Ce este 5G? Un inginer în telecomunicaţii explică
5G vine de la tehnologia rețelei celulare de a cincea generație.
Este acea tehnologie care permite comunicarea fără fir sau wireless, cum ar fi, de exemplu, între un telefon mobil şi un turn de telefonie prin care se obţine acces la Internet.
5G este un serviciu de rețea oferit de operatorii de telecomunicații și care nu este același lucru cu benzile de 5 GHz din cadrul router-ului wireless.
5G oferă o lățime de bandă de 10 ori mai mare comparativ cu 4G. Lățimea de bandă extinsă este posibilă deoarece peste și sub frecvența undelor radio de joasă și medie frecvenţă 5G folosește unde de frecvență mărită pentru a coda și transporta informația.
Lățimea de bandă este similară cu lățimea unei autostrăzi. Cu cât aceasta este mai largă, cu atât poate avea mai multe benzi și, prin urmare, mai multe mașini care să se deplaseze în același timp. Acest lucru face 5G-ul mult mai rapid și mai capabil să gestioneze mai multe dispozitive.
5G poate oferi viteze de transfer a datelor de aproximativ 50 MB/s, până la 1GB/s. O conexiune de 1 GB/s permite descărcarea unui film, în format HD, în mai puțin de un minut.
Acest lucru înseamnă finalul conexiunilor lente din rețelele aglomerate?
O lățime de bandă mai mare ajută, dar ca şi în cazul creșterii numărului de benzi de pe autostradă, acest fapt nu reduce întotdeauna „ambuteiajele”.
Pe măsură ce tot mai mulți oameni folosesc aceste „autostrăzi” lărgite, 5G s-ar putea vedea nevoit să asigure un trafic mult mai mare decât 4G, ceea ce înseamnă că este posibil să existe în continuare conexiuni lente în reţeaua mobilă.
În plus faţă de telefoane mobile și laptopuri, 5G va conecta multe alte dispozitive, de la rame foto la prăjitoare de pâine, ca parte a Internetului lucrurilor (ioT-Internet of things)
Chiar dacă 5G poate gestiona până la un milion de dispozitive pe kilometru pătrat, toată acea lățime de bandă poate fi ușor epuizată, fiind nevoie de mai multă, rezultând astfel necesitatea unui viitor 5.5G cu o lățime de bandă chiar mai mare.
Companiile de telecomunicații din întreaga lume își extind rețelele de următoarea generație sau 5G. Credit: Guo Shining/VCG prin Getty Images
Variantele 5G
5G poate folosi frecvențe de bandă joase, medii sau înalte, fiecare dintre acestea cu avantajele și dezavantajele proprii.
Undele de frecvențe joase pot călători mai departe, dar sunt mai lente. Utilizarea undelor de frecvenţă înaltă înseamnă că informaţia poate călători mai repede, dar aceste unde străbat distanţe mai mici.
Transferul datelor în cazul utilizării frecvențelor 5G înalte poate atinge o viteză de 1GB/s, ceea ce înseamnă că 5G ar putea înlocui reţelele prin fibră optică de bandă largă.
În prezent, frecvențele înalte presupun costuri mai mari și astfel sunt folosite doar acolo unde este neapărată nevoie: în aglomerațiile urbane, stadioane, aeroporturi sau săli de concert.
Un tip de serviciu 5G, denumit „Comunicații ultra-stabile și cu latență redusă” (Ultra-Reliable and Low-Latency Communications) poate fi folosit în cazul aplicaţiilor unde este nevoie ca datele să fie transmise fără întreruperi, cum ar fi, de exemplu, pilotarea dronelor în zonele afectate de dezastre.
Într-o zi, după ce tehnologia 5G se va maturiza, aceasta ar putea fi folosită chiar și pentru intervenţiile chirurgicale de la distanţă.
Traducere de Vlad Constantin VOINEA după What is 5G? An electrical engineer explains