispune în prezent de o varietate de resurse regenerabile, cum ar fi energia hidro, energia eoliană, energia solară, bioenergia, precum și alte surse regenerabile.

Deşi China a înregistrat în ultimele decenii o creștere economică spectaculoasă, devenind o forță industrială, nivelul poluării în această ţară a atins un nivel periculos. În aceste condiţii, guvernul chinez a fost nevoit să închidă 40% din fabricile poluante pentru nerespectarea reglementărilor privind emisiile.

Experții Agenției Internaționale pentru Energie IEA (Internaţional Energy Agency) susțin că dependența Chinei de cărbune va continua să scadă, iar investițiile Chinei în proiecte de energie regenerabilă, în întreaga lume, vor continua să crească.

În aceste condiţii, chiar dacă multe țări își intensifică eforturile privind producerea de energie regenerabilă, ele vor avea mult de recuperat dacă îşi doresc să ajungă din urmă China şi să devină o forță în domeniul producerii de energie din surse regenerabile.

Sursă: Futurism

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *