Astronomie

Universul observabil într-o singură imagine

Artistul Pablo Carlos Budassi a creat o imagine a Universului observabil, la scară logaritmică, având Soarele în centru.

În jurul Soarelui se pot observa planetele interioare și exterioare ale Sistemului Solar, Centura Kuiper, Norul Oort, steaua Alpha Centauri, braţul Perseus, galaxia Calea Lactee, galaxia Andromeda, alte galaxii din apropiere, „pânza cosmică„, radiația cosmică de fond și plasma produsă de Big Bang către marginea exterioară a imaginii.

Muzicianul și artistul Pablo Carlos Budassa a creat această imagine cu ajutorul hărților logaritmice ale Universului observabil realizate de cercetătorii de la Princeton University și a imaginilor realizate de NASA pe baza observațiilor efectuate cu ajutorul telescoapelor și a sondelor spațiale.

Cercetătorii de la Princeton, conduşi de astronomii J Richard Gott și Mario Juric, au realizat harta logaritmică a Universului observabil utilizând datele obţinute în urma studiului Sloan Digital Sky Survey.

În ultimii 15 ani, astronomii au folosit telescopul optic de 2,5 m de la Apache Point Observatory din New Mexico pentru a crea cele mai detaliate hărți tridimensionale ale Universului observabil realizate vreodată, inclusiv spectrele pentru mai mult de 3 milioane de obiecte astronomice.

Hărțile logaritmice reprezintă o modalitate foarte utilă de a vizualiza Universul observabil, care este incredibil de mare. În anul 2005 cercetătorii de la Princeton University au publicat aceste hărţi în Astrophysical Journal şi ele pot fi găsite pe site-ul Princeton University.

Deși incredibil de utile, hărțile logaritmice nu atrag privirile nespecialiştilor, astfel încât Pablo Carlos Budassi s-a decis să le facă mai atractive publicului larg. Ideea i-a venit în timp ce realiza hexaflexagoane, poligoane din hârtie, pentru ziua de naştere a fiului său.

Practic Budassi nu a făcut altceva decât să asambleze sub forma unui cerc, la scară logaritmică, mai multe imagini cu diferite zone ale Universului observabil.

Universul observabil

Universul observabil. Credit: Pablo Carlos Budassi

„În acea zi mi-a venit ideea unei imagini logaritmice a Universului observabil având Sistemul Solar în centru și în zilele următoare am reușit să o asamblez cu ajutorul Photoshop, utilizând imaginile de la NASA și unele texturi create de mine”, a declarat Budassi.

În clipul video de mai jos puteţi vedea o reprezentare tridimensională, realizată de astronomii de la University of Hawaii, a super-roiului galactic Laniakea. Acesta cuprinde galaxia Calea Lactee şi alte 100.000 de galaxii vecine.

Sursă: Science Alert

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *